نمایشگاه مرزها، معاهده لوزان، ۱۹۲۳ - ۲۰۲۳

گریگویر ژونود شهردار لوزان در افتتاحیه این نمایشگاه سخنرانی کرد و گفت: این توافق که در لوزان انجام شد و «پیمان صلح» نام گرفت، متاسفانه حتی پس از ۱۰۰ سال نیز نتوانست به صلح دست یابد.

شهرداری لوزان و موزه تاریخی لوزان به مناسبت صدمین سالگرد معاهده لوزان که کوردستان را به چهار بخش تقسیم کرد و خلق باستانی این جغرافیا را با نسل‌کشی اجباری روبرو کرد، نمایشگاهی از آثار هنری افتتاح کردند.

نمایشگاهی با نام "مرزها، معاهده لوزان، ۱۹۲۳- ۲۰۲۳ " در موزه تاریخ لوزان افتتاح شد. شهردار لوزان، گریگویر ژونود، نمایندگان مرکز جامعه دموکراتیک کوردها، کمیته لوزان ۲۰۲۳ سوگی کویونچو را فراخواندند، نمایندگان بسیاری از احزاب سیاسی سوئیس و دهها هنرمند، نویسنده و سیاستمدار ترکیه و کوردستان به آن پیوستند.

لوران گولای، مدیر موزه تاریخی لوزان، درباره این نمایشگاه بیانیه‌ای ارائه کرد و گفت: «از طریق این نمایشگاه، نکات و مکان‌های کنفرانسی که نزدیک به ۹ ماه قبل از معاهده لوزان به طول انجامیده، به یادگار مانده است. نهادهای تاریخی لوزان مانند کاخ Beau-Rivage یا به اصطلاح The Clinique Cecil فعلی، در پایتخت کانتون واوده، میزبان رویدادهای آن سال بود. هدف این پروژه ایجاد ارتباط بین زمان‌ها و نشان دادن آنها با هنر معاصر است.

سپس شهردار لوزان، گریگویر ژونود، ضمن خوشامدگویی به حاضران یادآور شد که پس از توافق لوزان، نقشه منطقه دوباره ترسیم شد. ژونود گفت: معاهده لوزان که در ۲۴ ژوئیه ۱۹۲۳ به امضا رسید، تنها معاهده‌ای است که هنوز در بین معاهدات پس از جنگ به قوت خود باقی است.

ژونود گفت: این نمایشگاه یک نمایشگاه یادبود است، این قرارداد که در لوزان انجام شد و به آن «قرارداد صلح» می‌گفتند، متأسفانه ‍پس از ۱۰۰ سال هم نتوانست به صلح دست پیدا کند.

ژونود گفت که این توافق دردسرهای زیادی را برای کوردها، ارمنی‌ها، رومانیایی‌ها و سایر اقوام ایجاد کرده است، بنابراین این نمایشگاه به یاد آنهاست.

در طول این نمایشگاه، گروه‌های مختلف خلق در لوزان، کوردها، ارمنی‌ها، رومانیایی‌ها و ترک‌ها، فعالیت‌هایی در زمینه تأثیر معاهده لوزان انجام خواهند داد.

این نمایشگاه تا ۸ اکتبر در موزه تاریخی لوزان ادامه خواهد داشت.