سیاستمداران و دیپلماتهای اتریشی: حکومت ترکیه باید برای صلح گام بردارد
سیاستمداران و دیپلماتهای اتریشی اعلام کردند که برای رهیافت مسئله کورد یک فرصت ایجاد شده است و گفتند که باید رهبر آپو هرچه زودتر آزاد شده و دولت ترکیه برای صلح گام بردارد.
سیاستمداران و دیپلماتهای اتریشی اعلام کردند که برای رهیافت مسئله کورد یک فرصت ایجاد شده است و گفتند که باید رهبر آپو هرچه زودتر آزاد شده و دولت ترکیه برای صلح گام بردارد.
هَینز فیشر رئیس جمهور سابق اتریشی، هِیدی سَکواَنز نماینده پارلمانی حزب سبز وین، کلمنس لاهنر وکیل اهل وین، اِوا اِرنست-دیَدَزیک سیاستمدار و کارشناس سیاست خارجی و بریوان اصلان نماینده پارلمانی حزب سبز اتریش، برای آزادی رهبر آپو و گام برداشتن دولت ترکیه، فراخوان دادند.
فیشر: حکومت ترکیه باید برای صلح گام بردارد
هَینز فیشر رئیس جمهور سابق اتریش، بیان داشت که برای اینکه جنگهای طولانی میان ترکیه و کوردها چارهیابی شود، باید هر دو طرف گامهایی بردارند. فیشر اشاره داشت که رهبر آپو برای صلح گامی مهم برداشت و لازم است حکومت ترکیه نیز به این امر پاسخ بدهد.
هینز فیشر اشاره کرد که برای رهیافت مسئله کورد که مسئله دهها ساله در ترکیه است، یک فرصت ایجاد شده و گفت: «دهها سال است که در میان حکومت ترکیه و خلق کورد جنگ روی میدهد. اگر برای رهیافت این مسئله، یا حداقل برای کاهش این مسئله یک فرصت وجود داشته باشد، باید هر دو طرف گامهایی بردارند. اوجالان جسورانه گام برداشت. حکومت ترکیه نیز باید به شیوهای صحیح با خلق کورد رفتار کند. تنها زمانیکه که هر دو طرف مصمم برای صلح تلاش کنند، این امر میتواند موفق شود.»
فیشر اعلام کرد که سالهای دور و درازی است که رهبر آپو را میشناسد، جایگاه وی در تاریخ سیاسی ترکیه را دنبال میکند و توجهها را به سالهای زندانی شدن رهبر آپو و جنگی که روی میدهد معطوف داشت. فیشر در رابطه با وقایع اخیر گفت: «من ۸۶ ساله هستم و روند و برههی قبل از اسیر شدن اوجالان را به یاد دارم. آن زمان انسانهای بسیاری از هر دو طرف جان خود را از دست دادند. سپس اوجالان در امرالی اسیر گرفته شده و این وضعیت همچون گره کور، سالهای سال مثل خود باقی ماند و به راهحل نرسید. اما اگر اوجالان اکنون گامی را برمیدارد که قبلا ممکن نبود و با پکک، کوردها را به 'خلع سلاح' فرا میخواند، باید از چنین فرصتی استفاده شود. حکومت ترکیه نیز باید پاسخی مناسب به این فراخوان بدهد و برای صلح گام بردارد.
«گام و عملکرد یکطرفه کافی نیستند»
فیشر اشاره کرد که روند صلح با گامهای دو طرفه میتواند توسعه یابد، گامهای یکطرفه کفایت کننده نیستند و گفت: «برای چارهيابی یک جنگ، لازم است که هر دو طرف حرکت کنند. زمانیکه یک طرف گام بردارد، باید طرف دیگر نیز پاسخ بدهد. اوجالان اولین گام را برداشت. اگر حکومت ترکیه نیز در مقابل افکار عمومی پاسخ بدهد، آنوقت برای صلحی ماندگار گامهایی برداشته میشود. باید به پیام اوجالان گوش بدهند و مطابق آن نیز یک رهیافت پیدا کنند.»
«اکنون برای صلح یک فرصت بزرگ وجود دارد»
هینز فیشر خاطرنشان کرد که قبلا در دمکراسی غربی مرتبط با ترکیه، رهبر آپو و پکک، برخی تلاشها برای رهیافت وجود داشتند اما اکثر آنها موفقیتآمیز نبودند. فیشر اعلام کرد که اکنون یک فرصت راستین بدست آمده است و گفت: «در ۲۰ سال اخیر در دمکراسیهای غربی پیشنهادات بسیاری برای رهیافت این مسئله داده شده است. اکثر آنها هم موفقیتآمیز نبودند. اما اکنون در مقابل ما یک فرصت راستین وجود دارد و لازم است از آن استفاده شود. حتی سختترین سنگ نیز زمانیکه تو گامی بروی آن برداری، شکلش تغییر میکند. اکثر تلاشهای آن سالها بدون نتیجه ماندند، اما امروز یک فرصت ایجاد شده. اگر از این فرصت استفاده نشود، باعث یک هدر رفت عظیم میشود. لازم است هر دو طرف برای صلح گامهایی بردارند و این مسئله را به شیوهای ماندگار به راهحل برسانند.»
سَکواَنز: گام جسورانه اوجالان نباید بدون پاسخ بماند
هِیدی سکواَنز نماینده پارلمانی حزب سبز وین بیان داشت که گام رهبر آپو برای صلح بسیار مهم و جسورانه است و ترکیه باید به آن پاسخ بدهد.
هِیدی سکواَنز پیام رهبر آپو برای انحلال پکک و متوقف کردن جنگ نظامی را بهمثابه تلاشی جسورانه عنوان کرد و گفت: «این گامی که اوجالان برداشته است نه تنها گامی مهم است، بلکه در عینحال بسیار جسورانه میباشد. گفتن 'ما جنگ نظامی را به پایان میرسانیم، پکک را منحل میکنیم' گام بسیار عظیمی است. اما در اینجا باید طرف ترکیه نیز پاسخی بدهد، متاسفانه تاکنون ما هیچ گام اینچنینی مشاهده نکردیم.»
«حملات ترکیه به روند صلح آسیب میرساند»
هِیدی سکواَنز یادآور شد که حملات علیه کوردها ادامه دارند و این امر به اعتماد ضرر میرساند. وی گفت: «در همین اواخر حملهای علیه یک خانواده در روژاوا و مرگ غیرنظامیان را شنیدیم، یقینا چنین مواردی به اعتماد و روند صلح آسیب میرساند.»
«اروپا باید پیشنهاد صلح اوجالان را به موضوع روز و بحث خود مبدل کند»
هِیدی سکواَنز اشاره داشت که روسای جمهور اتحادیه اروپا و کل اروپا نیز باید فراخوان صلح اوجالان را مدنظر قرار دهند و گفت: «واقعا هم امر مهم این است که روسای جمهور اتحادیه اروپا، پیشنهاد صلح اوجالان را به موضوع روز و بحث خود مبدل کرده و آن را بصورت وسیعی برای افکار عمومی اطلاعرسانی کنند. اگر نه تلاشهای وی موثر واقع نخواهد شد. پیام اوجالان این حق را دارد که بصورتی قوی در جهان شنیده شود.»
«عبدالله اوجالان باید هرچه زودتر آزاد شود»
هِیدی سکواَنز بیان کرد که اسیر نگهداشتن رهبر آپو طی سالیان دور و دراز تنها در یک سلول انفرادی، یک عمل ضد انسانی است و اشاره داشت که وی باید هرچه زودتر آزاد شود. او گفت: «نباید به هیچکسی تا این اندازه طولانی مدت، انزوا تحمیل شود. حکومت ترکیه باید هر چه زودتر موضع خود را تغییر دهد و اوجالان را به سرعت آزاد کند. آنان دیگر تا چه اندازه میخواهند در امرالی انزوا تحمیل کنند؟»
لاهنر: عبدالله اوجالان نماینده خلق کورد و یک نماد قدرتمند است
کلمنس لاهنر وکیل اهل وین فراخوان صلح رهبر آپو برای صلحی ماندگار را صادقانه و تلاشی مهم عنوان کرد. لاهنر اشاره داشت باید ترکیه از این فرصت استفاده کند و با خلق کورد تبادلات و مذاکراتی جدی انجام دهد.
کلمنس لاهنر مشخص کرد که سالهای طولانی است که با جامعه کورد کار کرده و فراخوان رهبر آپو را چنین ارزیابی کرد: «فراخوانی که عبدالله اوجالان داد، یک تلاش جدی برای صلحی ماندگار میان کوردها و خلقهای ترکیه است. این امر یک ابتکارعمل بسیار مهم است و امیدواریم که ترکیه از این فرصت استفاده کند و با جنبش آزادی کورد وارد مذاکراتی جدی شود. سالهای طولانی است که به اوجالان انزوا تحمیل میشود. ترکیه وی را بهمثابه تروریست عنوان میکند، اما اوجالان برای خلق کورد یک نماینده است، یک سمبل قدرتمند است. نقش وی در روند صلح بسیار مهم است. این جنگ با روشهای نظامی، پیروز نمیشود. نه جنبش آزادی کوردستان و نه ارتش ترکیه نمیتوانند یک پیروزی نظامی را بدست آورند. به همین خاطر نیز یگانه راه رهیافت، توافقی سیاسی و دمکراتیک است.»
«حقوقبشر برای هر کسی صدق میکند»
لاهنر به اهمیت حمایت بینالمللی اشاره کرد و یادآور شد که حقوقبشر، جهانی میباشد و گفت: «حمایت بینالمللی بسیار مهم است. اگر ما از حقوقبشر حرف میزنیم این حقوق برای هر کسی باید مصداق داشته باشد. حقوقبشر یا برای همگان است یا برای هیچکس نیست. حقوق خلق کورد به اندازه حقوق ما اهمیت دارد. زمانیکه حقوق یک خلق پایمال و نقض شود، حقوق هر کسی مورد تهدید قرار میگیرد. بههمین علت باید همه ما با هم قیام کنیم، حرف بزنیم و رهیافتی مشترک را پیدا کنیم.»
اِوا اِرنست-دیَدَزیک: ترکیه آماده نیست که گام صلح را بردارد
اِوا اِرنست-دیَدَزیک سیاستمدار و کارشناس سیاست خارجی بیان کرد که اعمال فشار علیه خلق کورد در ترکیه هنوز ادامه دارد، ترکیه به شیوهای صادقانه با روند صلح برخورد نمیکند و اعلام کرد که سالهای طولانی است که به شیوهای غیرقانونی و غیرحقوقی علیه رهبر آپو انزوا تحمیل میشود و وی باید آزاد شود.
اِوا اِرنست-دیَدَزیک اعلام کرد که اعمال فشار در ترکیه علیه اپوزوسیون افزایش یافته است و دستگیری شهردار کلانشهر استانبول، اکرم اماماوغلو را به این شیوه مورد انقاد قرار داد: «من شنیدم که شهردارد کلانشهر استانبول زندانی شده است. در ترکیه دادگستری مستقل وجود ندارد و این امر نیز موردی تصادفی نیست. اردوغان مثل همیشه تلاش میکند تا بر اپوزوسیون فشار بیاورد و مناطق کوردها را بمباران کند. در حالیکه امید صلح وجود داشت و گفته میشد که ترکیه با یک توافق میتواند آن را عملی کند. اما ترکیه بجای اینکه قانون حیاتی صلحآمیز را به کوردها بدهد، سیاست اعمال فشار را ادامه میدهد.»
«انزوای تحمیلی بر عبدالله اوجالان غیرقانونی و بیعدالتی است»
اِوا اِرنست-دیَدَزیک در ادامه گفت: «مدت زمانی طولانی است که علیه اوجالان به شیوهای سنگین انزوا تحمیل میشود و وی دیگر باید آزاد شود. کوردها بارها بیان کردند که آنان برای آتشبس و مذاکرات آماده هستند، اما این امر همیشه یکطرفه بود. ترکیه هرگز پاسخ نداد و هنوز هم برای صلح، گامی مشخص برنداشته است. در سوریه نیز کوردها دارای امید بزرگ به صلح و توافق هستند و میتوانند در میان دولت نقشی داشته باشند. اما من شک دارم که این روند موفقیتآمیز باشد. زیرا دقیقا پس از توافقنامه با کوردها که از ۸ ماده تشکیل میشد، رئیس جمهور سوریه اعلام کرد که آنان یگانه حاکمان کشور هستند و اسلام نیز دین رسمی است. کوردها و خلقهای کم شمار دیگر به سرعت فراموش شده و حق زنان نادیده گرفته شد.»
«اردوغان با صلح ارتباطی ندارد»
اِوا اِرنست-دیَدَزیک بیان کرد که ترکیه اکنون رابطهای با روند صلح ندارد، فشارها علیه کوردها و اپوزیسیون را ادامه میدهد و گفت: «اعمال فشار در ترکیه ادامه دارند و علیه کوردها و اپوزیسیون این اعمال فشار افزایش مییابند. انسانها دستگیر میشوند. نباید هیچکس اطمینان داشته باشد که اردوغان واقعا با صلح ارتباط گرفته و به آن مشغول است.»
بریوان اصلان: لازم است روند صلح تحت کنترل بینالمللی باشد
بریوان اصلان نماینده پارلمانی حزب سبز اتریش نیز اشاره کرد که جامعه بینالمللی باید روندی که در ترکیه وجود دارد را بهتر کنترل کند و برای عملی شدن صلح نیز باید اهمیت بیشتری به دیپلماسی داده شود. بریوان اصلان در ادامه گفت: «واقعیت این است که ما نمیتوانیم با مرگ به خواهر و برادر مبدل شویم. خلق کورد و دیگر خلقها مستحق و دارنده حق حیات شرافتمندانه هستند. اما این روند باید بهتر از سوی بازیگران بینالمللی از نزدیک دنبال شود. روند صلح باید آغاز شود و این بار از تجربیات شکست خورده، درس گرفته شود و بر پایههای قوی بنا شود.
«ما به عنوان سیاستمدار آماده هستیم که به مسئولیت خود عمل کنیم»
بریوان اصلان گفت: «به نظر من برای روند قویتر صلح، باید بازیگران بینالمللی در روند مشارکت کنند. لازم است دیپلماسی بنیاد این روند باشد. برهه و روند قوی صلح نه تنها برای کوردها، بلکه برای اروپا و سراسر جهان نیز مهم است. بهمثابه سیاستمدار ما آماده هستیم که به مسئولیتهای خود عمل کنیم.»