بیانیه پایانی کنفرانس پلتفرم خلقهای اروپا که بین ۱۴ تا ۱۶ فوریه در وین برگزار شد، منتشر شد. در این بیانیه آمده است که سرمایهداری، بشریت را به لبه پرتگاه رسانده و «زنده ماندن ما با شکست سرمایهداری و ساختن دنیایی دیگر امکانپذیر است. نتیجهای که از وضعیت فعلی خود میگیریم بسیار واضح است: باید گرد هم آییم و در اسرع وقت به یک نیروی سازمانیافته تبدیل شویم.»
در این بیانیه با بیان اینکه جهان در آستانه یک تغییر تاریخی است، آمده است: «در زمینه مبارزه خود در اروپا، ما همچنین وظیفهای برای از بین بردن ظلم، بیعدالتی و ویرانی ایجاد شده توسط نیروهای اروپایی در سراسر جهان داریم. بیایید مبارزات، دیدگاهها و تواناییهای خود را با هم ترکیب کنیم و با هم زندگی آزادانهای را که مردم جهان و همه موجودات زنده روی سیاره ما سزاوار آن هستند، بسازیم!»
متن کامل بیانیه پایانی به شرح زیر است:
«ما با بیش از ۸۰۰ نماینده گرد هم آمدیم که +۱۶۰ سازمان، گروه، جنبش، شبکه و انجمن را از بیش از ۳۰ کشور اروپایی و جوامع مختلف نمایندگی میکردند. پلتفرم خلقهای اروپا که با شعار 'ابتکار عمل را پس بگیرید! 'تأسیس شد، از نیاز به به اشتراک گذاشتن تجربیات کسانی که علیه نیروهای سرکوبگر مبارزه میکنند و بحث در مورد احتمالات و فرصتهای پیش روی جستجوی زندگی آزاد به وجود آمد.
دلیل گرد هم آمدن ما فقط تجزیه و تحلیل مدرنیته سرمایهداری یا ارزیابی وضعیت موجود نبود، بلکه به عنوان یک جامعه اختصاص داده شده به درک، پرداختن و تولید راهحلهای جمعی برای فوریترین مسائل عصر خود عمل میکردیم. در طول ارائهها و بحثهای مختلف، به وضوح دیده شد که جهان در آستانه یک تغییر تاریخی است.
تغییرات ژئوپلیتیکی که با آن روبرو هستیم، پیشرفتهای تکنولوژیکی، تخریب زیستمحیطی و بحرانهای اجتماعی-اقتصادی، از نظر پیچیدگی و تأثیر خود به سطح بیسابقهای از عمق رسیدهاند. به ویژه بحران آب و هوا که در نتیجه جستجوی حداکثر سود و استثمار طبیعت توسط سیستم سرمایهداری به وجود آمده است، بار دیگر بر فوریت وضعیت تأکید میکند و به وضوح به ما نشان میدهد که تجمل از دست دادن زمان را نداریم.
مشکلات بزرگ، فرصتهای بزرگ ایجاد میکنند
با این حال، هر چالش بزرگی، یک فرصت بزرگ را نیز در خود دارد. ظرفیت ما برای یادگیری، نوآوری، ایجاد همبستگی و تولید راهحلهای جایگزین، کلید تبدیل این فرصتها به واقعیت است. به همین دلیل این کنفرانس از اهمیت زیادی برخوردار بود.
ما بستری را برای گرد هم آوردن دیدگاههای مختلف، کشف ایدهها، به اشتراک گذاشتن تجربیات و باز کردن راه برای تغییر معنادار ایجاد کردیم. با هم موضوعات اساسی زیر را بررسی کردیم: جنگ و صلح، ضد فاشیسم، مقاومت زیستمحیطی، کنفدرالیسم دموکراتیک زنان، هویت و مقاومت جوانان، ساخت خودمدیریتی، فعالیت و سازماندهی، مبارزه علیه سیاستهای نسلکشی و مطبوعات دموکراتیک. هر صدا و تجربهای در سفر مشترک ما ارزشمند بود.
سازماندهی مردمی و مبارزه جمعی
اثربخشی این پلتفرم به تلاش مشترک برای سازماندهی مردمی و پرداختن به ریشه مشکلات بستگی دارد. دستیابی به اهداف ما نیازمند چارچوبی است که بر عمل تأکید دارد و گفتگوی مداوم بین گروههای مختلف در سطح منطقهای ایجاد میکند.
با تشویق همکاری بین مبارزات محلی، میتوانیم نه تنها چالشهای خاص را برطرف کنیم، بلکه یک جنبش ضد سرمایهداری گسترده را نیز ایجاد کنیم. این رویکرد جامع به ما امکان میدهد تلاشهای فردی را به یک روایت گستردهتر مرتبط کنیم و جبههای متحد علیه بیعدالتیهای سیستماتیک تشکیل دهیم. از طریق این هم افزایی، میخواهیم تأثیر خود را افزایش دهیم و تغییر دگرگونکنندهای ایجاد کنیم.
این پلتفرم به فضایی تبدیل شد که در آن میتوانیم استراتژیها و تاکتیکهای خود، اشکال سازماندهی و عملکرد روزانه خود را ارزیابی کنیم. میخواستیم با هم کشف کنیم که تحولات سیاسی سالهای اخیر برای ما چه معنایی دارد و چه امکاناتی برای تغییر جهان داریم.
برای این منظور، معتقدیم که یک فرآیند بحث گسترده، دموکراتیک و مداوم متشکل از سازمانها، جنبشها و گروههای انقلابی باید به طور مداوم ادامه داشته باشد. ما قصد داریم با پلتفرم خلقهای اروپا، چنین فضایی برای تغییر و تعامل را در سراسر اروپا ایجاد کنیم.
جایگاه جنبش زنان و مبارزه برای آزادی
جنبش زنان و مبارزه برای آزادی جنسیتی، نیرویی اساسی است که پتانسیل هدایت جنبشها و سازمانهای توده ای را دارد. اگر بتواند با موفقیت استدلال کند که آزادی ستمدیدهترین افراد، معیار واقعی موفقیت است، میتواند نقشی را ایفا کند که کل ساختار جامعه را تغییر دهد.
تا زمانی که از سیستم مردسالار و ذهنیت مردانه حاکم بر جامعه گذار صورت نگیرد، مسائلی مانند تخریب زیستمحیطی، نابرابری اجتماعی و آزادی فردی حل نخواهد شد. حافظه مقاومت زنان که با روشهای خلاقانه و غنی در طول تاریخ ادامه یافته است، میتواند در این زمینه راهنماییکننده باشد.
مبارزه زنان، دارای خصلتی تقاطعی است که تناقضات را در بر میگیرد، بدون ایجاد تبعیض تغییر ایجاد میکند و قدرت میبخشد. جنبش زنان همراه با مبارزه جوانان برای حق آینده، راهنمای اصلی جنبش ما است.
هژمونی مداوم سرمایهداری و استعمار
بنیاد سرمایهداری نه تنها بر استثمار اقتصادی، بلکه بر تداوم سیستمهای مردسالارانه و نژادپرستانه استوار است. گذشته استعماری اروپا اگرچه تغییر شکل داده، اما به طور پیوسته تا به امروز ادامه یافته است.
ما، به عنوان نیروهای انقلابی و دموکراتیک در اروپا، به فوریت پیوند مبارزات اینجا با مبارزات ضد استعماری در جنوب جهانی باور داریم. مبارزه ضد نژادپرستانه جوامع مهاجر و پسا-مهاجر در اروپا نیز باید در این زمینه ارزیابی شود.
تنوع، قدرت ماست!
ما در تلاشیم تا شبکه و سازماندهی مشترک خود را با اصل 'وحدت در عین تنوع' بنا کنیم. با تکیه بر اصولی که ما را متحد میکند، اهداف مشترکمان و موضع قاطعانهمان در برابر سرمایهداری، با هم کار خواهیم کرد.
ممکن است متفاوت فکر کنیم، روشهای متفاوتی داشته باشیم، از فرهنگها و زبانهای مختلف آمده باشیم. اما این تفاوتها را نه به عنوان مانع، بلکه به عنوان غنا میبینیم. تفاوتهای ما در مسیر مشترکمان ما را تضعیف نخواهد کرد، بلکه برعکس، ما را تقویت خواهد کرد.
نقطه مشترک ما، موضع ما در برابر سرمایهداری و کرامت انسانی ماست. در مواجهه با بحران جهانی، جنگهای همیشگی رو به افزایش، تخریب زیستمحیطی، به بردگی کشیدن زنان و سیستمی که سعی در ربودن آینده شرافتمندانه از ما دارد، تفاوتهای ما باید در پس زمینه قرار گیرد.
سرمایهداری بشریت را به لبه پرتگاه رسانده است. زنده ماندن ما با شکست سرمایهداری و ساختن دنیایی دیگر امکانپذیر است. نتایجی که از وضعیت فعلی خود میگیریم بسیار واضح است: باید گرد هم آییم و در اسرع وقت به یک نیروی سازمانیافته تبدیل شویم.
این مسئولیت بزرگ و تاریخی بر دوش همه ماست. در زمینه مبارزه خود در اروپا، ما همچنین وظیفهای برای از بین بردن ظلم، بیعدالتی و ویرانی ایجاد شده توسط نیروهای اروپایی در سراسر جهان داریم.
بیایید مبارزات، دیدگاهها و تواناییهای خود را با هم ترکیب کنیم و با هم زندگی آزادانهای را که مردم جهان و همه موجودات زنده روی سیاره ما سزاوار آن هستند، بسازیم!»