تشکیل حکومت موازی در سودان: آیا این کشور تجزیه خواهد شد؟

درگیری‌های شدید میان ارتش سودان و متحد سابق آن، نیروهای واکنش سریع، همچنان ادامه دارد. نیروهای واکنش سریع و متحدین آن، به منظور ایجاد حکومت موازی، توافقی موسوم به «اتحاد بنیاد سودان» را در نایروبی امضا کردند.

از ماه آوریل سال ۲۰۲۳، جنگ و درگیری‌های شدید میان ارتش سودان به ریاست ژنرال عبدالفتاح البرهان و نیروهای واکنش سریع، به کشته شدن ده‌ها هزار نفر و آوارگی بیش از ۱۲میلیون شهروند منجر شده است. به گفته سازمان ملل، سودان اکنون بزرگ‌ترین عرصه بحران آوارگی اجباری می‌باشد.

توافق ایجاد حکومت موازی، شب شنبه طی نشستی در پشت درهای بسته در نایروبی پایتخت کنیا امضا شد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه (AFP)، امضا کنندگان این توافق در صدد ایجاد «حکومت صلح و اتحاد» در مناطق تحت کنترل شورشی‌ها می‌باشند.

در متن توافق امضا شده، وعده ایجاد «دولتی سکولار و غیرمرکزی مبتنی بر آزادی، برابری و عدالت و عاری از پیش داوری‌های فرهنگی، اتنیکی، دینی و منطقه‌ای»، داده شده است.

محل تاسیس این حکومت موازی مشخص نیست. هدف نهایی آنان پایان دادن به جنگ، دسترسی بدون محدودیت به همکاری‌های بشردوستانه و ایجاد «ارتش ملی جدید، متحد و حرفه‌ای» است که «تکثر و تنوع» دولت سودان را نمایندگی کند.

ارتش و نیروهای واکنش سریع متهم به انجام جنایات جنگی هستند. به ویژه نیروهای واکنش سریع متهم به انجام اعدام‌های دسته جمعی، خشونت جنسیتی و نقض شدید حقوق بشر در مناطق تحت کنترل خود می‌باشند.

مشخص نیست که جنگ در سودان و اعلام یک حکومت موازی، این کشور را به کدام سو خواهد برد.