تصویر

کاوا دِرک کە در جنگ ۱۹۹۲ شرکت داشت: پ‌د‌ک دست از خیانت بردارد

کاوا دِرک که در سال ۱۹۹۲ به صفوف گریلا پیوست و به دلیل حمله حزب دمکرات کوردستان (پ‌د‌ک) در جنگ شرکت داشت، از پ‌دک خواست که از خیانت دست بردارد.

جنگ خیانت پ‌دک

در اثر خیانت پ‌د‌ک، دولت ترکیه در ۲ اکتبر ۱۹۹۲ به گریلا در خاکورک حمله کرد. سپس جنگ به هفتانین و زاپ کشیده شد. آسیب‌هایی هم به گریلا و هم به طرف پ‌د‌ک و ی‌ن‌ک وارد شد. کاوا دِرک که در آن زمان به تازگی وارد صفوف گریلا شده بود، یکی از افرادی است که در خاکورک جنگیده است. کاوا دِرک با خبرگزاری فرات درباره این جنگ گفتگو کرد.

کاوا دِرک گفت: «جنگی که سال ۱۹۹۲ بین ما و حزب دمکرات کوردستان انجام گرفت جنگی است که ما به عنوان جنبش، همیشه آن را جنگ خیانت دانسته‌ایم؛ ما آن را جنگ برادرکشی تعریف نمی‌کنیم. خیانت بزرگی در آن جنگ انجام شد. درک آن جنگ برای ما سخت است. کوردها برای چندین دهه علیه ظلم و ستم دولت ترکیه قیام کردند و ده‌ها قیام رخ داد. دولت ترکیه قتل عام بزرگی انجام داد. آنها صدها هزار کورد را کشتند. میلیون‌ها کورد را آواره کردند و هنوز سرنوشت صدها هزار کورد مشخص نیست. تنها هدف ما اتحاد هر چهار بخش کوردستان و پایان دادن به ظلم در کوردستان بود.»

کاوا دِرک با بیان اینکه در کنگره سال ۹۰، جنبش و مبارزه در مناطق بوتان و بهدینان اعلام شدند گفت: «با این کنگره گریلا وارد روند جدیدی شدند و در سال‌های ۹۰ و ۹۱ گریلا ضربات بسیار بزرگی به دشمن وارد کردند. به یاد دارم در تابستان ۹۲ عملیات‌های بسیار بزرگی علیه دشمن انجام شد. در آن زمان پایگاه‌های بِزل، بِسوسن و روباروک توسط گریلا به طور کامل منهدم شد. دولت ترکیه در مقابل گریلا درمانده بود. هر روز شکست جدیدی می‌خورد. اگر حمایت احزاب در باشور نبود، دولت ترکیه هرگز جرات نمی‌کرد وارد این خاک شود. به همین دلیل است که دولت ترکیه احزابی را که در باشور علیه یکدیگر می‌جنگیدند گرد هم آورد و آنها را به مبارزه علیه پ‌ک‌ک ترغیب کرد. در آن زمان رهبر آپو به این احزاب گفت: «پ‌د‌ک به طرح حذف پ‌ک‌ک پیوست تا از سوی آمریکا، اسرائیل و دولت ترکیه مقبولیت پیدا کند.» همچنین زمانی که دولت باشور تشکیل شد، اولین تصمیمی که در مجلس گرفته شد، اخراج پ‌ک‌ک از باشور بود.

آن زمان من در جبهه خاکورک بودم. قبل از شروع جنگ ۹۲، عملیات روباروک برگزار شد. در آن عملیات ضربات زیادی به دشمن وارد شد. پایگاه کاملاً تحت کنترل گریلا درآمده بود. نیرویی متشکل از ۶۰۰ گریلا در میدان نبرد حضور داشتند. این نیرو به صورت مداوم در حال جنگیدن بود. ما انتظار نداشتیم که نیروهای پ‌د‌ک از پشت به آنها ضربه بزنند. به همین دلیل اقدامات لازم را انجام نداده بودیم. البته پیش از آن نیز دیداری بین حزب دمکرات کوردستان و مدیریت منطقه‌ای گریلا انجام شده بود. حزب دمکرات کوردستان در این دیدار گفت که با آمریکا، اسرائیل و دولت ترکیه ائتلاف کرده و می‌خواهند که گریلا به طور کامل عقب‌نشینی کنند. گفت اگر عقب‌نشینی نکنید حمله می‌کنیم. جنبش پس از این جلسه اعلام کرد که با نیروهای باشور وارد جنگ نخواهد شد و چنین هدفی ندارد. با وجود این، ما انتظار نداشتیم که آنها واقعاً با ما بجنگند. بنابراین، زمانیکه نیروهای منطقه‌ای گریلا به برنامه خود ادامه دادند، در طرف دیگر عملیات علیه دولت ترکیه ادامه یافت. برنامه‌ریزی برای عملیات روباروک نیز در آن زمان انجام شد.

نیروهای ما پس از این عملیات هنوز جمع نشده بودند که از رادیو بی‌بی‌سی گزارش شد که آماده‌سازی‌ برای عملیات هفتانین انجام گرفته است. ۲ اکتبر ۹۲ ناگهان دیدیم که پیشمرگه‌ها علیه ما وارد موضع شده‌اند. آنها شروع به استقرار سلاح‌های سنگین کردند. از غروب شروع به حمله کردند. من با جمعی از رفقا روی تپه‌ای که الان به نام تپه شهید بریتان معروف است روی دوشکا بودم. چندین دوشکای دیگر در این منطقه وجود داشت. قبل از شروع جنگ خیانت، رفقای ما ۶ فروند هواپیمای جنگی دولت ترکیه را سرنگون کردند. دولت ترکیه نمی‌توانست به راحتی وارد منطقه خاکورک شود. هر روز حملات هوایی انجام می‌شد. حملات هوایی دو یا سه بار در روز انجام می‌شد. این حملات برای ما عادی بود و با وجود آن هیچ خسارتی متحمل نمی‌شدیم. گریلا استاد نبرد در میدان بود، او می‌دانست چگونه از خود محافظت کند. این را هم بگویم؛ نه تنها پ‌د‌ک و ی‌ن‌ک در جنگ ۹۲ شرکت کردند، بلکه بسیاری از احزاب مختلف در باشور نیز درگیر بودند. علاوه بر این، پ‌دک تبلیغات بسیار  گسترده و متفاوتی در بین خلق انجام می‌داد. در آن زمان خلق باشور، پ‌ک‌ک را به خوبی نمی‌شناختند. برخی از آنها فکر می‌کردند که پ‌ک‌ک مانند سایر احزاب است. در منطقه باشور، احزاب سال‌ها علیه یکدیگر جنگیده بودند.»

کاوا دِرک گفت که پس از شروع حمله حزب دمکرات کوردستان، دولت ترکیه نیز از هوا شروع به حمله کرد و اینگونه ادامه داد: «روز و شب هواپیماهای جنگی بمباران می‌کردند. جنگ در روزهای چهارم و پنجم سنگین بود. بمباران ۲۴ ساعته دولت ترکیه از هوا و همزمان هزاران پیشمرگه‌ای که از زمین با سلاح‌های سنگین دولت ترکیه حمله می‌کردند. ۲۴ ساعته و به صورت پیوسته از هفتانین تا خاکورک حمله کردند. ایران مرزهای خود را به روی ما بست، از سمت جنوبی پ‌د‌ک و ی‌ن‌ک همه راه‌ها را مسدود کردند، در حالی که در سمت شمالی، دولت ترکیه از نقطه‌ای به نقطه دیگر حمله می‌کرد و بدون توقف از هوا بمباران می‌کرد. بنابراین می‌توان گفت که جنگ سال ۹۲ جدی‌ترین جنگ تاریخ جنبش آزادی بود. در ۳۴ سال جنگ‌های زیادی دیده‌ام، اما نمی‌توانم جنگی مانند جنگ خیانت ۱۹۹۲ توسط پ‌د‌ک را توصیف کنم. خلق ممکن است جنگ ۱۹۹۲ را با حمله به شنگال مقایسه کنند. زیرا در هر دو جنگ خیانت بود و از چهار طرف محاصره صورت گرفت. در سال ۱۹۹۲ پ‌دک با تمام نیروهای پیشمرگه خود به گریلا حمله کرد. بعد از جنگ متوجه شدیم که تنها هدف حزب دمکرات کوردستان و خانواده بارزانی مبارزه با کوردها و مشارکت در کشتار کوردها است. برای حزب دمکرات کوردستان، اتحاد با دشمن عادی است. خصومتی نیست که پ‌د‌ک در مقابل برادران و خواهران خود انجام ندهد. ما این روحیه خیانت حزب دمکرات کوردستان را در جنگ ۱۹۹۲ متوجه شدیم. در روزهای آخر جنگ دیگر رو در رو و سینه به سینه می‌جنگیدیم. مثل گله حمله می‌کردند. آزادی‌خواهانی که با اندیشه و فلسفه رهبر آپو رشد کردند حتی یک قدم هم عقب نگذاشتند. جنگ یک ماه ادامه یافت. آنقدر با بغض حمله می‌کردند که گاهی از خود می‌پرسیدیم آنها می‌خواهند انتقام چه چیز را از ما بگیرند؟»

کاوا دِرک با بیان اینکه عواقب جنگ خائنانه برای آنها سنگین بود گفت: «نه تنها برای ما، بلکه برای کل جامعه باشور و خلق کورد بهای سنگینی پرداخت شد. قهرمانان بزرگی در این جنگ حضور داشتند، حماسه‌های تاریخی رقم خورد. همان طور که گریلا در برابر حملات دولت ترکیه تا آخرین لحظه جنگیدند، مبارزه علیه خط خیانت ادامه یافت و یک قدم به عقب برنداشتند. مقاومت مبارزان آزادی اثر خود را در تاریخ به جا گذاشت.»

کاوا دِرک در پایان سخنان خود گفت: «پ‌د‌ک همچنان همان سیاست را دنبال می‌کند و به همراه دولت ترکیه به گریلا حمله می‌کند. همچنان در حال مقابله با خیزش عمومی خلق علیه دولت ترکیه است. متأسفانه پ‌د‌ک این خط خیانت را به عنوان یک فرهنگ درونی پذیرفته و این فرهنگ تا کنون ادامه دارد. باز هم همان اتفاق می‌افتد. دولت ترکیه ۲۴ ساعت شبانه روز از انواع سلاح‌ها علیه گریلا استفاده می‌کند. از سلاح‌های شیمیایی استفاده می‌کند. حتی امروز حزب دمکرات کوردستان با دولت ترکیه متحد می‌شود و برای گریلا تله می‌گذارد. پ‌دک پس از ۳۴ سال خط خیانت را تکرار می‌کند. تنها چیزی که می‌توانم در مورد پ‌د‌ک بگویم این است؛ این‌بار بیایید جلوی این خط خیانت را بگیریم. همه جای کوردستان یکسان است. از دست دادن یکی، مثل از دست دادن همه است. البته اینها دغدغه پ‌د‌ک و خانواده بارزانی نیست. خانواده بارزانی سال‌هاست که بر خط خیانت علیه کوردها پافشاری کرده‌اند. ما می‌گوییم دیگر بس است.»