مواضع ایران کردها را نگران ساخته
مواضع ایران کردها را نگران ساخته
مواضع ایران کردها را نگران ساخته
جنبشهای مردمی در خاورمیانه رژیم ایران را به هراس انداخته است. این رژیم بخاطر تنگناها و فقر ناشی از تحریمهای بینالمللی, از قیامهای مردمی بویژه در کردستانات واهمه دارد. این ترس موجب شده که رژیم ایران علیه کردها ارتشی بزرگ از «مزدوران محلی» تشکیل دهد. این مواضع ایران هم موجب نگرانی روزافزون کردها شده است.
«حسن روحانی» رئیسجمهور جدید ایران چندی پیش گفت:«در ایران ملتهای اتنیکی وجود ندارد, آنچه هست, خردهفرهنگها میباشند». مقامات ایرانی هم اعلام کردند که در کردستان ارتشی دفاعی متشکل از خود کردها تأسیس میکنند. استفاده از نامها و اسامی کردی بر سردر مغازهها و اماکن عمومی هم ممنوع اعلام شد. به همین دلیل کردها بیشتر نگران شدهاند.
روحانی قبل از انتخابات به کردستان رفت و وعده داد که حقوق دموکراتیک اقلیتها را به رعایت کند, عفو عمومی برای کردهای پناهنده به خارج صادر کند تا بتوانند به ایران بازگردند و در کابینه خود هم به کردها جای دهد. برخی منابع هم ادعا کردند که روحانی با کردها پرتکلی امضا کرده است. بخاطر وعدهوعیدهای خود هم 75 درصد آراء را در کردستان کسب کرده است, اما چنانچه عیان است, رئیسجمهور جدید ایران پس از انتخابات وعدههای خود را از یاد برده است. این امر بر ادعاهای رسانههای خارجی صحه میگذارد.
همانطور که میدانیم, کورش به سمبلی برای همه نوشتههای هخامنشیان و پارسیان مبدل شده است.پارسها در بسیاری دورههای تاریخی از سنتی خاص رهبرانشان برخوردارند. به همین خاطر مواضع شخصی رهبران آنها مهم است.
سیاستمداران کرد اهل شرق کردستان گفتند که ایران دیگر نمیتوانند موجودیت کردها را انکار کنند.
تشکیل ارتشی جدید در کردستان
در شهر سنه, «سردار رجبی» فرمانده تیپ بیتالمقدس وابسته به سپاه پاسداران گفت یک ارتش متشکل از «پاسداران کرد» تشکیل خواهند داد. این مقام نظامی میگوید, هدف از تشکیل این واحدهای نظامی, تأمین امنیت در کردستان است.
سپاه پاسداران یک نیروی نظامی رسمی در ایران است. البته یک سازمان نیمهرسمی همچو سازمان بسیج هم وجود دارد که وابسته به رژیم است. این سازمان در زمینه پیشبرد فعالیتهای مخفیانه اتمی دست دارد. آمریکا و اروپا هم در مورد فرماندهان بسیج قرار تعقیب بینالمللی صادر کردهاند و همه حسابهای بانکی خارجی آنها را مسدود ساختهاند.
پژاک چندی پیش طی بیانیهای اعلام کرده بود که ایران نیروهای نظامی بیشتری به مناطق مرزی گسیل میدارند و خطر انجام یک حمله وجود دارد.
سیاستمداران اهل شرق کردستان هم اذعان می دارند که این ادعا که همه احزاب سیاسی شرق کردستان دست از مبارزات مسلحانه خود برداشتهاند و امنیت در این بخش از کردستان برقرار است, صحیح نیست.
نیروی نظامی ایران هماکنون به اعمال فشار بیشتر متوسل شده است. تنها در ماه مارس 30 فعال کرد بازداشت و زندانی شدند. برای آزادی کیوان شیخی, کامران عثمانی و شهاب احمدی کمپینی بینالمللی راهاندازی شد. اعدامهای رژیم هم موجب آزار وجدانی مردم میشود.
ناظران سیاسی بیطرف میگویند بخاطر وضعیت بد اقتصادی و بیکاری, میزان مشارکت در سپاه پاسداران افزایش مییابد.
ایران از این واهمه دارد که اگر کردها دست به قیام بزنند, دامنه آن به دیگر مناطق ایران هم کشیده و به یک قیام بزرگ مبدل گردد. رژیم هم برای ممانعت از این موج قیام, درصدد تشکیل نیرویی نظامی متشکل از خود کردهای مزدور است.
اما مسئله کرد هیچگاه در ایران بصورت روزانه مطرح نگردیده است. منابع تاریخی بابل نوشتهاند که 500 سال قبل از میلاد, یکی از بردگان مادها به نام «کوروش» وقتی که واحدهای نظامی مادها را شکست میدهد, آستیاگ, شاه آنها را به اسارت درمیآورد. سپس هگمتانه, پایتخت مادها را به تصرف درآورده و خزانه آن را چپاول میکند. تأسیس حکومت پارسها هم از این واقعه ریشه میگیرد و سرنوشت امپراتوریهای هخامنشیان و پهلویان به کنترل کردن زاگرس میانی بستگی داشته است. پس از اینکه زاگرس را اشغال کردند, بابل هم نتوانست مقاومت کند. به همین خاطر تهران با توسل به هر راهکاری مدام تلاش کرده که کردها را نابود کند و این را یک شرط اساسی برای تداوم موجودیت خود دانسته است. این یک مسئله اخلاقی ژئولتیکی نیست. به همین دلیل اشغال نظامی برای تهران گزینهای غیرقابل اخماض است.
تلاش برای قتلعام کردها
چهبسا رژیمهای ایران دست به قتلعامهای بزرگ کردها نزدهاند. بعنوان مثال, رژیم اخیرا استفاده از اسامی کردی در سردر مغازهها و اماکن عمومی در ارومیه را ممنوع ساخت. رئیس اتاق تجارت و کار استان ارومیه هم طی بخشنامهای اعلام کرد که استفاده از اسامی کردی و غیرفارسی ممنوع است.
این تصمیم مقامات صرفا محدود به مغازهها واماکن عمومی محدود نیست. در جریان انتخابات, کسانی که اسامی آنها فارسی وعربی بود, اجازه نیافتند در انتخابات شرکت کنند.
این موضع ایران, موضعی نوین است. سال گذشته رئیس آموزش و پرورش شهرهای کرماشان و سنه به منظور ممانعت از تکلم به زبان کردی به شیوهای مخفیانه بخشنامهای صادر کرد که به دست رسانهها افتاد و افشا شد.
«عبدالرحمان حاجاحمدی» رئیس حزب حیات آزاد کردستان, پژاک گفت غیرممکن است که ایران آذریها, ترکمن, اعراب , بلوچ وکردها را که دولتهای آنها از سوی سازمان ملل مورد تأیید قرار گرفته, انکار نماید. حاجیاحمدی در این مورد افزود:«ایران یک کشور بزرگ است. دارای غنای فرهنگی و اتنیکی است. دارای ریشهای عمیق تاریخی است و نباید این ملتها موجودیتشان انکار شود. 7 میلیون نفر در شمال این کشور مستقل هستند.
7 میلیون آذری در آذربایجان بسر میبرند و دارای زبان و تاریخ خاص خود هستند. پس نمیتوان 25 میلیون آذری در ایران را که دارای فرهنگ و زبان و هویت هستند, انکار کرد.
ترکمنها هم دارای کشور خود هستند و سازمان ملل آن را پذیرفته. آنگاه تو چگونه میتوانی میلیونها ترکمن را که در مرز ترکمنستان بسر میبرند, انکار کنی و تحت نام امت اسلامی آنها را آسمیله کنی. اعراب هم 400 میلیون بوده و دارای 23 کشور میباشند.
خلقکردها در نتبجه فعالیتها و مبارزات عظیم خود در جنوب کردستان جایگاهی سیاسی فدرال کسب کرده. خلق بلوچ هم دارای فرهنگ , تاریخ و زبان خاص خود هستند. بسیاری احزاب سیاسی و سازمانها هستند که خواهان آزادی فرهنگی خود هستند. ما در قرن 21 بسر میبریم و همه ملتها خواهان آزادی هویت و فرهنگ خود هستند.
تنها راه, برابری است
بایدخلقها بر بنیان منافع سیاسی و اقتصادی مشترک گردهم آیند. باید اتحادیههایی همچو اتحادیه اروپا تشکیل شود.
اگر حسن روحانی رئیسجمهور ایران میخواهد تمامیت ارضی و اتحاد ایران را حفظ کند, باید برای برای بکارگیری مکانیسمهایی جدی تلاش کنند.
خلقهای ایران دارای ملت, فرهنگ و تاریخهای عظیم هستند, پس چگونه میتوان در قالب یک امت همه آنها را به یک ملت واحد مبدل ساخت و دیگر فرهنگها را از میان برد.
حاجیاحمدی در مورد تحرکات نظامی هم گفت, آتشبس دوطرفه ادامه دارد و اگر به آنها حمله شود, از خود دفاع خواهند کرد. وی افزود:«مدتی است که ایران نیروهای نظامی به مرزها گسیل میدارد و تدارک جنگ را میبیند. همچنین سیستم مزدوری محلی را گسترش میدهد. این امر هم اثبات میکند که علیه خلقکرد در شرق کردستان دست به اقداماتی میزند. هرچند میان پژاک و ایران آتشبس برقرار است, اما ما هم آمادگی کامل برای رویارویی با هر وضعیت غیرمنتظره داریم.»
حاجیاحمدی افزود:«نه تنها ک.ج.ک, بلکه ما هم میخواهیم آتشبس تداوم یابد. پژاک طرفدار جنگ نیست و جنگ را آغاز نخواهد کرد. زیرا ما جنگ را تنها راه چاره نمیدانیم. اما حق دفاع از خود را داریم که کاملا مشروع است».