بازداشت کودکان، شکنجه و کشتار آن‎‎‎ها‎‎

نیرو‎‎ها‎‎ی نظامی ‎‎و امنیتی جمهوری اسلامی ‎‎هرگز به سن افراد بازداشت شده توجهی نکرده‌اند و کودکان بسیاری بویژه در‎یک سال گذشته بازداشت، شکنجه و حتی به قتل رسیده‌اند.

بازداشت کودکانی که زیر سن قانونی هستند، مسئلهای حائز اهمیت است. نیرو‎‎ها‎‎ی نظامی ‎‎و امنیتی جمهوری اسلامی ‎‎هرگز به سن افراد بازداشت شده توجهی نکردهاند و کودکان بسیاری بویژه دریک سال گذشته بازداشت، شکنجه و حتی به قتل رسیدهاند. طییک ماه گذشته بار‎‎ها‎‎ اخباری مبنی بر بازداشت کودکان در کوردستان و سیستان و بلوچستان و همچنین قتل کودکان سوختبر توسط نیرو‎‎ها‎‎ی نظامی ‎‎به طور مستقیم و غیر مستقیم منتشر شده است.

روز شنبه ۳ تیرماه ۱۴۰۲ خبر بازداشت یک کودک ۱۶ ساله در سقز منتشر شد. بر اساس گزارش‎‎‎ها‎‎ی منتشر شده، نیرو‎‎ها‎‎ی امنیتی به منزل "سینا حیدری" که فقط ۱۶ سال سن دارد یورش برده و باایجاد رعب و وحشت این کودک را بازداشت کرده و به مکان نامعلومی ‎‎منتقل کردهاند. همچنین روز جمعه ۲ تیرماه ۱۴۰۲ دو کودک ۱۳ و ۱۴ سالهی بلوچ در شهرستان راسک توسط نیرو‎‎ها‎‎ی امنیتی بازداشت شدند. "امیر عالیزهی" ۱۳ ساله فرزند حسین و "عدنان عالیزهی" ۱۴ ساله فرزند عبدالله ساکن شهرستان راسک، روز جمعه پس از نماز جمعه با ضرب و شتم توسط نیرو‎‎ها‎‎ی امنیتی بازداشت شدند.

بازداشت افراد توسط نیرو‎‎ها‎‎ی امنیتی در جمهوری اسلامی ‎‎همیشە همراه با خشونت، ضرب و شتم  و ایجاد رعب و وحشت بوده است. قطعا بازداشت کودکان به این شیوه تاثیر بسیار نامطلوبی بر آن‎‎‎ها‎‎ خواهد گذاشت و علاوه بر برخورد‎‎ها‎‎ی فیزیکی که با آن‎‎‎ها‎‎ انجام می‎‎گیرد، آسیب‎‎‎ها‎‎ی روانی جبران ناپذیری را ایجاد خواهد کرد به طوریکه کودکانی که بازداشت می‎‎شوند، معمولا حتی بعد از آزادی قادر به بازگشت به زندگی عادی مانند گذشته نیستند و در موارد بسیاری این کودکان به بیماری‎‎‎ها‎‎ی روحی و بویژه افسردگی مبتلا میشوند و حتی تعدادی از آن‎‎‎ها‎‎ دست به خودکشی می‎‎زنند. بازداشت کودکان و انتقال آن‎‎‎ها‎‎ به مکان‎‎‎ها‎‎ی نامعلوم که معمولا بازداشتگاه‎‎ها‎‎ی مخوف اداره اطلاعات و یا اطلاعات سپاه است، همیشە با انواع شکنجه‎‎‎ها‎‎ی جسمی و روحی همراه است. کودکان همیشە به شدت ضرب و شتم شده و با انواع تهدید‎‎ها‎‎ از جمله تهدید تجاوز جنسی مواجه هستند.

بازجو‎‎ها‎‎ از سن کم کودکان و بی تجربگی آن‎‎‎ها‎‎ سواستفاده کرده و به شدت آن‎‎‎ها‎‎ را وحشت زده می‎‎نمایند. پس از آغاز “انقلاب ژن، ژیان، ئازادی” بازداشت، شکنجه، زندانی نمودن، قتل و کشتار کودکان در ابعادی بسیار وسیع تر توسط نیرو‎‎ها‎‎ی امنیتی و نظامی ‎‎انجام گرفت. کودکانی که در اعتراضات خیابانی شرکت می‎‎کردند، در موارد متعددی به شدت ضرب و شتم شده و بر اثر ضربات شدید وارده جان خود را از دست دادند. تعدادی از کودکان پس از بازداشت و زیر شکنجه کشته شدند. تعدادی نیز پس از آزادی به دلیل صدمات روانی وارده دست به خودکشی زدند. علاوه بر کودکانی که در خیابان دستگیرمی‎‎شدند، تعداد کثیری از دانش آموزان در مدارس ربوده شده و مورد شکنجه قرار گرفته و مجبور به دادن تعهد شدند. چندین کودک در داخل مدارس بر اثر ضرب و شتم جان خود را از دست دادند.

کودکانی که بازداشت شدند، پس از آزادی در مورد شکنجه‎‎‎ها‎‎یی که با آن مواجه بودند، صحبت کردند. چند تن از کودکان کورد بازداشت شده، در مورد دورهی بازداشت خود با خبرگزاری فرات صحبت کردند. یکی ازاین افراد نوجوان پسر ۱۵ ساله اهل مریوان است. این نوجوان که نخواست نام وی فاش شود، در رابطه با بازداشت خود گفت: "آبان ماه در خیابان میدان بار زمانی که به همراه چند تن دیگر اقدام به روشن کردن آتش نمودیم، نیرو‎‎ها‎‎ی گارد ویژه به ما حمله کردند. من به داخل یکی از کوچه‎‎‎ها‎‎ی اطراف فرار کردم اما آنجا منتظر ما بودند و مرا با ضرب و شتم شدید بازداشت کردند. در زمان بازداشت ۵‎ یا ۶ نیروی گارد ویژه که هیکل‎‎‎ها‎‎ی بسیار درشتی داشتند، مرا زیر مشت و لگد گرفته و با باتوم مرا کتک زدند. آن شب مرا به همراه تعداد کثیر دیگری به یک سالن بزرگ منتقل کردند. هوا بسیار سرد بود. در آن سالن همهی ما را خیس کرده و در سرمای شدید ر‎‎ها‎‎ کردند. سرما به حدی شدید بود که هر لحظه فکرمی‎‎کردم یخ می‎‎زنم ومیمیرم. پس از آن ما را برای بازجویی منتقل کردند. قبل از پرسیدن هیچ سوالی تا سر حد مرگ مرا کتک زدند. سرم شکسته بود و توان حرف زدن نداشتم. تمام بدنم کبود شده بود و هیچ جای بدنم سالم نبود. به من گفتند با اتها‎‎م سوخت رسانی به اغتشاشگران تو را محاکمه و برای مدت طولانی زندانی میکنیم. قطعا از مدرسه اخراج خواهی شد و هرگز حق ادامه تحصیل پیدا نخواهی کرد. می‎‎گفتند باید قبول کنی به تحریک یکی از احزاب کورد به خیابان آمدهای. دو شبانه روز شکنجه و تهدید ادامه پیدا کرد. تا آنکه در نهایت با پادرمیانی یکی از اقواممان که خود سپاهی است، آزاد شدم. اما پس از آزادی تا چند هفته توان برخواستن از جای خود را نداشتم. من جزو کسانی بودم که خوش شانس بودم. کسانی بودند که چندین ماه با این شکنجه‎‎‎ها‎‎ی وحشتناک مواجه بودند".

 در رابطه با شکنجهی کودکان در جریان سرکوب “انقلاب ژن، ژیان، ئازادی”، عفو بین الملل نیز گزارشی منتشر کرد. دراین گزارش به انواع شکنجهی کودکان در بازداشتگاه‎‎‎ها‎‎ی امنیتی مانند ضرب و شتم، شلاق، شوکر برقی، تهدید‎‎ها‎‎ی شدید، آزار جنسی و حتی استفاده از شوکر برقی در ناحیهی تناسلی اشاره شده است. عفو بین الملل همچنین اعلام کرد درمیان بازداشت شدگان کودکان ۱۲ سالهای حضور داشتهاند که پس از آزادی نیز تهدید شدهاند تا در رابطه با شکنجه‎‎‎ها‎‎یی که علیه آن‎‎‎ها‎‎ انجام گرفته سخنی نگویند. روز سه شنبه ۵ اردیبهشت نیز دیدبان حقوق بشر در رابطه با نقض حقوق کودکان و برخورد‎‎ها‎‎ی غیرقانونی با آن‎‎‎ها‎‎ در جریان “انقلاب ژن، ژیان، ئازادی” گزارشی منتشر کرد. دراین گزارش به این مسئله اشاره شده بود که در جریان اعتراضات کودکان با سلاح‎‎‎ها‎‎ی جنگی، کلت و شات گان کشته شدهاند. همچنین دیدبان حقوق بشر به انواع شکنجه، تعرض، ناپدیدسازی قهری و بازداشت‎‎‎ها‎‎ی فراقانونی و همچنین عدم رسیدگی پزشکی به کودکان مجروح شده در جریان بازداشت ویا پس از شکنجه اشاره شده است. تعداد کودکان کشته شده تا ١١ آذر ۱۴۰۱ دست کم ۷۰ نفرمی‎‎باشد.

این افراد کسانی هستند که هویت آن‎‎‎ها‎‎ احراز شده و تعداد کشته شدگان واقعی بیشتر ازاین تعداد است. این افراد یا در جریان اعتراضات با شلیک مستقیم نیرو‎‎ها‎‎ی نظامی ‎‎و لباس شخصی کشته شدهاند یا با ضرب و شتم و در اثر شدت جراحات جان خود را از دست دادهاند. تعدادی نیز زیر شکنجه در بازداشت به قتل رسیدهاند. همچنین تعدادی نیز در مدارس به دلیل ضرب و شتم به قتل رسیدند. رسانه‎‎‎ها‎‎ و نهادها‎‎ی حکومتی سعی کردند تا تعدادی ازاین قتل‎‎‎ها‎‎ را خودکشی جلوه دهند اما این سناریو بسیار تکراری بوده و برای کسی قابل قبول نیست. در جریان سرکوب اعتراضات دست کم ۵ کودک زیر ۱۰ سال با شلیک گلولهی جنگی و گاز اشک آور کشته شدهاند که اسامی ‎‎آن‎‎‎ها‎‎ عبارت است از: "هستی نارویی ۷ ساله اهل زاهدان، دیانا محمودی ۷ ساله اهل پیرانشار، مونا نقیب ۸ ساله اهل سراوان، کیان پیر فلک ۹ ساله اهل ایذه و یک کودک ۲ ساله اهل زاهدان که نام کوچک وی احراز نشده و نام خانوادگی او میرشکارمی‎‎باشد".

علاوه بر افراد کشته شدهی فوق، تعدادی از کودکان معترض پس از آزادی از زندان یا خودکشی کرده و یا به طرز مشکوکی جان باختند. مشخص است کودکانی که بازداشت شدهاند با آسیب‎‎‎ها‎‎ی جدی روحی و روانی مواجه شدهاند و این آسیب‎‎‎ها‎‎ همیشە همراه آن‎‎‎ها‎‎ خواهد بود.