امروز, 26امین سالگرد بمباران شیمیایی سردشت است
امروز, 26امین سالگرد بمباران شیمیایی سردشت است
امروز, 26امین سالگرد بمباران شیمیایی سردشت است
امروز مصادف است با 26 مین سالگرد بمباران شیمیایی شهر سردشت در شرق کردستان .
در هفتم تیرماه سال 1366 هواپیماهای رژیم بعثی در جریان ادامه جنگ 8 ساله ایران و عراق ، سردشت را با بمبهای شیمیایی هدف قرار دادند. بمبارانی که علاوه بر تلفات فراوان آثار آن تاکنون نیز باقیست.
در ادامه جنگ 8 ساله ایران و عراق روز هفتم تیرماه سال 1366 جنگنده های عراقی شهر سردشت در شرق کردستان را در چهار نوبت بمباران شیمیایی کردند.
این اقدام غیر انسانی تلفات بسیار سنگینی در پی داشت . علاوه بر کشته های روز اول بمباران ، مصدومان بسیاری نیز در روزها و سالهای بعد بر اثر عوارض شیمیایی جان خود را از دست دادند.
سردشت اولین شهری بود که بعد از جنگ جهانی اول و تصویب کنوانسیون های منع سلاح های شیمیایی مورد حمله شیمیایی قرار گرفت و به مراتب بدتر و فاجعه آمیزتر از حلبچه بود زیرا عمق فاجعه درسردشت بود که از میزان گازهای استفاده شده در آن بیشتر است. در این زمان مردم هیچ اطلاعی از عوارض و چگونگی مقابله با حملات شیمیایی نداشتند.هم اکنون سردشت دارای بیشترین آمار مجروحین شیمیایی در ایران است.
خبرگزاری مهر شمار کشته شدگان روز اول بمباران را 109 نفر اعلام کرده و مینویسد در این فاجعه بنا به اعلام رسانه ها پنج هزار نفر مصدوم شدند اما آمار غیر رسمی با توجه به جمعیت 13 هزار نفری سردشت ، 10 هزار نفرمصدوم بود.
متاسفانه با گذشت 26 سال ابعاد این فاجعه غم انگیز هنوز به قوت خود باقی مانده و سکوت تامل برانگیز مجامع جهانی به ویژه مدعیان آزادی، دموکراسی و حقوق بشر با بی توجهی مسئولان کشوری به وضعیت اسف بار معیشتی، درمانی و ... مصدومان وجانبازان این حادثه درد مضاعفی بر دردهای اهالی این دیار افزوده است.
صالح عزیزی پوراقدم رئیس هیئت مدیره انجمن دفاع از حقوق مصدومان شیمیایی سردشت در گفتگویی با خبرگزاری مهر با انتقاد شدید از بی توجهی مسئولان به وضعیت مصدومان و بازماندگان این حادثه اعلام کرده است که امسال به علت ندان مجوز از سوی فرمانداری این شهر مراسم یادبودی برگزار نمیشود.
وی با اشاره به عوارض شدید گاز خردل و ماندگاری همیشگی در محیط و همچنین بدن مصدومان ، کمبود مرکز درمانی مجهز را بزرگترین مشکل مجروحان دانسته و میگوید ، علاوه بر این عدم پذیرش پرونده بسیاری از کسانی که بر اثر بمباران شیمیایی مصدوم شده اند با گذشت 26 سال از حادثه بمباران شیمیایی این شهر همچنان یکی از مشکلات اصلی است. به گفته وی قرار بوده کلینیک مجهزی که اهدای رهبر جمهوری اسلامی بوده در این شهر راه اندازی شود اما این اتفاق هرگز رخ نداده است.
رئیس هئیت مدیره انجمن دفاع از حقوق مصدومان شیمیایی سردشت میگوید، حالا پس از گذشت سالها، کلینیک تخصصی ویژه مصدومان شیمیایی شهر سردشت که قبلا به یک مرکز درمانی ساده با یک پزشک عمومی تبدیل شده بود هم راکد و غیرفعال شده است.
عزیزی پور اقدام تاکید کرد: متاسفانه سردشت از یک بی توجهی تاریخی رنج میبرد زیرا ما شاهد هستیم بیش از هشت هزار نفر از مردم سردشت مصدوم شیمیایی شده اند اما نام تنها هزار و500 هزار نفر از آسیب دیدگان فاجعه سردشت در قالب جانبازان شیمیایی قرار گرفته است.
رسول خضری نماینده پیرانشهر و سردشت در مجلس ایران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر از کم توجهی مسئولان به ویژه مسئولان اجرایی کشور در قبال مشکلات مصدومان و بازماندگان شیمیایی سردشت گلایه کرده و میگوید: در حال حاضر وضعیت درمانی و مشکلات مردم این سردشت اسف بار است.
با گذشت 26 سال از بمباران شیمیایی سردشت، در حالیکه جمهوری اسلامی از این اقدام حکومت عراق در همه محافل جهانی در راستای منافع خود و محکومیت عراق سود برده ، اما به اعتراف رسانه ها و مقامات دولتی، قربانیان این رویداد غیر انسانی از کمترین امکانات رفاهی و درمانی و تأمین زندگانی برخوردار نیستند.