کنفرانس کورد در پارلمان اروپا: لوزان فاجعه بود
در آغاز دومین روز از کنفرانس کورد در پارلمان اروپا؛ به ارزیابی معاهده لوزان و پیامدهای آن پرداختند.
در آغاز دومین روز از کنفرانس کورد در پارلمان اروپا؛ به ارزیابی معاهده لوزان و پیامدهای آن پرداختند.
در دومین روز از کنفرانس کورد در پارلمان اروپا، خواستار آزادی رهبر خلق کورد عبدالله اوجالان و خارجکردن پکک از لیست جریانات تروریستی شدند.
کیَسَر: لوزان یک فاجعه بود
در دومین روز از این کنفرانس معاهده لوزان و پیامدهای آن مورد ارزیابی قرار گرفت. نیل موتلویر از دانشگاه لایپزیک رئیس جلسه بود و هانس لوکاس کیسر سخنانی با عنوان "معاهده لوزان؛ تاریخ و تداوم سیاسی آن» تقدیم نمود.
کیسر به ارزیابی پیامدهای این معاهده پرداخته و آن را "فاجعهآمیز" عنوان کرد و گفت که حقوق خلقهای اصیل در آن هنگام نقض شد.
کیسر عنوان کرد که نازیهای آلمان از اعمال دولت ترکیه سود جستند و افزود: «پیمان لوزان از عمده عوامل معضلات کنونی است. وی به سیاستهای تغییر جمعیت در جغرافیای کوردستان و ترکیه پرداخت و گفت که با این معاهده کوردها بیآنکه اقلیت بوده باشند، مورد ستم قرار گرفتهاند. با پیمان لوزان، تنوع ملی و مذهبی موجود در آنادول نادیده گرفته شد و یک هویت کاذب واحد و با مرکزگرایی نژادپرستانهی ترکی دنبال شد. نازیها به خوبی از نتایج این موضوع و این معاهده سود جستند.
یاسین سونجا: مسئله کورد یک مسئله بینالمللی است
یاسین سونجا از دانشگاه بیلهفیلد اعلام داشت که مسئله کورد لاینحل باقی مانده و ریشه این امر ستم و استثمار است.
سونجا در ادامه گفت: «مسئله کورد یک مسئله بینالمللی است و در طول تاریخ همواره کوردها مورد ناعدالتی قرار گرفتهاند. حالا نیز که مقاومت این خلق با مجازات روبرو میشود، این تداوم همان ناعدالتی سابق است.» وی به قراردادن نام پکک در لیست سازمانهای تروریستی اشاره کرده و گفت: «کوردها علیه دنیای غرب مبارزه نمیکنند بلکه برای آزادی خود مبارزه میکنند.»
دیجله: در فرهنگ لغات دولت ترکیه راه حل وجود ندارد
در بخشی دیگری از نشست روز دوم، روزنامهنگار آمد دیجله سخنانی با عنوان "اروپا و مسئله کورد؛ مسئولیت تاریخی و انتظارات" تقدیم کرد. دیجله با زبان کوردی صحبت کرد و به یک قرن انکار و تلاش برای نابودی خلق کورد اشاره نمود. وی گفت: «جمعیت خلق کورد بیش از ۴۰ میلیون نفر است، بهعنوان بزرگترین خلق فاقد دولت از هستی خود دفاع میکند و در جریان مبارزاتی طولانی حالا به یک عامل تعیینکننده سیاسی مبدل شده است.»
آمد دیجله گفت: «در فرهنگ لغات دولت ترکیه چیزی به نام راه حل وجود ندارد.»
وی به نقش کوردها در جنگ داخلی سوریه و دستاوردهایشان اشاره کرده و گفت: «پروژهی روژآوا طرحی است که برای منافع خلقها، دموکراسی و آشتی در تاریخ خاورمیانه بینظیر است.»