دوم سپتامبر در کرکوک چه گذشت؟
توطئه، خروج پدک از انتخابات شورای استانداری کرکوک است که خسارات زیادی به کوردها وارد میکند و بازپسگیری پست استانداری کرکوک را برای کوردها غیرممکن مینماید.
توطئه، خروج پدک از انتخابات شورای استانداری کرکوک است که خسارات زیادی به کوردها وارد میکند و بازپسگیری پست استانداری کرکوک را برای کوردها غیرممکن مینماید.
پس از ورود هاکان فیدان به عراق و اقلیم کوردستان، هرج و مرج و دسیسه کرکوک را به آتش کشید و بشکه باروت نزدیک بود منفجر شود.
روز دوم سپتامبر ماه جاری، به دلیل تظاهرات در کرکوک ۴ جوان این شهر کشته شدند که هر چهار تن، کورد بودند.
فرهاد کریم، یک افسر ارتش عراق درباره دستگیری تیراندازان این روز گفت: "تیراندازان ناشناس هستند. چندین نفر در تظاهراتهای قبلی در بغداد نیز کشته شدهاند، اما کسی دستگیر نشده است. چون در این زمان و در روزهای تظاهرات، اغلب تیراندازیها تصادفی و خارج از نیروهای امنیتی هستند."
وی همچنین گفت: "کمیتهای برای این منظور تشکیل شده و منتظر نتیجهگیری هستیم".
چرا حزب دموکرات کوردستان-پدک این کار را کرد؟ هدف مقراتش بود یا معامله سیاسی؟
دکتر دلپاک طاهر، یکی از اعضای شورای رهبری اتحادیه میهنی کوردستان (ی ن ک) در مصاحبه با تلویزیون استرک گفت: "حزب دموکرات کوردستان-پدک چندین مقر دیگر در کرکوک را پس گرفته است، اما چرا باز نمیگردد و آنها را بازسازی نمیکند؟ اما برای یک مقر، هرج و مرج و آشوب ایجاد میکند! بنابراین، واضح است که کاری که حزب دموکرات کوردستان انجام داد، حراج ناسیونالیسم قومی بود، نه نگرانی برای کوردها."
بابکر درهایی، نویسنده و تحلیلگر سیاسی نیز در این رابطه گفت: "مدتی مدیر فرهنگ و هنر سلیمانیه بودم، میدانستم که مردم کرکوک با همه جوامعش، میخواهند به حاکمیت کوردستان بازگردند. اما متأسفانه کاری در این خصوص انجام نشد، در نتیجه نه تنها ملتهای دیگر، بلکه خود کوردها نیز نسبت به سیستم اداری شهری که در دست کوردها بود، انتقادات و گلایههایی داشتند".
وی گفت: "کوردها نباید در مورد کرکوک سازش میکردند و در ماده ۱۴۰ همهپرسی در مورد کرکوک را میگنجانند، چون نوشیروان مصطفی میگفت، چگونه باید در مورد خانه و شهر خود همهپرسی برگزار کنید؟!"
بابکر همچنین گفت: "پس از پروسه آزادی عراق، هر چهار رئیسجمهور جدید عراق کورد بودند. اما آنها غم ملت و خاک کوردها را نداشتند، به همین دلیل برای کرکوک هیچ کاری نکردند."
وی در رابطه با دست ترکیه در کرکوک میگوید: "کرکوک یک شهر کوردی و شهر همزیستی است و اشغالگری ترکیه در کرکوک یک رویای پوچ و توخالیست. ترکیه هرگز نمیتواند مانند دهوک مقرهای نظامی در کرکوک تاسیس کند. کوردها و نیروهای بین المللی و حکومت عراق این را نمیپذیرند."
کرکوک یک شهر چند ملیتی با هؤیت کوردی است
در سال ۱۹۵۷ کوردها ۴۸ درصد شهر کرکوک را تشکیل میدادند. پس از آنها اعراب ۲۸ درصد و ترکمانها ۲۱ شهر را تشکیل داده بودند .
در سایه عرب نمودن( تعریب) که صدام حسین آن را پیاده نمود، تعداد کوردها در شهر کاهش یافت. اما بر اساس آخرین انتخابات، تعداد کوردها یک بار دیگر افزایش یافته و به آمار سال ۱۹۵۷ نزدیک شده است.
آنکارا و تهران برای هژمونی در کرکوک با هم رقابت میکنند، بهنظر میرسد موقعیت ایران در کرکوک از هژمونی ترکیه پیشی گرفته و کارت ترکمانها به دلیل جنگ با داعش و ارتباط تهران با حشد شعبی و شیعیان در جوامع ترکمانها، اکنون به دست تهران افتاده است.
یک عضو شورای رهبری اتحادیه میهنی کوردستان که خود میگوید به دلیل مسائل امنیتی نمیخواهد نامش فاش شود، به خبرگزاری فرات گفت: "توانستیم با آرامش نقشهی A حزب دموکرات کوردستان و میت ترکیه را خنثی کنیم که تلاش مینمودند هرج و مرج و آشوب و جنگ ملی در کرکوک راه بیندازند. اما هنوز نقشه B و خطرات دیگر باقی مانده است" .
وی درباره نقشه B گفت: "طرح خروج حزب دموکرات کوردستان از انتخابات شورای استانداری کرکوک است که خسارات زیادی به کوردها وارد میکند و احراز پست استانداری کرکوک برای کوردها را غیرممکن میکند، زیرا در صورت شرکت پدک در انتخابات ممکن است یک یا دو کرسی کسب کند. این گونه باعث افزایش جایگاه و رای کوردها در شورای استان کرکوک میشود و کوردها میتوانند پست استانداری کرکوک را پس بگیرند، اما توطئه دشمنان کورد این است که کوردها متحد و یک صدا نباشند و کرکوک از دست کوردها خارج شود. "
انتخابات شوراهای استانی قرار است در تاریخ ۱۸/۱۲/۲۰۲۳ در شهرهای عراق به جز سه استان اقلیم کوردستان برگزار شود.