کنفرانس زنان خاورمیانه/ زنان کرد پیشاهنگان انقلاب خاورمیانه هستند

کنفرانس زنان خاورمیانه/ زنان کرد پیشاهنگان انقلاب خاورمیانه هستند

شرکت‌کنندگان نخستین کنفرانس زنان خاورمیانه, بخاطر نیرومندی مبارزان زنان کرد ابراز شگفتی کردند. «رانژانا کوماری» اهل هند, گفت:«مبارزات زنان کرد تأثیر عمیقی بر من گذاشت». «رانژو کومارو تاکور» هم خطاب به زنان کرد گفت:«شماها تنها نیستید, وجود هزاران زن سیاستمدار, بزرگترین نیرو برای زنان کرد می‌باشد. شما با ما و ما با شماها هستیم».

نخستین کنفرانس زنان خاورمیانه با شعار «زن , زندگی, آزادی» با پیشاهنگی «جنبش زنان آزاد و دموکراتیک» برگزار شد و طی آن یاد و خاطره سه زن سیاستمدار کرد «سکینه جانسز, فیدان دوغان و لیلا شایله‌مز» که در پاریس ترور شدند, گرامی داشته شد. در دومین روز این کنفرانس که در «هتل گراند پارک» در شهر آمد شمال کردستان برگزار شد, مباحثی گسترده حول مسایل زنان و منطقه صورت گرفت و موضوعاتی از قبیل «آزمون جنبش زنان در خاورمیانه و نقش آنها در تحولات اخیر سیاسی» مورد بحث قرار گرفت.

«شاهند ماجلاد» اهل کشور مصر در سخنرانی خود در دومین روز کنفرانس خواستار آزادی «اوجالان و همه زندانیان سیاسی» شد. ماجلاد بعنوان یک زنان و کشاورز مصری در مورد مسایل و تجارب خود سخنانی ایراد کرد. و گفت که شوهرش توسط دیکتاتوری مصر کشته شد و افزود:«وقتی که صلاح حسین, شوهر من در سال 1966 در پی یک سوءقصد کشته شد, پیکرش را برداشته و گفتم: من علیه دسپوتیسم مبارزه خواهم کرد». ماجلات اذعان داشت که در مصر در انقلاب ملی و دیگر انقلابات جای گرفته و افزود:«من یک کشاورز بودم. برای تأسیس سندیکای کشاورزان مصر فعالیت کردم که 38 درصد جامعه مصر را در بر می‌گیرد. ما نمی‌توانیم پول دریافت کنیم. ما از امنیت برخوردار نیستیم. ماده قانونی 159 در سال 1991 تصویب شد و نمی‌تواند امنیت برای زنان را بطور کامل تأمین کند. زنان در حقوق سهمی ندارند. ما می‌خواهیم که زنان در همه عرصه‌ها آزاد و برابر باشند».

«کایوش چالکمام گاورلیف» هم که مقیم ترکیه است, در مورد «زابل یسایان» نویسنده ارمنی و وضعیت تاریخی زنان ارمنستان مسایلی برزبان راند.

زنان کرد مبارزات را ارتقاء دادند

«امینه اوزمن» از زنان شرکت‌کننده از ترکیه با این گفته که «خاورمیانه به خروش آمده» سخنانش را آغاز کرد و خاطرنشانس اخت که باید تاریخ توسط زنان بازنویسی شود. اوزمان یادآور شد که زنان بخاطر انقلابات تونس, لیبی و مصر بسیار آسیب دیدند. وی افزود:«حاکمان برای اینکه از منابع زیرزمینی منطقه برخوردار شوند, جنگ را گسترش می‌دهند. به آینده جوامع آسیب می‌رسانند. زنان هم از این وضعیت متأثر می‌شوند. قوانین مدنی زیرپا گذاشته می‌شود و زنان مورد هدف قرار می‌گیرند». اوزمان اذعان داشت که بخاطر وضعیت آشفته, زنان نمی‌توانند بصورت فعالانه در انقلابات جای گیرند, اما علی‌رغم آن وضعیت, زنان کرد توانسته‌اند این کار را بکنند, به همین خاطر شانس بیشتری برای پیشبرد انقلاب دارند».

«راودا اوده» زن فلسطینی هم مسئله زنان اسیر را مورد ارزیابی قرار داد. اوده اذعان داشت که به مدت پنج سال در اسارت بسر برده و گفت که دولت اسرائیل سرزمین‌های فلسطین را اشغال کرده و تأسیس شده است. وی افزود:«ما تحت اشغال و ستم قرار داریم. بخاطر مقاومت‌هایمان به زندان افتادیم. در فلسطین مدام نیمه‌های شب درب خانه‌ها را شکسته و چه مردان و چه زنان را باخود می‌بردند. با این ستم‌ها علیه فلسطینیان دست به ترور می‌زدند. ما را شکنجه می دادند. مردم فلسطین می‌دانند که باید حقوق و آزادی‌های سلب‌شده‌شان را باردیگر بدست آورند».

کوماری: من تحت تأثیر مبارزات زنان کورد قرار گرفتم

«رانژانا کوماری» اهل کشور هند هم طی ایراد سخنانی در کنفرانس, گفت:«رهایی از ستم اشغالگران به تنهایی به معنای آزادی زنان نیست. ما به رهبری گاندی قانون اساسی جدیدی تدوین کردیم. بنا به قانون زن و مرد برابر هستند و تبعیضی در میان نیست, اما در بطن جامعه با عملکردهای وحشیانه علیه زنان مواجه می‌شویم. می‌بایست علیه زنان خشونت ترویج نمی‌یافت و یا قانون ختنه زنان منع می شد, اما در جامعه چنین نیست. آنچه من در این کنفرانس یاد گرفتم, بسیار ارزشمند است, حقوقی که هم‌اکنون در هند داریم نتیجه مقاومت‌های ما بود , هیچکس آن حقوق را به ما نداد». کوماری در مورد مبارزات زنان کورد گفت:«مبارزات زنان کورد تأثیراتی عمیق برمن برجای گذاشت».

زنان نپالی خطاب به زنان کورد: شماها تنها نیستید

«رانژو کومارو تانکور» زن مبارز نپالی هم ضمن گرامیداشت یاد و خاطره سه زن سیاستمدار جانباخته کرد, گفت در همه کشورهایی که مردسالاری حاکم است, مسایل زنان شبیه هم است. وی افزود:«ما با مشکلاتی عدیده روبرو هستیم, اگر علیه این مشکلات اقدامی نکنیم, هیچگاه نتیجه‌ای حاصل نخواهیم کرد». تاکور از مبارزات زنان نپالی گفت و تصریح کرد که اتحادیه زنان نپالی نقشی مؤثر در کسب دستاوردهای انقلابی برای زنان داشته‌اند. وی بیان داشت که مرحله شهروند‌شدن در نپال دیگر اشخاص با نام مادری آنها خوانده می شوند و این یک پیروزی است. وی گفت که در 75 ایالت نپال برای کسب حقوق زنان مبارزه می‌کنند و کمپینی برای مبارزه با خشونت علیه زنان راه‌اندازی کرده‌اند و برای حل این مسئله, تدوین یک قانون جدید, ضروری می‌باشد».

تانکور ضمن اشاره به انتخابات پیش‌رو در نپال , گفت که می‌خواهند 50 درصد کاندیداها زنان باشند. وی بخاطر شرکتش در کنفرانس زنان خاورمیانه ابراز خوشحالی کرد و خطاب به زنان کورد گفت:«شماها تنها نیستیند. اگر ما متحد شویم, می‌توانیم پیروز شویم. نیرومندی سیاسی برای زنان اساسی‌ترین مسئله است. شما با ما و ما با شماها هستیم».

مبارزات زنان تونس

«سالوا بن آفیا گیگا» زن فعال تونسی هم ضمن اشاره به اهمیت کنفرانس زنان , گفت که می‌خواهند در سایه این کنفرانس نوعی اتحاد به وجود آورند. گیگا گفت:«اگر زنان با فشار و سرکوب ربرو شوند, تحول و پیشرفتی به میان نخواهد آمد. تاوقتی که زن و مرد برابر نباشند, تاریخ نمی‌تواند حقایق را بنویسد». گیگا خاطرنشان ساخت که زنان باید در مبارزات خود متحد شوند و علیه آمریکا و صهیونیسم اسرائیل بیایستند.

آخرین سخنران کنفرانس در روز گذشته, «فرح برقاوی» زن مبارز فلسطینی بود که طی ایراد سخنانی تأکید کرد که همچو زنان فعال و انقلابی از معیارهای خود گامی به عقب برنخواهند داشت و مبارزاتشان برای تحقق آزادی و عدالت را گسترش خواهند داد.