راژن: ناظم و جیهان صدای مقاومت روژاوا شدند

شورای هماهنگی راژن در بیانیه‌ای قتل روزنامه‌نگاران جیهان بیلگین و ناظم داشتان را محکوم کرد و گفت: «در هر جنگی با دوربین‌ها و مجری‌گری خود در کنار مبارزان ایستادند، به صدا و رنگ حقیقت، به صدا و رنگ مطبوعات آزاد مبدل شدند.»

شورای هماهنگی مطبوعات آزاد زنان (راژن) در رابطه با قتل روزنامه‌نگاران جیهان بیلگین و ناظم داشتان که در حمله ارتش اشغالگر ترکیه به شهادت رسیدند، بیانیه‌ای صادر کرد.

بیانیه شورای هماهنگی راژن به شرح زیر است:

«دولت ترکیه در کنار سیاست نسل‌کشی که سال‌هاست علیه مردم کورد انجام داده است، در ۱۴ سال گذشته حملات بی‌وقفه‌ای را علیه انقلاب روژاوای کوردستان و دستاوردهای آن انجام داده است. کسی که بیش از همه می‌خواست از درگیری در سوریه منتفع شود و از فرصت برای اشغال منطقه استفاده کند، دولت ترکیه بود. دولت ترکیه می‌خواست این کار را از طریق تبهکاران انجام دهد و این کار را در بسیاری از مناطق سوریه انجام داد. اما در مناطق شمال و شرق سوریه که تحت حاکمیت اداره خودمدیریتی بود، این کار بلافاصله انجام نشد. انقلاب روژاوا مانع بزرگی در برابر این خواست دولت ترکیه است. همچنین سیستم اداره خودمدیریتی خطر بزرگی را برای خود دید. در جریان حملات تبهکاران داعش به انقلاب روژاوا-شمال و شرق سوریه، دولت ترکیه از طریق داعش می‌خواست انقلاب را شکست داده و مردم محلی را قتل‌عام کند. اما همزمان با شکست داعش، دولت اشغالگر ترکیه متوجه شد که جنگش با داعش در حال پایان است و داعش شکست خورده است، بنابراین وارد عمل شد و حملات مستقیمی را علیه روژاوا انجام داد. آنها عفرین را در سال ۲۰۱۸ و گریسپی و سریکانی را در سال ۲۰۱۹ اشغال کردند. رژیم ترکیه خواهان اجرای میثاق ملی است که ملک عثمانی‌ها را در امتداد خط حلب تا موصل و کرکوک در نظر می‌گیرد.

دولت ترکیه برای اینکه فوراً واکنش افکار عمومی را علیه خود برنینگیزد، می‌خواست حملات خود را مرحله به مرحله با هدف اشغالگری و نسل‌کشی انجام دهد. در آغاز سال ۲۰۱۸ حملات زمینی و هوایی به عفرین را آغاز کردند و یک سال و نیم بعد حملاتی را با هدف اشغال سریکانی و گریسپی آغاز کردند. خود اردوغان دستور قتل و حمله به زنان و  کودکان را داد. او همچنان در مناطقی که اشغال کرده است علیه غیرنظامیان، زنان و کودکان اعمال وحشیانه انجام می‌دهد. اکنون مشخص شده است که ترکیه راه داعش را دنبال می‌کند.

با سقوط رژیم اسد، دولت ترکیه بار دیگر جنگ بزرگی را توسط تبهکارانش در سوریه بر اساس دشمنی کوردها آغاز کرد و تلاش می‌کند بیشتر در روند سوریه مشارکت کند. حزب عدالت و توسعه (آ‌ک‌پ) که همان ذهنیت تبهکاران را دارد، اکنون در قدرت است و همه چیز را برای ساختن سوریه با ذهنیت داعش در کنار خود سرمایه‌گذاری کرده است.

دولت ترکیه روزنامه‌نگاری آزاد را در همه جا به عنوان یک تهدید می‌بیند و آن را هدف قرار می‌دهد و همچنین در تلاش است تا صدای روزنامه‌نگاران در روژاوای کوردستان را سرکوب کند. در ابتدا با تهدید می‌خواست این کار را انجام دهد، ولی وقتی خبرنگاران مطبوعات آزاد آنرا ناکام گذاشتند، این بار بلافاصله نابودی جسمانی را هدف قرار می‌دهد. مثلاً رفقای ما گلستان، هیرو، نوژیان، دنیز، دیلیشان و رزگار و امروز نیز ناظم داشتان و جیهان بیلگین را هدف قرار دادند.

بیش از ۴۰ سال است که مطبوعات آزاد علیرغم حملات تبهکاران و کنتراهای JİTEM (ژاندارمری استخبارات و تیم‌های مبارزه با ترور) از گزارش حقیقت دست برنداشته‌اند. زمانی که شریک دولت ترکیه، داعش، در بسیاری از مناطق خاورمیانه مرتکب جنایات شد، اکثر کارکنان مطبوعات آزاد حقیقت را گزارش کردند. دنیز و نوژیان پیشاهنگان این مبارزه بودند. آنها اقدامات وحشیانه داعش در شنگال، کوبانی و رقه را به جهانیان اعلام کردند. آنها به قیمت جانشان از گفتن حقیقت دست برنداشتند.

ناظم و جیهان به عنوان دو روزنامه‌نگار جوان در سال‌های اولیه انقلاب روژاوا که از باکور کوردستان به روژاوا رفته بودند، می‌خواستند مبارزه و مقاومت انقلاب روژاوا در برابر حملات وحشیانه دولت ترکیه و تبهکارانش را برای افکار عمومی گزارش کنند. هر جا جنگ و حمله بود، ناظم و جهان صدای حق شدند. آنها در کوبانی بودند، در عفرین بودند، در عین‌عیسی بودند، در گریسپی و سریکانی بودند. اخیراً از ۸ دسامبر (۲۰۲۴) در سد تشرین و پل قره‌قوزاق بودند و مورد هدف پهپادهای دولت اشغالگر ترکیه قرار گرفتند. ناظم و جیهان با روزنامه‌نگاری قهرمانانه صدای تک تک لحظات مقاومت روژاوا شدند. در هر جنگی با دوربین‌ها و مجری‌گری‌هایشان در کنار مبارزان ایستادند، به صدا و رنگ حقیقت، به صدا و رنگ مطبوعات آزاد مبدل شدند.

برخی سازمان‌ها، نهادها و ابتکارات روزنامه‌نگاران نیز در سطح جهانی اظهاراتی می‌کنند و هدف قرار دادن خبرنگاران را جرم می‌دانند. این یک تشخیص صحیح است، اما دیگر تشخیص دادن اقدامی کافی نیست، لازم است همه خبرنگاران برای پیگرد قانونی این جنایت در دادگاه‌های جهان مبارزه کنند. جدا از جنایات نسل‌کشی علیه مردم کورد، دولت ترکیه دولتی است که بیشترین تعداد روزنامه‌نگاران را در جهان به قتل می‌رساند. ما از تمامی نهادها و سازمان‌هایی که به نام حقوق بشر، حقوق زنان و روزنامه‌نگاران فعالیت می‌کنند می‌خواهیم در مقابل جنایات دولت ترکیه سکوت نکرده و این جنایات را تحت پیگرد قانونی قرار دهند.

ما به عنوان مطبوعات آزاد زنان (راژن) به قتل رسیدن رفقای خود را محکوم می‌کنیم. آنها نیز به کاروان شهدای مطبوعات آزاد پیوستند، ما در شخص ناظم و جیهان در مقابل کار و زحمات همه شهدای راه مطبوعات آزاد ادای احترام می‌کنیم، این ضایعه را به خانواده آنها و همه روزنامه‌نگاران مطبوعات آزاد تسلیت می‌گوییم. ما یک بار دیگر قول می‌دهیم که در پی آنها صدای مطبوعات آزاد را بلند خواهیم کرد و موفقیت و پیشرفت را مبنای خود قرار خواهیم داد.»