کارایلان: أخذ قرارات, آسان نیست
کارایلان: أخذ قرارات, آسان نیست
کارایلان: أخذ قرارات, آسان نیست
«مراد کارایلان» ریاست شورای رهبری «کنفدرالیسم جوامع کردستان, ک.ج.ک» اعلام کرد که نسبت به برخوردهای دولت «حزب عدالت و توسعه ترکیه» متردد و نگران هستند. آسان نیست که همینطوری قراراتی أخذ شود. کارایلان گفت یک بار آمدن و رفتن ب.د.پ برای أخذ قراری آشکار و روشن, کافی نیست. وی گفت که نیاز به روابطی مستقیم وجود دارد.
کارایلان به پرسشهای گزارشگر خبرگزاری فراد در خصوص موضوعات کنونی سیاسی پاسخ داد. کارایلان تصریح کرد که اسرای ترک را طی هفته کنونی آزاد خواهند کرد.
کارایلان سفر هیأت مشترک ب.د.پ و ک.ج.د به قندیل بعد از انجام دومین دیدار با رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان را مهم توصیف کرد و گفت:«برای نخستین بار در سطح روسای مشترک هیأت ب.د.پ به قندیل آمد. با آنها دیدارهایی به عمل آمد. نامه رهبر ما را آوردند. این نامه برای ما بسیار مهم است. من باردیگر از حزب صلح و دموکراسی بخاطر رساندن این امانت به دست ما, بسیار سپاسگذارم.
کارایلان ضمن اشاره به حملات هوایی که قبل از سفر هیأت ب.د.پ صورت گرفت, گفت:«اینکه این حملات به چه معنیاست را به وجدان عموم واگذار میکنم. نه تنها آن شب, بلکه قبل از آن هم حملاتی صورت گرفت. به همین خاطر ما گفتیم در چنین وضعیتی آمدن هیأت را نمیپذیریم. هرچند این یک موضعگیری است, اما مسئله اساسی امنیت جان اعضای هیأت بود. به همین خاطر هیأت در سلیمانی توقف کرد. سپس با مراجع مربوطه حرف زدهاند و آنها گفتهاند که حمله نمیکنیم. ما هم گفتیم اگر چنین است, میتوانند بیایند. آنها هم آمدند».
اسرا در عرض یک هفته آزاد خواهند شد
کارایلان در خصوص سربازان ترکی که نزد آنها اسیر هستند, گفت:«هماکنون به امورات رسمی آن میپردازیم. در عرض یک هفته اسرا را آزاد خواهیم کرد. این درخواست رهبری ما است که از نظر ما گامی بسیار مهم است».
آیا این روزنامهنگاری است یا دزدی؟
کارایلان در خصوص انتشار متن دیدارهای امرالی در مطبوعات, گفت:«نخست باید بگویم که یک روزنامهنگار باید کاملا آزادانه عمل کند. اما حقیقتا مسئله انتشار متن گفتگوها را باید روزنامهنگاری نامید یا دزدی؛ مسئله واضح نیست؟ بنا به اطلاعاتی که به دست ما رسیده, این اطلاعات توسط ب.د.پ منتشر نشده است. اگر توسط ب.د.پ انجام نگرفته, پس میتوان گفت که دزدیده شده. به همین خاطر بگذریم از امر روزنامهنگاری, این یک حمله است, اما البته انتشار آن هم یک فاجعه بزرگ نیست. ما این گفته را که «اخلالگری» است را زیاد بجا نمیدانیم. بدون شک انتشار آن با مقاصد و نیاتی خوب صورت نگرفته, اما در همان اوایل همه از حساس بودن مسئله حرف میزدند. چرا انتشار متن اینهمه با انتقادات شدید روبرو شد».
باید حقوق کردها را اعاده کنند
کارایلان در ادامه سخنان خود اذعان داشت که با ادعاده حقوق کردها مسئله کرد چارهیابی خواهد شد.وی افزود:«باید حقوق کردها اعاده شود. من نمیگویم حقمان را به ما بدهند, میگویم حقمان را به ما برگردانند. زیرا حقوق کردها با استفاده از قانون اساسی سال 1924 غصب شده. همانطور که کردها و ترکها در دوران عثمانها با هم همزیستی مسالمتآمیز داشتند, باید در دوران جمهوری هم چنین باشد, اما شرط نخست این است که باید حقوق غصبشده کردها را به آنها بازگردانند. در مرحله کنونی باید همه این واقعیت را ببینند. برقراری چنین صلحی در جامعه, امکان دارد».
در سایه چارهیابی مسئله, همه طرفها سود خواهند برد
کارایلان اذعان داشت که اوجالان مسئله را به شیوهای خلاقانه و بهترین شیوه بیان میدارد و تلاش میکند که ممکنترین چارچوب را برای چارهیابی ارایه دهد. کارایلان در ادامه افزود:«حقیقتا چارچوبی از چارهیابی نوین مسئله که همه طرفها از آن بهرهمند گردند, در میان است. نوعی فرمول وجود دارد که همه از آن نفع میبرند. کسی ضرر نخواهد کرد. از فرمولاسیونی بحث میکنیم که همه از آن نفع برند. بدونشک باید طرفها این مسئله را درک کنند که بسیار مهم است».
کارایلان تصریح کرد که رسانههای ترکیه و برخی جناحهای سیاسی چنان سخنمیگویند که انگار مسئله کرد چارهیابی شده . وی افزود:«نیازی نیست چنان وانمود کنند که همه کارها روبراه است. درست است که باید امیدوار باشیم و امیدواری را اساس کار قرار دهیم, اما در عین حال باید صادق هم باشیم. آنچه در میان است, این است که مشکلی 90 ساله بسیار جدی به نام جمهوری ترکیه در بین است. هنوز هم حکومت پروژهای آشکار و روشن برای حل مسئله ندارد. صرفا بحثهایی صورت میگیرد».
ترکیه هنوز پروژه خود را اعلام نکرده
کارایلان گفت:«همآکنون بنا به گفتگوهایی که صورت میگیرد, تلاشی بخرج داده میشود تا رهنمودی برای چارهیابی صریح ارایه شود. این , بسیار مهم, شرافتمندانه و تاریخی است. باید آن را ارج نهند, اگر نه جانبدار خونریزی و جنگ هستند».
بطور خلاصه باید خلقکرد نسبت به مرحله کنونی حساس باشد. نباید تصور کنند که همهچیز روبراه است. باید مرحله کنونی را به صلحی پایدار مبدل سازیم. اما این امکان دارد که به جنگی شدید هم تغییر یابد. زیرا مسایلی وجود دارد که هنوز روشن نشدهاند. اگر هردو طرف نگویند ما مخالف خشونت بوده و با دیالوگ موافقیم, آنگاه مشکلساز خواهد بود. ترکیه هنوز چنین چیزی نگفته و پروژهاش را ارایه نداده. نباید بدنبال خیال و اوهام بود. برقراری صلح امری بسیار دشوار است. آسان نیست. به همین خاطر باید همگان تلاش بخرج دهند. اجرای برخی پروژههای عملی و أخذ برخی قرارات بسیار دشوار است. من این را آشکارا به افکار عمومی و خلقمان میگویم. میتوانم مسئله را بطور خلاصه در دو بخش توضیح دهم:
نخست: هنوز نگرانیهای ما نسبت به مواضع حزب آ.ک.پ برطرف نشده. در این زمینه, اظهارات و عملکردهای حزب آ.ک.پ موجب ایجاد برخی نگرانیها نزد ما میشود. این سیاست که «درعین مذاکرات با تروریستها مقابله میکنیم» صلح پایدار نیست و سیاستی است که مدام جنگ را بدنبال دارد. اگر چنانچه حملات علیه گریلاها متوقف نشود, همانطور که قبلا هم گفتهام, گریلاها هم از خود دفاع خواهند کرد. از حق مقابلهبه مثل هم استفاده خواهند کرد. همه بخوبی میدانند که در این زمینه, گریلا از نیروهای دولت انسیاتیو و ابتکارعمل بیشتری در دست دارد. باید هر دو طرف عین هم باشند. اگر نه صلح برقرار نمیشود. حقیقت این است. ما نسبت به سیاستهای آ.ک.پ نگرانیم. ما در عین حال بسیار به رهبری خود اعتماد داریم. بدونشک ما مدام پشتیبان رهبرمان خواهیم بود. به نکاتی در نامه رهبری اشاره شده و ما به آن عمل خواهیم کرد, اما أخذ قرارات آنچنان آسان نیست.
دوم؛ مسئله دوم هم این است که جنبش آزادیخواهی کرد برای نخستین بار است که چنان فرصتی به دست آورده و با توان و نیرومندیش چارهیابی را تحمیل خواهد کرد. دارای شروطی برای برقراری صلح است. همانطور که میدانیم, کردستان چهار بخش است, دولتهایی که کردستان را میان خود تقسیم کردهاند, مدام در راستای مسئله کرد, با هم به توافق و سازش رسیدهاند. شاید برخی اوقات اختلافاتی داشتهاند, اما همیشه علیه کردها متفق بودهاند».
کارایلان اذعان داشت که این سازشها و همکاریها هماکنون فروپاشیده و افزود:«جنبش آزادیخواه کرد به سطحی چنان متعالی و گسترده رسیده که میتواند مبارزات را به پیروزی واصل نماید». کارایلان در پاسخ به این پرسش که «آیا پ.ک.ک در مرحله کنونی از جانب برخی دولتها کمک میشود یا نه؟» گفت:
ما خود را برای جنگی شدید آماده ساختهایم
«خیر, مسئله این نیست. پ.ک.ک جنبشی است دارای مبدأ. پ.ک.ک نمیتواند براحتی به ابزار دست دیگران مبدل شود. پ.ک.ک هماکنون در خاورمیانه نمایندگی خط سوم را برعهده دارد و نیرو و توان خود را هم از این امر میگیرد. خطاب به کسانی هم که میگویند پ.ک.ک از جانب برخی دولتها کمک میشود, میگویم:«اسلحههایی که در دست پ.ک.ک است, 60 سال پیش ساخته شده است. نباید کسی خودرا فریب دهد. پ.ک.ک به چنان سطحی رسیده که میتواند از طرفهای مختلف هم اسلحه و هم کمکهایی دیگر دریافت کند. خلاصه شرایط برای اینکه پ.ک.ک بتواند مبارزات خود را به سطحی عالی برساند, فراهم شده.
ما بیش از پیش خود را برای جنگی گسترده آماده ساختهایم. به همین خاطر برایمان آسان نیست که مبارزانمان را برای برقراری صلح اقناع کنیم. این سیاست که میگوید «رهبری ما مخاطب قرار داده شود» بسیار بجا است. بازهم تکرار میکنم: این مسئله بسیار مهم است که رهبریمان در مرحله کنونی مخاطب قرار داده شود.
رهبری ما بسیار حساس با مرحله کنونی برخورد میکند. أخذ قرار آنچنان آسان نیست و به جسارت نیاز دارد. رهبری ما این مرحله را مرحله تحول بنیادین میداند و آن را گامی برای دموکراتیزهشدن می داند. از پیشبرد نوعی دموکراسی رادیکال بحث میکند. مسئله اعتماد به یکدیگر نیست, باید این را مبارزه برای چارهبای دموکراتیک و صلحجویانه دانست. این صحیحترین برخورد است. چند روزی است که آ.ک.پ ایها اسلوبی نرمتر دارند. این امری مثبت است, اما هنوز هم از زبان و اسلوبی قدرتطلبانه استفاده میکنند».
کارایلان در خصوص 8 مارس روز جهانی زن گفت:«باید بویژه مردان انقلاب زنان را که در کردستان آغاز شده, بصورت صحیح درک کنند و به آن پاسخ مثبت دهند. مبارزات آزادیخواهانه کردستان وارد مرحلهای نوین شده. باید مردها بیش از زنان این حقیقت را دریابند و با توجه به انرژیای که حاصل شده, به متحولساختن شخصیت خود بپردازد. لذا هرچند 8 مارس روز زنان است, اما باید به روز مبدل شود که مردان مردانگیشان را مورد محاسبه و حسابرسی قرار دهند. این صحیحترین موضع خواهند بود».