هیأت امرالی و نمایندگان دولت آ.ک.پ ترکیه در مورد روند گفتگوهای صلح کنفرانس خبری مشترکی برگزار کردند. سری ثریا اوندر, پارلمانتار حزب ه.د.پ بیان کرد که علیرغم مشکلات بسیار و تهدیدها, اما گفتگوهای صلحجویانه به سطحی بسیار مهم رسیده است.
هیأت امرالی چند روز پیش در منطقه قندیل با مقامات ک.ج.ک دیدار بعمل آور و پس از بازگشت به آنکارا, با یالچین آکدوغان, معاون نخستوزیر ترکیه در دولماباغچه دیدار کرد. هیأت امرالی و نمایندگان دولت آ.ک.پ ترکیه امروز پس از اتمام گفتگوها, کنفرانس خبری مشترک برگزار کردند. پروین بولدان, ادریس بالوکان و سری ثریا اوندر سه عضو هیأت امرالی و یالچین آکدوغان, معاون نخست وزیر, افکان آلا وزیر کشور و محمد درویشاوغلو مشاور امنیتی و سیستم اجتماعی در این کنفرانس خبری حضور یافتند.
سری ثریا اوندر به نمایندگی از سوی هیأت امرالی در کنفرانس خبری گفت:«اگر میان روند صلح و صلح و دموکراسی جهانی بصورت صحیح ارتباطی ایجاد نگردد, آنگاه سودی برای جامعه و مردم در برنخواهد داشت و عدالت و برابری اجرا نخواهد شد. به همین دلیل در طول تاریخ جمهوری ترکیه تاکنون باید مسئله کرد و مسایلی که از سوی ترکیه انکار شدهاند, بصورت رسمی به رسمیت شناخته شوند و بتوانند در چارچوب سیستم موجود ابراز وجود کنند. مسئولیتهایی تاریخی برعهده ما است و عدم حل مسایل و مسئله کرد تنها محدود به ما نیست, بلکه منطقه و کشورهای همسایه را هم تحت تأثیر قرار میدهد. لذا معادلات قرن هماکنون در منطقه تغییر کرده و علیرغم دشواریهای زیاد, باید ارزشهای انسانی و جهانی را حفظ کنیم و از مشکلات گذار کنیم. باید مطابق شرایط دینامیکی منطقه, با روند صلح برخورد کرد.
باوجود مشکلات موجود, اما گفتگوهای صلح به سطحی جدی, رسمی و مسئولیتپذیر رسیده است. اوجالان در مورد این روند چنین گفتند:«ما مرحله 30 ساله جنگ را بسوی صلح پایدار سوق میدهیم. هدف اصلی ما هم تحقق صلح پایدار و دموکراتیک است. همچنین از پ.ک.ک دعوت میکند که در مورد مسئله تاریخی کنارگذاشتن سلاح و تعیین استراتژی خود, در بهار آینده کنگرهای برگزار کند. این موضع اوجالان نشانه داشتن نیاتی تاریخی در قبال مبارزات مسلحانه و سیاست دموکراتیک است. مبدأهای ما هم برای تحقق دموکراسی راستین و صلح پایدار اینها هستند:
1ـ باید محتوای سیاست دموکراتیک مورد گفتگو قرار گیرد.
2ـ تعریف موقعیتهای منطقهای و ملی در چارچوبهای دموکراسی.
3ـ تضمین دموکراتیک و قانونی حقوق شهروند آزاد.
4ـ ایجاد ارتباط میان جامعه و دولت با توسل به سیاست دموکراتیک و مبدأهای آن.
5ـ مسایل اقتصادی و اجتماعی در گفتگوهای صلح مطرح گردد.
6ـ طی روند گفتگوهای صلح, روابط امنیتی و دموکراسی به شیوهای آزادانه و در چارچوب سیستم اجتماعی مورد بررسی قرار گیرد.
7ـ تضمین و حل قانونی مسایل فرهنگی , زنان و اکولوژی.
8ـ پیشبرد ذهنیت دموکراتیک با توجه به تعریف هویتها.
9ـ جمهوری دموکراتیک, میهن مشترک, تعریف معیارهای دموکراتیک خلق باید در قانون اساسی بعنوان سیستم دموکراتیک همهجانبه گنجانده شوند.
10ـ تدوین قانون اساسی جدید برای پایدار ساختن تمامی ارزشهای دموکراتیک.»
در ادامه کنفرانس خبری, یالچین آکدوغان, معاون نخستوزیر ترکیه هم گفت:«ما به مرحلهای بسیار مهم رسیدهایم. اولویت تسریع فعالیتها برای کنارگذاشتن سلاح, توقف همیشگی درگیریها و اهمیت به مبدأهای سیاست دموکراتیک را مهم میدانیم. ما همچو آ.ک.پ گامهای مهمی برداشتیم. اگر سلاحها خاموش گردند, پیشرفتهای دموکراتیک سریعا حاصل خواهد شد. مدلهای دموکراسی که در زمینه تعیین دیدگاهها , اندیشهها و سیاستها از پشتیبانی مردم برخوردار میشوند, به موفقیت میرسند. ما قانون اساسی جدید را برای حل بسیاری مسایل موجود یک فرصت تلقی میکنیم».