به غصب و بازداشت در درسیم اعتراض شد

در کنش اعتراضی که پلتفرم کار و دموکراسی درسیم علیه غصب شهرداری‌ها ترتیب داده بود، نسل‌کشی سیاسی نیز مورد اعتراض قرار گرفت.

پلتفرم کار و دموکراسی درسیم با برگزاری یک راهپیمایی به غصب اراده در درسیم اعتراض کرد. پلتفرم با حمل بنری با مضمون «از اراده خود دفاع می‌کنیم، بازداشت، دستگیری و فشار نمی‌تواند ما را باز دارد» در بازار زیرزمینی تجمع کردند و با تشویق و شعار به سمت شهرداری درسیم حرکت کردند. اعضای پلتفرم سپس بیانیه‌هایی را همراه با سردادن شعار «با مقاومت پیروز خواهیم شد» اعلام کردند.

«شما نمی‌توانید اراده مردم را بشکنید»

اَرگین تَکین که به نمایندگی از پلتفرم بیانیه‌ای را ارائه کرد، غصب شهرداری را ادامه سیاست حمله تاریخی به درسیم دانست. تکین با جلب توجه به کشتار درسیم در سال ۱۹۳۸ و حملات و ظلم علیه درسیم در دهه ۱۹۹۰، خاطرنشان کرد که این اقدامات امروزه با ابزارهای مختلف ادامه دارد. تکین گفت: «این اقدامات ضمن یادآوری مصائب گذشته مردم درسیم، به عنوان راهبردی به نظر می‌رسد که هدف آن نادیده گرفتن اراده مردم و جلوگیری از مبارزه دموکراتیک آنها است، اما مانند گذشته امروز نیز همه دیدند و خواهند دید که علیرغم همه فشارها، شکستن اراده مردم ممکن نخواهد بود. دولت آک‌پ که در انتخابات ۳۱ مارس شکست خورد، تلاش می‌کند با متفرق کردن مخالفان که مدام بر آن فشار آورده‌اند، ضرر خود را در پای صندوق‌های رای جبران کند. بازداشت‌های دسته‌جمعی نیز بخشی از این سیاست است.»

واکنش به بازداشت‌ها

تکین گفت: «می‌خواهند با بازداشت و دستگیری، مردمی که اعتراضات مسالمت‌آمیز علیه این اقدامات ضد دموکراتیک را سازماندهی کردند ساکت شوند. سَزایی آکسورَک و فتحی کای‌کاچ در ۲۴ نوامبر ۲۰۲۴ در جریان بازداشت‌هایی که علیه افرادی که در تظاهرات مسالمت‌آمیز به منظور واکنش به انتصابات قیم که اراده مردم را نادیده می‌گیرد شرکت کردند، دستگیر شدند. سپس در ۲۶ نوامبر ۲۰۲۴، ولی آک‌یول، آینور جان، انس بوران و شیار آتَش دستگیر شدند. بازداشت و دستگیری تلاشی آشکار برای اعمال فشار و مجازات مبارزات جمعی، هویت فرهنگی و حقوق دموکراتیک مردم است.»

تکین با بیان اینکه همه مردم درسیم هدف بازداشت‌ها قرار گرفتند، گفت: «با این حال مشخص است که این سیاست به نتیجه نخواهد رسید، مردم درسیم امروز نیز مانند گذشته به دفاع از اراده خود ادامه خواهند داد. احکام زندان برای جَودَت کوناک و مصطفی ساری‌گول و حکم حبس خانگی برای بیرسَن اورهان یک بار دیگر نشان می‌دهد که قوه قضائیه به ابزاری برای سیاست‌های سرکوبگرانه دولت تبدیل شده است. باز هم این واقعیت را آشکار می‌کند که قوه قضاییه مستقل نیست. انتصاب قیم غصب اراده مردم و ضربه به دموکراسی است. عملیات غیرقانونی باید متوقف شود و بازداشت‌شدگان و دستگیرشدگان باید فورا آزاد شوند.»

«ضربه به دموکراسی وارد شده است»

عمر فاروق هولاکو، نماینده پارلمانی دم پارتی چَولیگ در این بیانیه به جنایاتی که درسیم در سال ۱۹۳۸ شاهد آن بود اشاره کرد. هولاکو گفت: «درسیم زادگاه سید رضا است و مردم درسیم در برابر فشارهای اعمال شده در آن زمان سر فرود نیاوردند. درسیم منطقه کسانی است که در دهه ۱۹۹۰ در برابر توروس سفید مقاومت کردند. ما از اعمال آنها به خوبی می‌دانیم که؛ قیم غارتگر و دزد و غاصب است. قیم بزرگترین ضربه به دموکراسی است و ما به مقاومت در برابر این قیم ادامه خواهیم داد. امروز بازداشت افراد را در حین استفاده از حق دموکراتیک خود که یک حق قانون اساسی است، غیرمنصفانه و غیرقانونی می‌بینیم و می‌خواهیم بلافاصله به این بی‌قانونی و قیم پایان داده شود.»