بایک: سیاست و جنگ دیگر مانند گذشته ادامه نخواهند یافت
بایک: سیاست و جنگ دیگر مانند گذشته ادامه نخواهند یافت
بایک: سیاست و جنگ دیگر مانند گذشته ادامه نخواهند یافت
جمیل بایک, رئیس مشترک شورای رهبری کنفدرالیسم جوامع کردستان, ک.ج.ک اعلام کرد که برای اثبات این مسئله که کدام طرف خواستار تداوم روند صلح وحل مسئله کرد است, و کدام طرف در صدد شکست آن, حضور «طرف سوم» شرط اساسی است. بایک بیان کرد که پس از مقاومت کوبانی, دیگر سیاست و جنگ همانند گذشته ادامه نخواهند یافت و افزود:«اگر شما (ترکیه) به راهکارهای گذشته متوسل شوید, با شکستی بزرگ مواجه خواهید شد».
جمیل بایک, رئیس مشترک ک.ج.ک در مصاحبه با روزنامه «یورت» در مورد «روند حل مسئله کرد, مواضع دولت ترکیه و اردوغان و اوضاع کردها» مسایلی مهم برزبان راند.
همهچیز را در راه حاکمیت خود بکار گرفتند
بایک بیان داشت که برای برقراری صلح پایدار و واقعی در ترکیه, به شیوهای یکطرفانه گامهایی برداشتهاند و آتش بس ادامه دارد, اما با توسل به این اقدامات یکطرفه روند صلح تنها تا سطحی پیشبرد خواهد یافت. وی افزود:«به همین دلیل برای پیشبرد روند صلح باید طرف دیگر یعنی ترکیه هم گامهایی بردارد. در غیر اینصورت روند به بنبست خواهد رسید. ما یکطرفانه گامبرمیداریم, ولی دولت و حکومت ترکیه به این گامهای ما پاسخ مثبت نمیدهد. دولت نمیخواهد مسئله کرد را حل کند. ما برای حل تا این حد تلاش کردسم, اما علیه جنبش و خلق ما و نیروهای دموکراتیک در ترکیه جنگ روانی به راه انداختند. تلاش کردند همه را فریب دهند. فضایی ایجاد کردند تا وانمود کنند که در صدد حل مسئله کرد هستند . مدام چنین ادعایی کردند, اما اردوغان هیچگاه به روند صلح تن در نداد. مدام به سیاستمشغولسازی دست زد. وقتکشی کرد و همه چیز را مطابق اهداف قدرتطلبانه خود به خدمت گرفت».
بایک افزود:«دولت ترکیه هیچگاه هدفی به نام حل مسئله کرد و برنامهای برای آن, نداشته است». وی یادآور شد که برای پیشبرد مذاکرات, باید به برخی شروط عمل کرد.
شروط مذاکرات صلح
باید شروط مذاکرات صلح را چنین برشمرد:
«نخست, باید شرایط رهبر آپو در امرالی بهبود بخشیده شود و تغییر یابد. میتوان تحت آن شرایط گفتگو کرد, اما نه در حد مذاکره. دوم اینکه بایستی طرف سومین بعنوان میانجیگر در مذاکرات سهیم باشد. همه مسایل در سطح جهان با حضور میانجیگر و طرف سوم حل میشوند. سوم, تشکیل کمیته ناظر است. این کمیته باید هم جنبش ما و هم عملکرد دولت ترکیه را تحت نظارت قرار دهد تا ببیند کدام طرف برخوردی مثبت دارد. کدام طرف بر جنگ اصرار میورزد و کدام طرف دیدگاههایش را با افکار عمومی در میان میگذارد».
ترکیه حضور طرف سوم را رد کرد
جمیل باید خاطرنشان ساخت که در نوروز 2013 هم به ترکیه و هم به رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان پیشنهاد دادهاند که کمیسیونی برای کنترل روند, تشکیل شود تا صلح پایدار برقرار گردد.
بایک افزود:«یک قدرت بینالمللی, یک دولت و یک سازمان بینالمللی هم میتوانند میانجیگر شوند, اگر هم آنها نپذیرفتند, در پارلمان ترکیه کمیسیونی در آن راستا تشکیل شود. اگر آن هم رد شد, باید از میان سازمانهای مدنی ترکیه گروهی تشکیل شود».
وی افزود که این پیشنهاد آنها برای «تشکیل طرف سوم» از سوی دولت ترکیه رد شده است.
باید در مورد شرایط اوجالان گفت:
«هماکنون با رهبری بعنوان یک محکوم رفتار میشود. تنها کسی که روند صلح را یکطرفه ادامه می دهد, رهبر آپو است و بر آن اصرار میورزد, اما در شرایط کنونی حتی کوچکترین تغییری ایجاد نشده است. چطور میتواند مذاکرات را در چنین شرایطی پیشبرد داد؟ حتی برادر ایشان هم اجازه ندارد پیششان برود. چه بسا سه سال است وکلای رهبری نمیتوانند به امرالی بروند. تنها هیأت ه.د.پ اجازه چنین کاری دارد , همه هم میدانند که چه بلایی بر سر هیأت میآورند. آ.ک.پ هم هیأت خود را تشکیل میدهد, هم هیأت ه.د.پ را تا با رهبری دیدار کنند. کسی که خواستار حل مسئله کرد باشد, باید چنین رفتار کند».
جمیل باید گفت دولت آ.ک.پ ترکیه با داعش هیچ تفاوتی ندارد.
بایک افزود:«آنکه امروزه در کوبانی جنگ را شدت میبخشد, دولت آ.ک.پ ترکیه است. آنکه داعش را به حمله به کوبانی وامی دارد, همان دولت است. تلاش میکند کوبانی سقوط کند.»
بایک بیان داشت:«کمک به داعش , دشمنی با انسانیت است. فاشیسم داعش بسیار خطرناکتر از فاشیسم هیتلر است. هدف از حمله به کوبانی هم این است که میخواهند کردها را بیرون رانده و اعراب سنی طرفدار خود را در آن اسکان دهند. جنبشی است که زنان را میفروشد. آیا میتوان به چنین انسانهایی انسان گفت؟»
باید گفت ترکیه با حمایت از داعش, موجب نیرومند شدن بشار اسد شد. چنین دولتی که از داعش طرفداری میکند, نه مسئله کرد را حل میکند و نه مسایل علویان, زنان و دموکراسی را».
قبل و بعد از کوبانی
جمیل بایک اظهار کرد که مقاومت کوبانی دارای نقشی تعیینکننده است و گفت:«پس از مقاومت کوبانی, دیگر نه سیاست, نه جنگ و نه دیپلماسی همانند گذشته ادامه نخواهد یافت. اگر شما (ترکیه) بر سیاستهای گذشته خود اصرار ورزید, با شکستی مفتضح روبرو خواهیدشد».
بایک در خاتمه گفت دولت کنونی آ.ک.پ و اردوغان بخاطر انتخابات سال 2015 «حزب دموکراتیک خلقها,ه.د.پ» رامورد هدف حملات خود قرار دادهاند.