در پارلمان بریتانیا پانلی برگزار شد: مهمترین بازیگر عبدالله اوجالان است
در پانلی که در پارلمان بریتانیا در مورد مسئله کورد برگزار شد، تاکید شد که مهمترین بازیگر در صلح احتمالی با دولت ترکیه، رهبر آپو است و جنبش کورد نیز حامی اوست.
در پانلی که در پارلمان بریتانیا در مورد مسئله کورد برگزار شد، تاکید شد که مهمترین بازیگر در صلح احتمالی با دولت ترکیه، رهبر آپو است و جنبش کورد نیز حامی اوست.
در سالگرد توطئه بینالمللی ۱۵ فوریه ۱۹۹۹ علیه رهبر آپو، پانلی با عنوان «پویاییهای خاورمیانه، موقعیت ژئوپلیتیک و مسئله کورد» در پارلمان بریتانیا برگزار شد.
این پانل که مجلس خلق کورد و پیشرفت کوردی (Kurdish Progress) سازماندهی شده بود، به میزبانی یکی از نمایندگان حزب محافظهکار برگزار شد.
مارگارت اووِن، مدافع مشهور حقوق بشر، لوید راسل مویل از حزب کارگر و تعدادی از آکادمیسینها و محققان در این پانل شرکت کردند.
پروفسور دکتر جانروژ یلماز کَلَش، دکتر سینَم آرسلان، پروفسور دکتر توماس جفری مایلی و کامران متین، آکادمیسین از دانشگاه ساسکس، به عنوان سخنران در این پانل حضور داشتند.
در این پانل، تحولات جدید در پرتو آخرین دیدارهای انجام شده با رهبر آپو، جنبشهای سیاسی پویای کورد در چهار بخش کوردستان و نقش مردم کورد در خاورمیانه مورد بحث قرار گرفت.
دکتر سینم آرسلان از دانشگاه میدلسکس، اولین کسی بود که صحبت کرد و در مورد چگونگی ارتباط روند صلح احتمالی در ترکیه با تحولات اخیر در سوریه صحبت کرد.
دکتر آرسلان همچنین استدلال کرد که دیدگاههای ترکیه و کوردها در مورد سوریه تا حد زیادی متفاوت است، اما تغییرات ژئوپلیتیکی اخیر فرصتهای جدیدی را برای همکاری بین دولت ترکیه و نیروهای سوریه دموکراتیک (قسد) فراهم کرده است.
«تنها فرد قابل اعتماد عبدالله اوجالان است»
توماس جفری مایلی، عضو هیئت علمی دانشگاه کمبریج، تأثیر جنبش آزادی کورد و پارادایم رهبر آپو را بر خاورمیانه و جهان ارزیابی کرد.
پروفسور جفری مایلی در سخنرانی خود با عنوان «عبدالله اوجالان و احتمالات راهحل دموکراتیک برای درگیری کورد در ترکیه» خاطرنشان کرد که رهبر آپو مهمترین بازیگر در روند صلح احتمالی بین دولت ترکیه و پکک است.
پروفسور مایلی تاکید کرد که دلیل آن نه تنها این است که او تنها فرد قابل اعتمادی است که میتواند پکک را به آتشبس وادار کند. بلکه به این دلیل است که او یک چشمانداز سیاسی جامع برای یک جمهوری ترکیه دموکراتیک ارائه کرده است.
پروفسور مایلی با اشاره به پیشینه تاریخی درگیری ترک و کورد، گفت: «عبدالله اوجالان در پیام اخیر خود گفته است که 'در صورت ایجاد شرایط مناسب، میتواند روند را از خشونت به یک زمینه حقوقی و سیاسی منتقل کند. 'با این حال، بسیاری از اعضای جنبش کورد فکر میکنند که ابتکار صلح دولت صرفاً یک استراتژی برای تقسیم جنبش است. عبدالله اوجالان همچنان موضعی طرفدار صلح از خود نشان میدهد و فراخوان 'زمان صلح، دموکراسی و خواهری-برادری برای ترکیه و منطقه' را میدهد.
پروفسور مایلی خاطرنشان کرد که صرفنظر از استراتژی مقامات ترک، جنبش آزادی کورد در حال حاضر حول رهبر خود و چشمانداز صلح او متحد شده است.
مسئله کورد یک مسئله بینالمللی است
پروفسور دکتر جانروژ یلماز کلش سخنرانی در مورد ویژگی ساختارهای سیاسی در بخشهای کورد و آنچه برای کوردها به ارمغان میآورد، ارائه کرد.
دکتر جانروژ یلماز کلش با بیان اینکه به ویژه در سوریه به دلیل حملات دولت ترکیه و فشارهای ساختارهایی مانند HTS وضعیت شکنندهای وجود دارد، گفت: «با توجه به این مشکلات، یک مدل فدرال میتواند بهترین راهحل برای کوردهای سوریه باشد. این امر میتواند با قانونی کردن خودمدیریتی آنها، مداخلات خارجی را کاهش دهد و ثبات بلندمدت را فراهم کند.»
جانروژ یلماز کلش با بیان اینکه بزرگترین چالش برای کوردها این است که آنها در چهار کشور مختلف (ترکیه، ایران، عراق، سوریه) تحت فشار هستند، گفت: «مسئله کورد نه تنها یک مسئله منطقهای، بلکه یک مسئله بینالمللی است و نیاز به یک راهحل جهانی دارد. نگرش سازنده بازیگرانی مانند سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا در قبال این مسئله از اهمیت حیاتی برخوردار است.»
بزرگترین کانون مخالف در ایران کوردها هستند
کامران متین، آکادمیسین از دانشگاه ساسکس، آخرین کسی بود که صحبت کرد و سخنرانی در مورد روابط روژهلات کوردستان و ایران ارائه کرد. کامران متین با بیان اینکه پس از جنبش سبز در ۲۰۰۹، رژیم ایران مشروعیت خود را تا حد زیادی از دست داده است و به مشکلات بین ایران و غرب، تحریم ها و اخیراً تضعیف نیروهای نیابتی آن در منطقه اشاره کرد.
کامران متین گفت: «جنبش کورد در ایران یکی از بزرگترین کانونهای مخالف علیه رژیم است. رژیم با هدف قرار دادن کوردها، قصد دارد تمام مخالفان را سرکوب کند. از دیدگاه رژیم ایران، قتل کوردها هزینه کمتری دارد. زیرا فشار بر کوردها به عنوان یک عامل بازدارنده برای سایر ایرانیان عمل میکند.»
متین با بیان اینکه درگیری ایران با غرب به تدریج افزایش مییابد و جنبش کورد میتواند بازیگر مهمی در این فرآیندها باشد، گفت: «جامعه کورد در ایران دارای یک شبکه قوی از جامعه مدنی است و در تحرک سیاسی بسیار سازمانیافته است. سازمانهای جامعه مدنی نقش مهمی در تامین همبستگی اجتماعی و پیشبرد مبارزه سیاسی ایفا میکنند. این سازماندهی سیاسی جامعه کورد، نقطه مقاومت مهمی در برابر رژیم ایجاد میکند. پیشرفت جنبش کورد در هر زمینهای، بازتاب زیادی در مناطق دیگر دارد. این امر تأثیر و ارتباط گستردهای ایجاد میکند.»
متین با بیان اینکه گروههای مختلف در کوردستان باید در چارچوب یک برنامه حداقلی هماهنگی داشته باشند، خاطرنشان کرد که از آنجا که گروههای مختلف زیادی در منطقه وجود دارد، یک ساختار سیاسی جدید باید بر اساس خودمدیریتی چند هویتی و دموکراتیک شکل بگیرد.
پس از سخنرانیها، پانل به صورت پرسش و پاسخ ادامه یافت.