تصویر

تاش: باید زبان کوردی را در تمام عرصه‌های زندگی به کار ببریم

ابراهیم خلیل تاش از انجمن تحقیقات زبان و فرهنگ مزوپوتامیا (MED-DER) با اشاره به تداوم فزاینده سیاست‌های آسیمیلاسیون، اظهار داشت که برای مقابله با این سیاست‌ها، باید زبان کوردی در تمام عرصه‌های زندگی به کار گرفته شود.

ابراهیم خلیل تاش از انجمن تحقیقات زبان و فرهنگ مزوپوتامیا (MED-DER) با بیان اینکه زبان کوردی باید به عنوان زبان رسمی شناخته شود تا از این طریق جلوی سیاست‌های آسیمیلاسیون گرفته شود، گفت: «مسئولیت بزرگی بر دوش خانواده‌هاست؛ باید به فرزندانشان زبان خود را آموزش دهند و با آنان به این زبان صحبت کنند.»

مجمع عمومی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در سال ۱۹۹۹، روز ۲۱ فوریه را به عنوان «روز جهانی زبان مادری» پذیرفت. از سال ۲۰۰۰، هر سال ۲۱ فوریه به عنوان «روز جهانی زبان مادری» گرامی داشته می‌شود. یونسکو که سال ۲۰۰۸ را «سال بین‌المللی زبان‌ها» اعلام کرد، طبق «اطلس زبان‌های در معرض خطر» که در مارس ۲۰۱۳ منتشر کرد، اعلام نمود که حدود ۴۰ درصد از ۷۰۰۰ زبان موجود در جهان، یعنی ۲۵۰۰ زبان در معرض خطر نابودی قرار دارند. تعداد زبان‌هایی که از دهه ۱۹۵۰ در جهان منقرض شده‌اند، ۲۳۰ زبان است. ۱۸ زبان رایج در ترکیه در معرض خطر نابودی قرار دارند. در میان این زبان‌ها، گویش کرمانجی زبان کوردی نیز وجود دارد. ابراهیم خلیل تاش، مدیر انجمن تحقیقات زبان و فرهنگ مزوپوتامیا (MED-DER)، در مصاحبه با خبرگزاری فرات (ANF) در مورد سیاست‌های انکار و آسیمیلاسیون علیه زبان کوردی، اظهار داشت که سیاست‌های آسیمیلاسیون به طور آگاهانه ادامه دارد.

دیگر نابودی زبان کوردی غیرممکن است

تاش با اشاره به سیاست دولت ترکیه در قبال زبان و فرهنگ کوردی از زمان تأسیس این جمهوری تا به امروز، گفت: «متأسفانه این سیاست‌ها تا به امروز تغییر نکرده‌اند. وقتی به دولت‌های دموکراتیک نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که از زبان‌ها و فرهنگ‌های مختلف محافظت می‌کنند و از آن‌ها حمایت می‌کنند. وقتی به ترکیه نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که تا به امروز هیچ فرصتی برای زبان و فرهنگ کوردی فراهم نکرده است. کوردها با امکانات خودشان زبان خود را حفظ کرده و گسترش داده‌اند. قبل از تأسیس ترکیه، هزاران زبان، مردم و فرهنگ در آناتولی وجود داشت. همه آن‌ها به دلیل سیاست‌های آسیمیلاسیون دولت منقرض شدند. اما کوردها ایستادگی کردند و زبان خود را حفظ کردند، زیرا زبان غنی‌ای داشتند و ادبیات شفاهی‌شان قوی بود. به همین دلیل، زبان کوردی همواره در برابر تمام سیاست‌های آسیمیلاسیون از خود محافظت کرده است. امروز هر کاری هم که انجام شود، دیگر نابودی این زبان غیرممکن است. این زبان سر پا مانده است و دیگر هیچ قدرتی توانایی نابودی آن را ندارد.»

باید زبان رسمی باشد

تاش با بیان اینکه زبان کوردی باید به عنوان زبان رسمی شناخته شود تا از این طریق جلوی سیاست‌های آسیمیلاسیون گرفته شود، گفت: «زبان کوردی زمانی پیشرفت و رشد می‌کند که از جایگاه و منزلت برخوردار شود. تا به حال دولت در این زمینه هیچ اقدامی انجام نداده است.»

مردم باید از زبان خود حمایت کنند

تاش با تأکید بر اینکه زبان کوردی باید در تمام عرصه‌های زندگی به کار گرفته شود تا گسترش یابد، گفت: «این زبان، زبان یک حزب سیاسی یا یک نهاد نیست، بلکه زبان مردم کورد است. مردم باید از زبان خود حمایت کنند و آن را در تمام عرصه‌های زندگی به کار ببرند. به ویژه مسئولیت بزرگی بر دوش خانواده‌هاست؛ باید به فرزندانشان زبان خود را آموزش دهند و با آنان به این زبان صحبت کنند. باید در همه زمینه‌ها به زبان خود صحبت کنیم. همه سیاستمداران و آکادمیسین‌های ما باید با پذیرش مسئولیت، زبان کوردی را به طور گسترده در حوزه‌های کاری خود به کار ببرند. زبان ما مهم‌ترین دارایی ماست. باید برای حفظ زبان خود به طور جدی تلاش کنیم.»