فردا دهم دسامبر برابر با بیستم آذر روز جهانی حقوق بشر است ، در سال 1948 در چنین روزی مجمع عمومی سازمان ملل متحد اعلاميه جهانی حقوق بشر را تصویب کرد و این روز را به عنوان روز جهانی حقوق بشر نامگذاری نمود.با وجود گذشت 64 سال از تصویب این اعلامیه اما به مانند بسیاری از نقاط جهان در کردستان نیز شاهد نقض گسترده حقوق انسانها توسط اشغالگران هستیم .خصوصا تحت حاکمیت نظامهای ایران و ترکیه که در رده بندی های جهانی لیست ناقضین حقوق بشر همواره در رده های بالا قرار داشته اند.
روز دهم دسامبر برابر با بیستم آذر در تقویم سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی حقوق بشر نامگذاری شده است. شصت و چهار سال پیش در چنين روزی مجمع عمومی سازمان ملل اعلاميه جهانی حقوق بشر را تصویب کرد.
دو سال بعد، از کشورهای عضو اين سازمان خواسته شد تا این اعلاميه را امضا کنند. ايران ، ترکیه و سوریه نیز سه کشور امضا کننده این اعلامیه هستند که با وجود تعهدی که دارند، طی این چند دهه ، فجیع ترین جنایات را در قبال ملت کردستان انجام داده و سیاست امحا و انکار کردها را به اجرا درآورده اند .
در حال حاضر خصوصا در ایران و ترکیه هزاران زندانی سیاسی کرد وجود دارند که تنها جرم آنها حق طلبی و درخواست حقوق انسانی ملت کرد است .
طی سالهای گذشته دهها زندانی سیاسی کرد در ایران اعدام شده اند و اکنون قریب 30 زندانی سیاسی دیگر هر لحظه در خطر اعدام قرار دارند .
طبق آمارهای رسمی اعلام شده در سالجاری میلادی دست کم 550 متهم در زندانهای سراسر ایران به چوبه دار آویخته شده اند.
در این میان شرایط امنیتی حاکم بر شرق کردستان و فشار بر اقشار مختلف جامعه روز به روز ابعاد گسترده تری به خود می گیرد .
روستانشینان کرد که بسیاری از آنها بعلت عدم برخورداری از حداقل امکانات شغلی، برای امرار معاش مجبور به معاملات ناچیز مرزی و کولبری هستند روزانه هدف تیراندازی نیروهای مسلح ایران قرار گرفته و کشته و مجروح می شوند .
این شهروندان در صورت دستگیری نیز با شکنجه ، حبسهای طولانی مدت و جریمه های سنگین مالی روبرو می شوند .
در گزارشهای سالیانه سازمانهای جهانی حقوق بشر، ایران همواره در رتبه های نخست بزرگترین ناقضین حقوق بشر قرار داشته است .
علاوه بر این ، موارد فشار بر روزنامه نگاران ، وبلاگ نویسان و فعالان مطبوعاتی شرق کردستان نیز کماکان در جریان است ، از طرفی دیگر مأموران انتظامی جمهوری اسلامی ایران به طور سیستماتیک با حمله به منازل مردم با جمع آوری دستگاههای ماهواره مردم را از امکان دسترسی به رسانه های خارج از اختیار حکومت باز می دارند.
از سوی دیگر در ترکیه نیز که در 64 سال اخیر همواره مکانهای نخست رده بندی بزرگترین ناقضین حقوق بشر را به خود اختصاص داده است ملت کرد تحت ستم ، تبعیض و انکار زندگی می کند .
بر خلاف تصویر دمکراتیکی که دولتهای غربی از ترکیه ارائه می دهند ، بنا بر گزارش سازمانهای حقوق بشری ،اصلاحات در قانون اساسی ترکیه طی سالهای اخیر، تنها بر روی کاغذ بوده و عملا اقدام موثری برای بهبود وضعیت حقوق بشر انجام نگرفته است .
در سال 2012 نیز عملیاتهای موسوم به مبارزه با سیستم شهری ' کنفدرالیسم جوامع کردستان ' که ناظران از آن به عنوان طرح حذف سیاسی کردها نام می برند وفعالان سیاسی مدنی و روزنامه نگاران کرد را هدف قرار می دهد، کماکان در جریان بودە و صدها نفر به دلایل سیاسی روانه زندانها شدند.
دولت حزب عدالت و توسعه ترکیه امسال برگزاری جشنهای نوروزی کردها و بسیاری از گردهمایی ها و تجمعات مسالمت آمیز خلق کرد را ممنوع اعلام کرد و شدیدترین راههای خشونت آمیز را برای اعمال این ممنوعیت ها بکار بست .
طبق آمار جمعیت حقوق بشری ' ایهاد ' تنها در 6 ماه اخیر دست کم 15 هزار و 109 مورد نقض حقوق بشر در شمال کردستان روی داده است .
شانزده شهروند غیر نظامی کرد توسط مأموران دولتی ترکیه به قتل رسیده و 398 نفر در نهادهای حکومتی تحت شکنجه قرار گرفته اند .
در طی این شش ماه در عملیاتهای معروف به ' ک.ج.ک ' 386 نفر در شمال کردستان و ترکیه بازداشت شده اند و از آنجا که حق دفاع به زبان کردی در محاکم قضایی ترکیه وجود ندارد دهها سیاستمدار ، روزنامه نگار و فعال حقوق بشر بدون اینکه محاکمه شوند سالهاست در زندانها بدون هیچ حکم مشخصی محبوسند .
در همین حال رهبر ملت کرد عبدالله اوجالان نیز از پنجم مرداد ماه سال گذشته از طریق قطع ملاقاتهای هفتگی تحت شکنجه روانی قرار گرفته و هم اکنون 501 روز از آخرین دیدار وکلا با وی می گذرد.