"عمرشان را در راه آزادی صرف کردند"
مادر صلح؛ پریشان آکچلیک که در جولمرگ به مادر سیسن معروف بود، تا آخرین لحظات زندگیش به مبارزه ادامه داد.
مادر صلح؛ پریشان آکچلیک که در جولمرگ به مادر سیسن معروف بود، تا آخرین لحظات زندگیش به مبارزه ادامه داد.
مادران آشتی؛ عدالت سافالی و پریشان آکچلیک که برای بازجویی در سوم اوت از گَوَر به جولمرگ میرفتند، در پی حادثه رانندگی جانشان را از دست دادند. در همین حادثه؛ جیهان آکچلیک پسر پریشان آکچلیک نیز جانش را از دست داد.
در زمان منع تردد در شهرهای کوردستان در سال ۲۰۱۵ یک پسر پریشان آکچلیک در نسیبین و یک دخترش در گَوَر بهشهادت رسیدند. پریشان آکچلیک مبارزه برای صلح را مانند یک میراث از خود برجای گذاشت. خواهرزاده آکچلیک؛ حوسرت آکچلیک اظهار داشت که خالهاش زندگی خود را به صلحطلبی اختصاص داد.
مبارزه پریشان آکچلیک پس از آن آغاز شد که در سالهای دهه ۱۹۹۰ یکی از برادرانش به صفوف گریلا پیوست. پریشان آکچلیک بعدها ازدواج کرد و ۵ دختر و دو پسر بهدنیا آورد. دخترش بهنام اوین آکچلیک (نودا گَوَر) ذر سال ۲۰۰۸ و پسر بزرگش بهنام کاژین آکچلیک (باز موردم) ۵ سال بعد به صفوف گریلا پیوستند. اوین آکچلیک در گَوَر و کاژین آکچلیک در نسیبین در جنگ با ارتش ترکیه شهید شدند. پریشان آکچلیک برای آنکه بتواند پیکر دخترش را پس بگیرد، تلاشهای بسیار کرد و نهایتا توانست پیکرش را پس بگیرد و در زادگاهش بهخاک بسپارد. پریشان آکچلیک در مراسم خاکسپاری دخترش گفت: "اینکه دخترم اوین شهید شده و توسط دولت جنازهاش تکهتکه شده است برای من رنجی عمیق است، اما من راضی نیستم این مبارزه نیمهتمام باقی بماند." بدین شیوه پیمان داد که مبارزه دخترش را در جایی که بازمانده بود؛ ادامه دهد.
هنوز دو ماه از شهادت دخترش نگذشته بود که در ۱۷ اوت ۲۰۱۶ خبر شهادت پسرش را نیز شنید. پیکر پسرش را از مردین برگردانده و در جوار دخترش در زادگاهشان بهخاک سپرد. سعید آکچلیک پدر این خانواده پس از شهادت دو فرزندش به سرطان مبتلا شد و سال ۲۰۲۱ از دنیا رفت. پریشان آکچلیک همسرش را نیز در جوار فرزندانشان بهخاک سپرد و برای صلح دست به مبارزه زد. تنها خواست شخصی پریشان آکچلیک این بود که در کنار فرزندانش بهخاک سپرده شود. با جهان آکچلیک پسرش که وی نیز در آن حادثه رانندگی جانش را از دست داد؛ در کنار آرامگاه دختر و پسر دیگرش بهخاک سپرده شد.
زندگیاش با مبارزه سپری شد
حوسرت آکچلیک خواهرزاده پریشان آکچلیک اظهار داشت که خالهاش همواره برای صلح تلاش کرد و پس از شهادت دو فرزندش؛ زندگیش را وقف مبارزه نمود. حوسرت عنوان کرد که خالهاش در گَوَر و جولمرگ بسیار محبوب بوده و گفت: هر اقدام و فعالیتی که برای صلح انجام میگرفت، خالهام در آن حاضر بود. دولت فشار زیادی بر آنها وارد میآورد. از وی خواستیم به اروپا برود اما نرفت. گفت دست از مبارزه و میهن خود برنمیداریم و به جای دیگری نمیرویم.
حوسرت در ادامه گفت: خالهام بسیار زحمتکش و فعال بود. یک هدف داشت و آن هم تامین صلح بود. همواره برای این هدف تلاش میکرد. در مبارزهاش برای آشتی با عدالت سافالی و پسرش جهان در سانحه تصادف جانشان را از دست دادند. خالهام زندگیش را به این هدف اختصاص داد و در این راه نیز جانش را تقدیم کرد. ما نیز این مبارزات را ادامه داده و بر آن پافشاری میکنیم.
هرگز به عقب گام برنداشت
فامیل پریشان آکچلیک و مادر صلح؛ آمنه آنگودار نیز اظهار داشت که مادر صلح؛ پریشان آکچلیک با وجود اینکه درونش پر از غم و اندوه بود اما هرگز یک قدم از مبارزه صلح عقب ننشست. وی افزود: همیشه فشار دولت علیه وی ادامه داشت. در هنگام منع تردد، منزلش را آتش زده و ویران کردند و چیزی برایش نماند. اما بازهم روی پاهای خودش ایستاد و دوباره خانهاش را بازسازی کرد. آخرین بار نیز برای بازجویی احضار گردید. پس از پسدادن بازجویی در راه بازگشت به خانه با پسرش در سانحه رانندگی جانش را از دست داد. تا آخرین لحظه زندگیش تحت فشار سیاسی بود اما هرگز یک قدم به عقب ننهاد و مقاومت کرد.
همواره با خلقش همراه بود
حلیمه سوَر رئیسمشترک هدپ در منطقه گَوَر عنوان کرد که حدود ۸ سال پریشان آکچلیک را از نزدیک میشناخت و افزود: در کار و مبارزات مدنی همواره با مادر صلح؛ پریشان آکچلیک همراه بودیم. مادری زحمتکش بود و همیشه در کار و مبارزات حضور فعال داشت. هرچه دربارهاش بگویم کم است. هرگز میراث مبارزاتی وی را رها نمیکنیم. ما راهش را بیشتر هموار میکنیم. مردم گَوَر هرگز مبارزات و زحمات دایه پریشان را از یاد نمیبرند. همواره و در هر حالتی با خلقش همراه بود. تا آخرین لحظات زندگیش به مبارزه ادامه داد.