درخواست ٣۶ سازمان و نهاد حقوق بشری برای اقدام فوری جامعه جهانی برای آزادی فعالان روژهلات کوردستان

دەها نهاد حقوق بشری در بیانیه‌ای مشترک خواستار اقدام فوری جامعه جهانی در مورد «موج ادامه‌دار» بازداشت‌ شهروندان و فعالان روژهلات کوردستان از سوی رژیم اشغالگر ایران شدند.

٣۶ سازمان و نهاد حقوق بشری در نامه‌ای مشترک از جامعه بین‌المللی درخواست کرده‌اند که برای توقف سرکوب شهروندان و فعالان روژهلات کورستان از سوی رژیم اشغالگر ایران گام‌های عملی و فوری برداشته شوند.

در این بیانیه با اشاره به بازداشت‌های خودسرانه شهروندان روژهلات کوردستان، از بی‌اطلاعی در مورد محل نگهداری برخی از بازداشت‌شدگان و ناپدید کردن قهری شماری از آنان به شدت ابراز نگرانی شده است.

نهادهای امضا کننده همچنین وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه را مسئول این بازداشت‌ها دانسته و سابقه این دو نهاد امنیتی در شکنجه و بدرفتاری با بازداشت‌شدگان را یادآور شده‌اند.

در این بیانیه با اشاره به این‌که این بازداشت‌ها دست‌کم در ۱۹ شهر در کشور انجام شده، آمده است: «مقام‌های ایران از ارائه هرگونه اطلاعاتی در مورد این بازداشت‌ها خودداری کرده‌اند اما بر طبق اطلاعات موثقی که از طریق منابع آگاه جمع‌آوری شده، نگرانی‌هایی جدی در این باره که این بازداشت‌ها به دلیل استفاده مسالمت‌آمیز افراد از حق آزادی عقیده و بیان بوده، وجود دارد.»

نهادهای حقوق بشری با اشاره به بازداشت دست‌کم ۹۶ شهروند کورد طی چهار هفته گذشته، این بازداشت‌ها را غیرقانونی دانسته و ناپدیدشدن قهری دست‌کم ۴۰ نفر از بازداشت‌شدگان را محکوم کرده‌‌اند.

در بخشی از این بیانیه با یادآوری موارد پیشین مستند شده نقض حقوق بشر توسط مقام‌های ایران آمده است:"نهادهای امضا کننده این بیانیه از اینکه بازداشت‌شدگان در خطر جدی شکنجه و بدرفتاری به منظور اخذ اعترافات اجباری قرار دارند، به شدت نگران هستند؛ اعترافاتی که بعدها می‌تواند در دادگاه‌هایی کاملا ناعادلانه برای نسبت دادن جرایم دروغین مرتبط با امنیت ملی استفاده شود."

امضا کنندگان در پایان این نامه مشترک از جامعه جهانی خواسته‌اند تا بی‌درنگ موارد یاد شده را با مقامات ایران مطرح کنند و از آنها بخواهند که:

همه افرادی که خودسرانه بازداشت شده‌اند، فوراً و بدون قید و شرط آزاد شوند و کارزار بازداشت‌های خودسرانه فعالان کورد خاتمه یابد.

تا زمان آزادی، از همه بازداشت‌شدگان در مقابل شکنجه و بدرفتاری محافظت شود.

خانواده‌های بازداشت‌شدگان بلافاصله از وضعیت عزیزان‌شان و محل نگهداری آنها مطلع شوند و ناپدیدسازی قهری خاتمه یابد.

اطمینان حاصل شود که حق همه بازداشت‌شدگان برای ارتباط با شخص ثالث، دسترسی به مشاوره حقوقی، اعتراض به غیرقانونی بودن بازداشت و برخورداری از حق سکوت رعایت می‌شود.

تحقیقات مستقل، بی‌طرفانه و شفافی در مورد شکنجه و بدرفتاری با بازداشت‌شدگان انجام گیرد و عدالت درباره مسئولان این موارد طی محاکمه‌ای عادلانه اجرا شود .

به اعمال تبعیض علیه اقلیت‌های اتنیکی و مذهبی در قانون و در عمل خاتمه داده شود و احترام، حمایت و حقوق بشر برای همه شهروندان ارتقا و تحقق یابد.

همه اعدام‌ها به‌طور رسمی و با رویکرد لغو دائمی مجازات اعدام، به حالت تعلیق درآیند.