کمتر از ۱۰ ساعت مانده به شروع انتخابات ریاستجمهوری در ایران، فواد بریتان ریاست مشترک کودار در برنامه ویژه تلویزیون Freedom حضور یافت و در مورد سیاستهای کلان جنبش کودار در سومین سالگرد این جنبش سخن گفت. رییسمشترک کودار فواد بیریتان در واکنش به سخنان روحانی در مورد حق تدریس زبان کردی در استانهای کردنشین صراحتاً عنوان داشت: ما به روحانی و حاکمیت میگویم از خواب بیدار شوید؛ مطالبات ملت کرد را با دادن حق تدریس به زبان مادری تقلیل ندهید

کودار در سومین سالگرد تأسیس خود بهدنبال برساخت ملت دمکراتیک است
فواد بریتان در ابتدا سومین سالگرد تأسیس "جامعه دمکراتیک و آزاد روژهلات کردستان – کودار" را به ملت کرد و خلقهای ایران تبریک گفت و افزود: "دولت-ملت ایران نمیتواند با یک حزب و یک پرچم و یک مذهب به کار خود ادامه دهد و همه مردم ایران را مجبور به قبول آن نماید بلکه نیاز به سیستمی همه جانبه و چند بعدی وجود دارد که بتواند تمام لایههای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی را پوشش دهد و این سیستم جز با کودار و سیستمهای دمکراتیک مشابه آن تحقق نمییابد. کودار یک حزب سیاسی نیست، حتی یک قرارداد اجتماعی صرف نیز نیست بلکه یک سیستم جایگزین برای ذهنیت دولتمحور جهت "برساخت ملت دمکراتیک، تحقق دمکراسی در ایران و چارهیابی مسئله ملت کرد" است.
ما در انتظار مداخلات خارجی نمینشینیم و دارای برنامهای استراتژیک هستیم
در جواب این سوال که آیا در شرایطی که منتقدان حکومت اسلامی ایران بسترهای دمکراتیک و آزادیهای فردی-اجتماعی را در حکومت ولایت مطلقه فقیه غایب میبینند، کودار چطور میتواند این بستر را آماده و از فرصتهای موجود استفاده کند، ریاستمشترک کودار گفت: "سیستم کودار بدین علت تأسیس شده است که این پراکندگی اجتماعی-سیاسی را که در جامعه ایرانی و کردستان وجود دارد کنار همدیگر قرار داده و به سازماندهی خلقی کمک کند. کودار مانند برخی از احزاب و ذهنیتها نمیخواهد بر سر سفره آمده قرار بگیرد و منتظر مداخلات خارجی و یا استمداد از دولت قرار گیرد بلکه با استفاده از فرصتها و مشارکت سیاسی در تلاش برای حل مشکلات جامعه قرار میگیرد. ما باید بدانیم قانون اساسی دولتها از جمله حکومت ایران وحی الهی نیست که نباید تغییر کند بلکه خود کودار دارای قانون اساسی در چهارچوب منفعت خلق هاست که نهادها و ارگانهای غیردولتی باید با توسل به فشار بر روی دولتها آنان را ناچار به تمکین کنند.
از خواب غفلت بیدار شوید؛ کردها را با دادن حق تدریس به زبانی مادری نمیتوان فریب داد
فواد بیریتان در خصوص ارزیابی مناظرات انتخاباتی کاندیدها گفت: "ما در طول رقابتهای انتخاباتی با دقت و حساسیت زیادی سخنان کاندیدها را رصد کردیم ولی باید گفت در هیچ مقطعی از حیات سیاسی جمهوری اسلامی اینگونه نامزدهای انتخاباتی بدون پروژه و برنامه نبودند. آنان تنها یکدیگر را به عدم رعیت حقوق بشر و دستگیریهای فلهای و حملات گازانبری، فساد و رانتهای اقتصادی متهم میکردند که همه این اتهامات نیز درست بود زیرا آنها در بطن نظام قرار گرفتهاند، حال چگونه است دولتی که با خرخره در فساد و باندبازی و خشونت قرار دارد با بیشرمی بحث از احقاق حقوق خلقها میکند؟ روحانی چگونه از تدریس به زبان کردی سخن میگوید درحالیکه این ملت هزاران سال است زبان خود را با فداکاری و جانفشانی نگه داشته است؟ ما به او میگوییم "از خواب غفلت بیدار شوید و اینگونه مطالبات برحق ملتها را محدود به تدریس به زبان کردی تقلیل ندهید".
جبهههای متعدد منطقهای و فرامنطقهای علیه حکومت ایران درحال شکلگیریست
در جواب این سوال که شما چرا علیرغم بایکوت و تحریم انتخابات از سوی سایر احزاب روژهلات کردستان این حق را به مردم دادید که خودشان مشارکت در انتخابات شوراهای شهر و روستاها را بررسی کنند او بیان کرد: "این ارزیابی و تحلیل ما حاصل خوانشی عمیقی از تاریخ گمشده خودمان به دست نیروهای غاصب بود که حال اینگونه کردستان و خاورمیانه را آماج حملات وحشیانه خود قرار دادهاند. ما تاریخ را به خوبی درک میکنیم و از آن درس میگیریم. اگر یک نیروی سیاسی تاریخ مبارزات خلقها و دلایل شکست و پیروزیها را واشکافی نکند حال شاهد عرق و سوریه و افغانستان و یمن دیگری خواهد بود. ما خواستیم در برنامهها و پروژههای استراتژیک خود، این مخاطرات را به خود حاکمیت اسلامی ایران گوشزد کنیم که دیگر ماندن در وضع موجود نه به نفع حاکمیت است و نه خلقهای ناراضی آن را برمیتابند. امروزه جبهههای متعددی بر علیه حاکمیت ایران درحال شکلگیری است؛ همان جبهههایی که از یک طرف آمریکا و انگلستان و اسرائیل آن را مدیریت میکنند و از طرف دیگر نیز تلاش میشود کشورهای عرب منطقه، ترکیه و حتی مصر و حماس را نیز از ایران دور، و دست سپاه پاسداران را از عراق و سوریه کوتاه نگه دارند. ما حتی بر روی راهکارها و جایگزینهای دمکراتیک نیز بحث نمودیم که اگر گذار دمکراتیک از سوی حاکمان اسلامی ایران صورت نگیرد ما نه وضع مورد را قبول میکنیم و نه توان مقابله با این موج عظیم مداخلات منطقهای و فرامنطقهای را داریم".
رویکرد بایکوت زودهنگام و البته بدون راهکار برخی احزاب را صحیح نمیدانیم
در خصوص اینکه همه احزاب روژهلات کردستان ولو بعضیها خیلی زود تحریم و بایکوت کردند فواد بریتان گفت: "انتخابات میتواند میدان و عرصه برای مبارزات سیاسی احزاب و خلق باشد. بایکوت زودهنگام این عرصه مجادله و میدان مبارزاتی را تنگ و بیتأثیر میگرداند. ما از احزابی که تنها سیاست بایکوت بدون هیچ پروژه و برنامهای برای خلق را در پیش گرفتند انتقاد میکنیم. چطور امکان دارد بدون هیچ ارزیابی از وضع موجود و خوانشی درست از جامعه ایرانی و کردستان و بدون هیچ جایگزینی برای چارهیابی مشکلات خلق خود تنها به بایکوتی بیروح، بدون رنج و زحمت و بسیار سادهانگارانه متوسل شد؟ ملت کرد انتظار داشت با یک صدا این انتخابات را بایکوت و در عوض آن جایگزینی برای آن پیدا میکرد حال اینکه احزاب روژهلات کردستان در طول مبارزات خود هزاران شهید تقدیم این خاک کردهاند و من هیچگاه اینها را با اپوزیسونهایی از قبیل مجاهدین خلق و یا سلطنت طلبها مقایسه نمیکنم.
اعتقادی به ذهنیت حاکم بر جمهوری اسلامی نداریم بلکه به ملت خود اعتقاد داریم
ریاست مشترک کودار در پاسخ به انتقاداتی مبنی بر اینکه برخی شما را به جنبش اصلاحات و اعتدالیون متصل میکنند گفت: "ما مبتکر سیستمی هستیم که برای خروج ایران از بحران موجود صاحب پروژهای استراتژیک است. خیلی طبیعیست این برنامه و پروژه مخاطبانی از جمله دولت و حکومت، احزاب و سازمانهای مدنی دارد و ما باید برای پیشبرد اهداف مشروع خلق خود با این مخاطبان به گفتگو بنشینیم. لزوم این کار سیاست است و در هر کجای جهان اپوزیسیون و دولتها در کنار همدیگر قرار میگیرند، ولی نکته اساسی این است اگر اپوزیسیون منفعت خلق خود را به بهای ناچیز نفروشد و حاضر به مزدوری نباشد آن وقت نفع آن به خلق میرسد. ما بر این باوریم که مردمان زیادی با حضور در نهادهای مدنی، هنری، محیط زیست و ارگانهای جوانان و زنان آگاه در ایران وجود دارند که هیچگاه خواهان مداخله نظامی از سوی نیروهای اشغالگر نیستند و برای این هدف فداکاریها و زخمات زیادی را متقبل شدهاند. ما به ذهنیت حاکم بر جمهوری اسلامی باور نداریم که مسئله کرد و خلقهای ستمدیده را چارهیابی کنند بلکه ما به نیرو و اراده ملت خود باورمندیم که میتوانیم با اتحاد بر مشکلات فائق آییم.
خط موسوم به اصلاحات هیچ ارتباطی با اصلاح و تغییر ندارند. آنان چپ محافظهکار هستند.
در ادامه این گفتگو که فواد بیریتان با تلویزیون داشت به این پرسش جواب داد که چرا علیرغم درخواست احزاب کردی از مردم جهت تحریم دوباره ملت به پای صندوق های رأی میروند بیان داشت: "در دوران اصلاحات و خاتمی ملت ایران و خلق کرد به دنبال روزنههایی از امید برای تغییر در ذهنیت جمهوری اسلامی میگشتند ولی معلوم شد اصلاحات نیز از شعار تعدیل اختیارات ولیفقیه و تغییر در قانون اساسی به لفاظی "جمهوری اسلامی نه یک کلمه بیش و نه یک کلمه کم" و "اجرای موبهموی قانون اساسی" نزول و سقوط کرد. مردم کرد خواستند با مشارکت خود آخرین شانس را جهت بقای حیات سیاسی به آنان بدهند ولی آنان به جای قدردانی از این شانس، نمک خوردند و نکمدان شکستند و به ناسپاسی روی آوردند. باید تأکید کنم اگر حتی مردم در انتخابات نیز شرکت کنند بار دولت گرانتر خواهد شد و باید نیک بدانند که دیگر مردم کردستان و خلقهای ایران فریب وعدههای آنان را نخواهند خورد. اینان در واقع نه اصلاحطلب بودند نه خواهان اصلاحات اساسی بلکه نیروهای خود نظام و چپ محافظهکار هستند. حال اینکه در بطن نظام جمهوری اسلامی نیز درگیریها و تسویههای درون سازمانی برای دوران تثبیت قدرت وجود دارد که ما نباید آن را ندیده بگیریم و بگوییم همه احزاب و نیروهای درون نظام یکی هستند و هیچگونه مخالفتی با اصل نظام ندارند".
مردم میتوانند در انتخابات شوراهای شهر و روستا به افراد متعهد، بومی و متخصص رأی بدهند
فواد بیریتان در پایان مصاحبه تلویزیونی خود در خصوص انتخابات شوراهای شهر و روستاها اعلام کرد: "ما انتخابات ریاستجمهوری را تحریم کردیم ولی در مورد شوراها که عرصه دمکراسی مستقیم مردم و نمایندگان آنست این حق را برای مردم خود قائل شدیم که خودشان تصمیم به مشارکت در حوزههایی که نیاز به مدیریت بومی و خدمترسانی به شهر و روستاهای خود وجود دارد را بگیرند. کسانی که متعهد و صادق و متخصص هستند و این شانس را داشتهاند که از فیلتر شورای نگهبان عبور کنند، مردم میتوانند آنان را انتخاب کنند.