کوچوک‌بالابان: مشکلات با گفتگو حل می‌شود

رئیس‌مشترک اِی‌ه‌د با اشاره به هزینه‌های اقتصادی، سیاسی و انسانی جنگی که دولت ترکیه از سال ۲۰۱۵ آغاز کرده، پرداخت و گفت: «این موضوع از طریق گفتگو قابل حل است.»

حسین کوچوک‌بالابان رئیس‌مشترک جمعیت حقوق بشر ترکیه (اِی‌ه‌د) اعلام کرد: «با هر طرفی بجنگی، باید روزی با او گفتگو کنی» و درباره انزوای امرالی اظهار داشت: «مشخص است که این موضوع تنها به ممانعت از دیدار یک زندانی با وکلاء و خانواده‌اش محدود نمی‌شود.»

حسین کوچوک‌بالابان درباره انزوای امرالی و اعتصاب‌غذای زندانیان سیاسی با خبرگزاری فرات گفتگو کرد.

دولت از تاثیرگذاری و نفوذ وی مطلع است

کوچوک‌بالابان عنوان کرد که از سال ۲۰۱۹ اجازه نداده‌اند که عبدالله اوجالان و سه زندانی دیگر زندان امرالی با خانواده و وکلایشان ملاقات داشته باشند و این یک نقض جدی حقوق بشر است. زندان امرالی یک زندان خاص با مدیریت ویژه است و کسی که در آنجا حبس شده، در حل دموکراتیک مسئله کورد دارای جایگاه و نفوذ بالایی است. عبدالله اوجالان یک شخصیت مهم و تعیین‌کننده است. در مسئله کورد هم در موضوع راه حل دموکراتیک نقشی تعیین‌کننده دارد و هم بر نیروهای مسلح کورد و خلق کورد دارای نفوذ بالایی است و دولت ترکیه نیز این از این تاثیرگذاری وی آگاه است.»

منتظریم تا اجازه ملاقات داده شود

کوچوک‌بالابان یادآور شد که از ۲۷ نوامبر گذشته در زندان‌های ترکیه اعتصاب غذا آغاز شده و اظهار داشت که برای جلوگیری از پیامدهای سنگین و دردناک این اعتصاب، باید اجازه دیدار از زندان امرالی داده شود. وی گفت: «سال ۲۰۱۲ نیز چنین شرایطی به‌وجود آمد؛ آن زمان یک ملاقات انجام گرفت و در سال ۲۰۱۳ پروسه آشتی آغاز شد و تا سال ۲۰۱۵ ادامه یافت. از سال ۲۰۱۶ نیز که وضعیت فوق‌العاده اعلام شد و با وجود اتمام آن در سال ۲۰۱۸، اما اعمال و رویکردهای آن دوره هنوز نیز ادامه دارد و در موضوع آزادی عقیده، آزادی بیان و مطبوعات، ممنوعیت تجمعات، اعلام مناطق امنیتی، آن رویکرد و برخوردها ادامه دارد. نیز در موضوع دادگاهها و دستگاه قضایی ترکیه و معاف‌سازی بخش خاصی از مجرمین از مجازات، این رویکرد فوق‌العاده همچنان ادامه دارد. ما به‌عنوان اِی‌ه‌د معتقدیم که انزوای تحمیلی در زندان امرالی نیز در این راستا قرار دارد و از همین رویکرد نشات گرفته است.»

نیز اعلام کرد که بلافاصله پس از ۲۷ نوامبر و آغاز اعتصاب‌غذای زندانیان سیاسی، به وزارت دادگستری مراجعه کرده‌اند و درخواست نموده‌اند تا برای اطلاع از وضعیت زندان امرالی اجازه ملاقات داده شود. به‌ویژه اینکه ۳۳ ماه است هیچ خبری از ۴ زندانی محبوس در زندان امرالی به‌دست نیامده است.

کوچوک‌بالابان عنوان کرد که تاکنون وزارت دادگستری جوابی نداده است و اظهار امیدواری نمود که پیش از آنکه اعتصاب‌غذا بر زندانیان تاثیرات شدید بگذارد، وزارت دادگستری اجازه ملاقات خانواده و وکلای آقای اوجالان را بدهد.

بیش از ۴۰ هزار انسان کشته شده‌اند

کوچوک‌بالابان خواستار استفاده‌ی دولت ترکیه از راههای دموکراتیک برای حل مسئله کورد شد و گفت: «پس از اتمام پروسه آشتی در سال ۲۰۱۵ و طبق آمار وزارت دفاع ترکیه؛ بیش از ۴۰ هزار نفر در این کشور کشته شده‌اند. این در حالیست که در حد فاصل مابین سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ یک نفر هم کشته نشد!»

با هر طرفی بجنگی؛ باید با او به گفتگو بنشینی

کوچوک‌بالابان به هزینه‌های اقتصادی جنگ دولت ترکیه با کوردها و نیز تاثیرات منفی این جنگ بر صلح عمومی و زندگی دموکراتیک در این کشور پرداخت و گفت: «ما می‌گوییم اگر با عبدالله اوجالان دیدار کرده و درباره مسئله کورد با وی گفتگو کنند که خودش نیز برای حل دموکراتیک اعلام آمادگی نمود، این ضرری به ترکیه نمی‌زند، بلکه ترکیه از آن سودمند می‌شود. این به نفع آشتی و صلح عمومی است و نیازی به ماندن نظامیان ترکیه در عراق و سوریه نخواهد بود. می‌شود این مسئله را با گفتگو حل‌وفصل نمود. با هر طرفی بجنگی، باید با وی نیز گفتگو کنی. مشخص است که موضوع انزوا تنها به ممانعت از دیدار یک زندانی با وکلاء و خانواده‌اش محدود نمی‌شود.»