حکم دادگاه دانمارک علیه موسسه رسانه‌ای مزوپوتامیا و واکنش علیه آن

حکم دادگاه دانمارک علیه موسسه رسانه‌ای مزوپوتامیا و واکنش علیه آن

در روز سوم جولای جلسه رسیدگی به پرونده موسسه رسانه ای مزوپوتامیا و کانالهای تلویزیونی این موسسه در دادگاه ایالت کپنهاگ دانمارک برگزار شد.

این دادگاه امتیاز فعالیت و پخش برنامه‌های 3 شبکه تلویزیونی روژ، نووچه  و ام ام سی ،متعلق به این موسسه رسانه ای را باطل کرد.

موسسه رسانه ای مزوپوتامیا  و کانال تلویزیونی روژ نیز به اتهام آنچه که ترویج تروریسم در سال های 2007 تا 2010 خوانده شده،  از سوی همین دادگاه به پرداخت جریمه نقدی 5 میلیون کرونی، معادل 2 میلیون یورو محکوم شده اند.

این دادگاه برگ تازه ای از تاریخ آزادی مطبوعات و رسانه ها در دانمارک را ورق زد. این نخستین بار است که چنین حکم سنگینی علیه یک شرکت رسانه ای صادر می‌شود.

طبق حکم دادگاه، این شبکه‌ها حق دارند علیه حکم دادگاه اعتراض کنند, اما برای اعتراض باید اول5 میلیون کرون را پرداخت کنند و یا وثیقه بگذارند. اگر در عرض دو هفته پس از ابلاغ این حکم اعتراضی صورت نگیرد، امتیاز فعالیت این کانالهای تلویزیونی کردی قطعا لغو خواهد شد.

یکی از مدیران موسسه رسانه ای مزوپوتامیا در این مورد به خبرگزاری فرات گفته دادستانی ،خواسته مرکز مزوپوتامیا بطور کلی توقیف شود.

آمد دجله، از کارکنان کانال نووچه  نیز گفته است که حکم اخیر ،سنگین تر از حکم صادره در سال 2012 است.

او می گوید در صورتی که شرکت مزوپوتامیا بتواند جریمه نقدی را پرداخت کند،  می‌تواند به پخش برنامه‌هایش ادامه دهد درغیر اینصورت فعالیت آن متوقف می‌گردد.

پیش از این دادگاە ایالت کپنهاگ، شبکه تلویزیونی روژ را به علت آنچه که نقض قوانین دانمارک خواند بە پرداخت 65 هزار کرون محکوم کردە بود.

پس از این حکم و تحت فشار آمریکا ،شرکت ماهواره ای یوتل ست ،پخش برنامه های این کانال را از روی ماهواره های یوتلست و یورو برد متوقف کرد.

ترکیه در چند سال اخیر با اعمال فشارهای گسترده بر دانمارک خواهان توقف برنامەهای روژ تی وی و فعالیتهای مرکز مزوپوتامیا در این کشور شده بود.

حکم دادگاه دانمارک موجب اعتراضات گسترده بینندگان این کانالها شده که می گویند حکم دادگاه دانمارک تلاشی برای خفه کردن صدای آزادیخواهی کردها بوده .

طی روزهای گذشته علاوه بر کمپین حمایتی که در حمایت از این سه شبکه کردی راه اندازی شد ، چندین اعتراض خیابانی نیز در کردستان و کشورهای اروپایی صورت گرفت.

در یکی از این راهپیماییها ، ساکنین کمپ پناهندگان شهید رستم جودی در مخمور اعلام کردند حکم دادگاه دانمارک به سفارش آنکارا و علیه ملت کرد بوده .

در بوردوی فرانسه نیز در یک تجمع اعتراضی سخنگوی معترضان اعلام کرد موضع دادگاه دانمارک را در راستای تداوم سیاستهایی می دانند که در قلب پاریس به ترور سه زن انقلابی کرد منجر شد .

ریاست شورای رهبری کنفدرالیسم جوامع کردستان نیز در بیانیه ای حکم دادگاه ایالت کوپنهاگ دانمارک در لغو امتیاز سه شبکه کردی نووچه ، روژ و ام ام سی را شرم آور دانسته .

ک.ج.ک حکم ابطال پروانه این سه شبکه کردی را حکمی سیاسی خوانده و می گوید حکم دادگاه دانمارک نقض آشکار حقوق بشر بود .

ک.ج.ک ضمن خاطرنشان نمودن آنکه چنین حکمی در نتیجه معاملات شوم صادر شده، می گوید ما می دانیم که حکومت اشغالگر ترکیه بدنبال ابایی برای پنهان کردن جنایات خویش است اما حکمی که از سوی یکی از کشورهای اسکاندیناوی صادر شده را نمی توان عاری از یک همکاری شوم معرفی کرد .

ریاست شورای رهبری کنفدرالیسم جوامع کردستان در بیانیه خود بخشی از فشارهای حکومتی ترکیه بر آزادی بیان و عقاید را بخاطر آورده و می گوید در ترکیه و کردستان هزاران نهاد مطبوعاتی ،شبکه تلویزیونی ، رادیو و روزنامه در خدمت سیاست نسل کشی فرهنگی دولت کار می کنند و سیاست حکومت ترکیه در این زمینه بسیار آشکار است . با توجه به این تصمیم دادگاه دانمارک برای بستن شبکه های کردی به معنای پشتیبانی از سیاستهای ترکیه است .

در این بیانیه از شبکه های محکوم شده به عنوان رسانه هایی آزادیخواه یاد شده که علاوه بر کردها توجه ویژه ای نیز به خلقهای سریانی ، ارمنی ، ایزدی و علویان داشته و همواره مروج راهکارهای مسالمت آمیز و دمکراتیک برای چاره یابی مسائل بوده اند .

این بیانیه حکم دادگاه دانمارک را همچنین موضعی علیه تلاش های جاری برای چاره یابی صلح جویانه مسئله کرد دانسته و تأکید می کند برداشت کردها از چنین حکمی، اقدام برای ضربه زدن به روندی است که از سوی رهبر کردها اوجالان آغاز شده است .