نماینده دمشق در مجلس زنان سوریه: حقوق زنان باید اساس قانون اساسی باشد

رَند عبدالله نماینده دمشق در مجلس زنان سوریه: «در هر ماده قانون اساسی باید برابری زن و مرد وجود داشته باشد. حقوق سیاسی، اقتصادی و اجتماعی زنان باید تضمین و محافظت شود.»

مدیریت هیئت تحریرالشام (HTS) که در ۸ دسامبر ۲۰۲۴ رژیم سوریه را سرنگون کرد، با تحمیل اسلام رادیکال بر مردم، سیاست‌های نسل‌کشی را آغاز کرد. رویکرد HTS نسبت به مردم و تلاش برای سلب حقوق زنان توسط رند عبدالله نماینده دمشق در مجلس زنان سوریه، برای خبرگزاری فرات (ANF) ارزیابی شد.

«HTS تلاش می‌کند کنترلی ایدئولوژیک اعمال کند»

رند عبدالله رژیم بعث و مدیریت HTS را با هم مقایسه کرد و گفت: «رژیم بعث و مدیریت HTS با وجود تفاوت در مدل‌های مدیریتی خود، در عمل اقتدارگرایانه شبیه به هم هستند. HTS تلاش می‌کند برداشت رادیکال از اسلام را به زور بر جامعه تحمیل کند، رژیم بعث نیز با برداشت از مدیریتی لائیک تلاش می‌کرد حکومت را ادامه دهد. اما این مدیریت لائیک به مدیریتی دیکتاتوری تبدیل شد.

رژیم بعث در فضایی که قرار بود حکومت حول ساختاری سکولار حرکت کند، با فشارهای سیاسی و خشونت علیه مخالفان، قدرت خود را ادامه داد. از سوی دیگر، HTS نوعی مدیریت را تحمیل می‌کند که حقوق شریعت را اساس خود قرار می‌دهد. بدین ترتیب تلاش می‌کند کنترلی ایدئولوژیک بر جامعه اعمال کند. HTS که ایدئولوژی اسلامی رادیکال را می‌پذیرد، مخالفتی را قبول نمی‌کند و در برابر ایده‌های خارج از (مغایر با) دیدگاه خود، تدابیر سختگیرانه‌ای اتخاذ می‌کند.»

«تلاش می‌کنند نارضایتی مردم را بسنجند»

رند عبدالله اظهار داشت که رفتارها و رویکردهای HTS و رژیم بعث در قبال حقوق زنان شبیه به هم هستند و گفت: «اتفاقاتی که رخ می‌دهد، حتی اگر سیاست‌ها در داخل شهرها متفاوت باشد، از نظر پویایی‌های اساسی بسیار شبیه به هم هستند. در هر شهری روش‌های مدیریتی متفاوتی را امتحان می‌کنند و تلاش می‌کنند نارضایتی مردم را بسنجند که این نشانه‌ای از این وضعیت است. در این زمان، برخی اظهارات مثبت داده شد که تأثیر این اظهارات بر جامعه جالب بود.

«برداشت رادیکال از اسلام بر جامعه تحمیل می‌شود»

سیاست‌هایی که اجرا می‌شوند و اظهاراتی که بیان می‌شوند، همخوانی ندارند و متناقض هستند. گزارش‌های مختلف نشان می‌دهند که حقوق زنان محدود می‌شود و برداشت رادیکال از اسلام بر جامعه تحمیل می‌شود. اما با برداشتن چند گام کوچک تلاش می‌کنند این اتفاقات منفی را پنهان و فریب دهند. ما از این سیاست‌ها آگاه هستیم. رویکردی که آزادی انسان‌ها را سلب کرد و با اتفاقات کوچک این وضعیت را نادیده می‌گیرد، تاکنون حاکم بوده است.»

«اجرای حقوق زنان، آزادی را به جامعه خواهد آورد»

رند عبدالله بر اهمیت نقش زنان در قانون اساسی جدید سوریه تأکید کرد و گفت: «در هر ماده قانون اساسی باید آزادی زن و مرد وجود داشته باشد. حقوق سیاسی، اقتصادی و اجتماعی زنان باید محافظت و تضمین شود. علاوه بر این، بسیار مهم است که زنان این حق را داشته باشند که قانون اساسی خود را بنویسند. قانون اساسی که حقوق زنان را اساس خود قرار دهد، به حفظ حقوق عمومی و تضمین حقوق کمک خواهد کرد. نادیده گرفتن حقوق زنان نه تنها نقض حقوق فردی است، بلکه نقض حقوق مردم (جامعه) نیز هست. زنان بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی هستند؛ این طبیعی‌ترین حق آنهاست که بتوانند زندگی برابر و دموکراتیک داشته باشند.»

«مبارزه با سازماندهی قوی‌تر می‌شود»

رند عبدالله اظهار داشت که زنان سوری به سازماندهی نیاز دارند و گفت: «از سال ۲۰۱۱ تاکنون، سازماندهی زنان به سطح قابل توجهی رسیده است، اما این سطح کافی نیست. افرادی که حول دستاوردهای زنان جمع نشده‌اند و سازماندهی خود را تقویت نکرده‌اند، در برابر فشار و تحمیل اسلام رادیکال نمی‌توانند مبارزه‌ای قوی انجام دهند. اگر سازماندهی زنان قوی باشد و همه زنان حول یک هدف به هم برسند، نقشه راه خود را مشخص کنند، هیچ مشکلی نیست که نتوانند آن را حل کنند. در مرکز زنان، هدف ایجاد زندگی برابر، دموکراتیک و مسالمت‌آمیز وجود دارد. برای تحقق این چشم‌انداز، زنان باید حول یکدیگر متحد شوند و با هم عمل کنند. زنانی که در اتحاد و همبستگی حرکت کنند، می‌توانند موانع و مشکلات را از سر راه خود بردارند.»