در سالگرد لوزان، ما کوردها و کوردستانیان در لوزان، پیمان لوزان را رد می‌کنیم

در صدمین سالگرد پیمان لوزان که در سال ۱۹۲۳ امضا شد، کنفرانسی در شهر لوزان سوئیس برگزار می‌شود. این کنفرانس دو روز به طول می‌انجامد و در رابطه با نتایج پیمان لوزان گفتگو می‌شود.

کمیته‌ی فعالیتهای صدمین سالگرد پیمان لوزان اعلام نمود، روزهای ۲۲ و ۲۳ ژوئیه در شهر لوزان با شعار "در صدمین سالگرد لوزان ما کوردها پیمان لوزان را نپذیرفته و آن را رد می‌کنیم"، جمع خواهند شد.

کمیته فراخوانی برای شرکت در فعالیت‌ها و راهپیمایی‌هایی که قرار است دو روز به طول بیانجامد، منتشر کرده و می‌گوید؛ "همانطور که میدانید ۱۰۰ سال پیش پیمانی بین‌الدولی در شهر لوزان در سوئیس امضا شد که در نتیجه‌ی آن یک بار دیگر کوردستان تقسیم گردید. ما نمایندگان احزاب وسازمانهای کوردی در سالگرد پیمان لوزان، روزهای ۲۲ و ۲۳ ژوئیه در شهر لوزان جمع می‌شویم. در این تجمع نتایج پیمان لوزان و تاثیر آن بر کوردستان را ارزیابی کرده و موضع‌گیری خود را ابراز می‌کنیم".

ما کوردستانیان می‌خواهیم موضع‌گیری خود را در رابطه با صدمین سالگرد این پیمان اعلام کنیم و به همه نشان دهیم که این پیمان را نمی‌پذیریم. ما صدای خود را به افکار عمومی جهان خواهیم رساند. در ۲۴ ژوئیه بیانیه‌ای برای روزنامه‌نگاران و رسانه‌ها در مقابل سالنی که در آن پیمان امضا شده است، قرائت می‌کنیم. ما گرد هم می‌آییم و با صدای بلند به وجدان بشری و بین‌المللی می‌گوییم؛ "ما کوردها و کوردستانیان در صدمین سالگرد پیمان لوزان در شهر لوزان این پیمان را رد می‌کنیم".

دو روز طول خواهد کشید

بر اساس اعلام کمیته، در اولین روز کنفرانس فیلمی به نمایش در خواهد آمد و حاضران می‌توانند در رابطه با آن صحبت کنند. پس از آن، در آغاز کنفرانس موضوع "پیمان لوزان و تاثیر آن بر کوردستان" بررسی خواهد شد. سپس نویسنده‌ی ارتباطات بین‌المللی دکتر سهیلا قادری، پروفسور نرمین محمد امین علی از دانشگاه صلاح‌الدین، رئیس مشترک کمیته‌ی هماهنگی دانشگاه‌های شمال و شرق سوریه دکتر عبدالله مصطفی، محقق و نویسنده محمد بیرق با سرپرستی سلما ارماک و خلیل خضری در این نشست صحبت می‌کنند.

در دومین روز، دو نشست برگزار می‌شود. کوردی عمر و سحر آیدار این نشست‌ها را مدیریت می‌کنند. در نشست اول، در رابطه با وضعیت و مبارزات زنان صحبت می‌شود. منفیر عزیز اوغلو از دانشگاه برمن و نرمین عثمان مسئول دستگاه‌های زنان از سلیمانیه، به عنوان سخنران در این نشست شرکت می‌کنند.

در نشست دوم، گفتگویی در رابطه با وضعیت ارمنی‌ها و آشوری‌ها و کلدانی‌ها انجام می‌گیرد. در این نشست، نویسنده و محقق آیدین اصلان و استاد نایری مرادیان صحبت می‌کنند.

در نشست پایانی در رابطه با موضوع "۱۰۰ سال مبارزات علیه نتایج پیمان لوزان" گفتگو می‌شود. این نشست توسط بهره محمد محمود و روژان حازم مدیریت می‌شود. در این نشست پروفسور و دکتر نایف بزوان از کالج حقوق دانشگاه وین، دکتر آزاد حاجی آقایی از دانشگاه جاگیلونیان هلند، نویسنده عزیز عبدالله و نویسنده دکتر هوال ابوبکر صحبت می‌کنند.

در بخش پایانی نیز "تصمیمات و نتایج کنفرانس" اعلام می‌شود.