استانیسلاو: تأسیس کنفدراسیون کردستان بزرگ امکانپذیر است
استانیسلاو: تأسیس کنفدراسیون کردستان بزرگ امکانپذیر است
استانیسلاو: تأسیس کنفدراسیون کردستان بزرگ امکانپذیر است
«تاراسف استانیسلاو» کارشناس سیاسی امور خاورمیانه و قفقاز خاطرنشان ساخت که ترکیه یکی از کشورهایی است که بیش از همه تحت تأثیر تغییر توازنات قدرت در خاورمیانه قرار میگیرد. وی ضمن اشاره به نقش کردها در نظم نوین منطقه, گفت:«در سایه اتحاد ملیکرد, تأسیس کنفدراسیون کردستان بزرگ امکانپذیر است».
با آغاز بهار عربی توازنات قدرت در خاورمیانه تغییر یافت. در پی آن قیامها قدرتهای حاکم بر برخی دولتهای منطقه کنار رفتند و برخی کشورهای دیگر نظمی نوین یافتند. بویژه پس از اینکه کشتی بهار عربی در سوریه لنگر انداخت, کشورهای غربی روابط خود با کشورهای خاورمیانه و متفقان خود را به شیوهای استراتژیک مدنظر قرار دادند. در پی این تغییر و تحولات, سازمانیافتهترین و نیرومندترین نیروی منطقه نیروی کردها میباشند. حال, وضعیت کردها در منطقه در چه سطحی است؟ تاراسف استانیسلاو, کارشناس امور سیاسی منطقه خاورمیانه و قفقاز و سیاسمتدار نامدار در این زمینهها به پرسشهای خبرگزاری فرات پاسخ داد.
«ترکیه نمیداند چه میخواهد, چه میکند و چه باید کرد»
استانیسلاو در مورد روابط میان سوریه و ترکیه میگوید کسی نمیداند که از این پس ترکیه چه میخواهد و افزود:«مدتی پیش ما با وزارت خارجه ترکیه دیدارهایی به عمل آوردیم. ما همان موقع گفتیم که نتایج قیام بهار عربی در سوریه کاملا متفاوت با بقیه کشورها خواهد بود. شبیه به لیبی و مصر نیست. ما گفتیم: بایستی در سوریه محتاطانهتر عمل کرد. باید ترکیه دارای سناریوها و برنامههایی باشد و پادوی برخی قدرتها نشود. نتیجتا آنچه روی داد, هماکنون مقابل دیدگانمان آشکار است. وضعیت شهر هاتای ترکیه بسیار بحرانی است و چنانچه مشخص است, ترکیه دیگر نمیداند چکار کند. نمیداند از چه درمانی برای این بیماری استفاده کند. به فکر هیچکس خطور نمیکرد که دوستی میان ترکیه و سوریه تا این حد بهم بخورد».
روابط ترکیه و روسیه
استانیسلاو در مورد روابط ترکیه ـ روسیه گفت:«روابط هردو کشور استراتژی است. به همین دلیل اوضاع ترکیه بر روسیه هم تأثیر میگذارد. مسکو به روابط با ترکیه اهمیت میدهد. به همین دلیل روسیه مدام از ترکیه خواسته از هرگونه دخالت در درگیریها دوری کند. هماکنون برای برونرفت از بحران سناریوهای عجیبو غریبی طرحریزی میکند, اما بحران در آن منطقه بیش از پیش عمیقتر و جهانیتر میشود. هماکنون میان ترکیه و روسیه در سطحی بسیار گسترده روابط تجاری انجام میگیرد. روسیه نیروگاههای اتمی در ترکیه میسازد. به همین دلیل تجزیه خاک ترکیه به منافع ما هم آسیب خواهد رساند. اگر ترکیه تجزیه شده و به چند کشور مبدل شود, آنگاه روسیه مجبور خواهد بود در روابط خود تجدید نظر کند. ما میخواهیم مسایل ترکیه حل شود لذا به برگزاری کنفرانس ژنو 2 در مورد سوریه اهمیت میدهیم و باید ترکیه هم در آن شرکت کند».
کردها حق دارند کشوری مستقل داشته باشند
اسلانیسلاو در مورد اوضاع کنونی کردها گفت کردها دیگر در منطقه یک قدرت هستند و افزود:«باید بخوبی به نقشه جدید نگاه کرد. هرچند کردها دارای دیدگاههای سیاسی متفاوت از یکدیگر باشند, اما برنامههایی در مورد آینده میهنشان هم دارند. کردها به شیوهای اجتماعی در منطقه زندگی بسر میبرند. اگر بخش کردستانی «ایران» را هم به آن اضافه کنیم, کشوری وسیع برای کردها شکل خواهد گرفت. در موقع جنگ جهانی اول همه حقوق کردها از آنها سلب شد. اما هماکنون مرحلهای برای کسب حقوق شان آغاز شده. کردها هم حق دارند همانند دیگر ملتهای جهان از کشور خاص خود برخوردار شوند. حق دارند خودمختاری تأسیس کنند. کردها تلاشهای عظیمی برای رسیدن به این هدف به انجام رساندهاند. نخستین پیروزی کردها خودمختاری جنوب کردستان بود که بدونشک بر دیگر بخشهای کردستان تأثیر عظیمی داشت. این یک امر غیرمنتظره نبود. یک بخش از کردستان آزاد شد. در این مرحله, آنچه برعهده ترکیه بود, چه چیزی بود؟ میبایست ترکیه با سیاستگذاریای حساس با جنوب کردستان روابطی گسترده برقرار میکرد. تاریخ نشان داده که رابطه کردها و ترکها بسیار سخت و دشوار گذشته. بدونشک هماکنون سنگینی بار بر دوش ترکیه است. چهبسا میان ترکها و کردها در غرب کردستان هم معضلاتی پیش آمده».
ترکیه ضرر میکند
تاراسف استانیسلاو در ادامه افزود که در جریان بهار عربی, ترکیه بیش از همه کشورها ضرر کرده و آسیب خواهد دید. وی تأکید کرد که تأسیس کنفدراسیون کردستان بزرگ بعید نیست و افزود:«تنها 15 الی 20 درصد جمعیت ترکیه خود را ترک میدانند, مابقی خود را شهروند ترکیه نامیده و به لحاظ اتنیکی خود را از ملتهایی دیگر میدانند. آنها میگویند ما شهروند ترکیه هستیم اما به نام ملت خود هم اشاره میکنند. به همین دلیل ترکیه در میان کشورهای متأثر از بهار عربی, بیشترین آسیب را خواهد دید. ترکیه بطور کاملا متفاوت خیالهایی در سر داشت و میخواست از بهار عربی سوءاستفاده کند و چیزی بدست آورد. اما متأسفانه برعکس آن, ترکیه در وضعیتی وخیم گرفتار آمد و هماکنون بود و نبود ترکیه به خطر افتاده. به نظر من ایجاد خودمدیریتی کردها در ترکیه بعید نیست. پروژههای مختلفی وجود دارد و تدارکاتی هم دیده میشود. به همین دلیل مسئله کرد هرچند هم آشکارا نشده, اما در وضعیت کنونی حل شده است. چنانچه هویداست در جنوب ترکیه خودمدیریتی کردها تأسیس میشود. جنوب کردستان هم که خودمختاری دارد. در شمال سوریه هم کردها تقریبا به خودمدیریتی دستیافتهاند. در ارتباط با اینها اگر در شرق کردستان هم خودمدیریتی کردها تأسیس شود, آنگاه تشکیل کنفدراسیون بزرگ کردها امری واقعی و امکانپذیر خواهد بود».
تلاشهای اروپا در قبال کردها
وی در مورد برخورد اروپا در قبال کردها گفت دیگر اروپا در حال تغییردادن متفقان خود در خاورمیانه است و بخاطر اینکه کردها نیرومند شدهاند, میخواهد در میان کردها متفقی برای خود بیابد. وی افزود:«هماکنون احزاب سیاسی کرد دارای دیدگاههای سیاسی متفاوتی هستند. به منظر من این احزاب به شیوههای تاکتیکی اهدافی مختلف را درپیش میگیرند. اما اگر آنها بتوانند میان خود اتحاد برقرار سازند, آنگاه میتوانند کنفدراسیونی تشکیل دهند که دربردارنده همه بخشهای کردستان باشد. من بخوبی میبینم که اروپا هم نگرش خود نسبت به خاورمیانه بویژه کردها, تغییر داده است. آشکار است که اروپا میخواهد متفقی جدید از میان کردها برای خود برگزیند. دیگر دیدگاه اروپا در مورد اینکه ترکیه عضوی از ناتو است, تغییر خواهد کرد. پیشتر در مورد کردها و کردستان متحد گفتگوهای بسیار کمی صورت میگرفت و کسی جرأت نمیکرد این مسئله را مطرح کند. اما هماکنون جسورانه برزبان میرانند. هماکنون گفتگوهایی جسورانهتر در مورد تشکیل کردستان بزرگ انجام میگیرد. چرا؟ زیرا اروپا در خاورمیانه از اعضای ناتو و وابستگان قدیمی خود دورتر میشود. به همین دلیل برگزاری کنفرانس ژنو2 برای کردها امری بسیار مهم است».
استانیسلاو گفت از این پس نباید کردها را در منطقه خاورمیانه بویژه در غرب کردستان و سوریه دستکم گرفت.