انعقاد پیمانی خطرناک میان پاریس ـ آنکارا علیه کردها

انعقاد پیمانی خطرناک میان پاریس ـ آنکارا علیه کردها

روابط میان فرانسه و ترکیه بازهم روبه گرمی نهاده است. اثباتگر این مدعا هم حملات سرکوبگرانه پلیس فرانسه علیه کردهاست. دولت سوسیالیستی جدید فرانسه متن پیمان امنیتی را که در دوران حاکمیت سارکوزی میان فرانسه و ترکیه به امضا رسیده, بود, بعنوان یک لایحه پیشنهادی به مجلس آن کشور ارایه داد.

پیمان میان پاریس و آنکارا در 7 اکتبر 2011 منعقد شد. بنا به این پیمان نیروهای پلیس هر دو کشور می‌توانند به اتفاق حملاتی را به انجام برسانند. در دوران حاکمیت نیکلا سارکوزی, رئیس‌جمهور سابق فرانسه تا سال 2007 حملاتی شدید علیه کردها صورت گرفت.

درحالی که در ترکیه حملات سیاسی سرکوبگرانه علیه کردها و چپ‌گرایان افزایش می‌یابد, این پیمان دوجانبه همچنان عملی می‌گردد. علی رغم نارضایتی‌ها و واکنش‌های زیاد, اما حاکمیت سوسیالیستی پاریس این پیمان را لغو نکرده و گذشته از آن حملاتی جهت ایجاد دودستگی میان کردها انجام می‌دهد. در روز 9 ژانویه در پایتخت این کشور یعنی پاریس 3 زن سیاستمدار و انقلابی کرد ترور شدند.

میان پاریس و آنکارا در 7 اکتبر 2011 پیمانی امضا گردید. این پیمان به منظور همکاری‌های امنیتی صورت گرفته و بنا به آن پلیس ترکیه و فرانسه می‌توانند حملاتی مشترک انجام دهند. از دوران حاکمیت نیکلا سارکوزی, رئیس‌جمهور سابق فرانسه یعنی از سال 2007 تاکنون حملات سرکوبگرانه علیه کردهای مقیم این کشور افزایش یافته است. آخرین بار در 12 ژانویه 17 شهروند کرد بازداشت شدند که 7 تن از آنها روانه زندان گردیدند. در فرانسه از سال 2007 تاکنون 250 شهروند کرد بازداشت شده‌اند. در روز 2 نوامبر 2011 هم مرکز فرهنگی کردها به نام «احمد کایا» پلمب شد. در اکتبر 2012 هم «آدام اوزون» عضو کنگره ملی کردستان زندانی شد که هنوز هم در زندان بسر می‌برد.

توافقهای امنیتی موجب نزدیکی بیشتر دو کشور می‌شود

فرانسه در زمینه سوریه هم با ترکیه همکاری می‌کند که موجب استحکام روابط دو طرف می گردد. اخیرا هم علیه کردها درحالی که روابط میان آن دو کشور روبه گرمی نهاده, صورت گرفت. در روز 12 فوریه که در همان روز چندین شهروند کرد بازداشت شدند, لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه با احمد داوداوغلو وزیر خارجه ترکیه در پاریس دیدار کردند. در روز 19 فوریه هم «اگمن باغش» وزیر اتحادیه اروپا که اصالتا ترک است به پاریس سفر کرد. باغش قبل از انجام دیدارهایش در پاریس, اعلام کرده بود که از فرانسه خواهد خواست که بیشتر با ترکیه همکاری کند.

آنچه امروزه در ترکیه روی می‌دهد ممکن است در فرانسه هم روی دهد

گروه Étienne Copeaux عضو مرکز تحقیقات علمی ملی که در مورد کشورهای خاورمیانه و دریای سفید تحقیقاتی انجام می‌دهد, در سایت اینترنتی خود گزارشی تحلیلی مفصل منتشر کرد که در آن می‌گوید:«خطر در راه است و بیخ گوش ما کمین کرده. این خطر صرفا متوجه تبعیدشدگان و پناهندگان نیست, بلکه متوجه طرفداران سیاسی و فرانسوی هم هست...»

راه‌اندازی کمپین توسط حزب کمونیست

حزب کمونیست فرانسه به منظور لغو نمودن پیمان امضا شده میان فرانسه و ترکیه که علیه کردها صورت گرفته, کمپینی راه‌اندازی کرده. این حزب از آنکارا هم خواست که همه زندانیان سیاسی را آزاد کند.

حزب کمونیست فرانسه در بیانیه مکتوب خود ضمن اشاره به حکم دادگاه در مورد دانشجویان کرد ـ فرانسوی «سویل سویملی» گفت:«این یک پیروزی است که گام اول و صحیح است. برای آزادکردن سویملی ماه‌ها کمپینی در فرانسه راه‌اندازی شد».

دادگاه در جریان محاکمه سویملی در روز 15 فوریه حکمی صادر و طی آن او را به 5 سال و دو ماه زندان محکوم کرد. اما با ارایه 5 هزار یورو وثیقه, ممنوع‌الخروج بودن سویملی از فرانسه را لغو کرد. سویملی به اتهام شرکت در تظاهرات 1 می می‌رفت که به 32 سال حبس محکوم گردد, اما دادگاه حکم 18 سال را صادر کرد.

حزب کمونیست فرانسه اعلام کرد که تصمیم دادگاه بخاطر کمپینی که در فرانسه راه‌اندازی شد, تغییر کرد. این حزب گفت اردوغان بخاطر این نارضایتی‌ها مجبور به عقب‌نشینی شد. همچنین خاطرنشان ساخت که هنوز آزادی بیان و فکر, حق سازماندهی و دموکراتیک‌بودن منع می‌گردد و گفت نباید دیگر فرانسه به این اشتباهات خود ادامه دهد.

حزب کمونیست همچنین افزود:«سارکوزی, رئیس‌جمهور سابق فرانسه با ترکیه پیمانی امضا کرد که همچنان عملی می‌گردد. باید هرچه زودتر این پیمان لغو شود». حزب کمونیست اذعان داشت که برای اینکه این پیمان لغو شود و فرانسه هم در کشور خود کردها و ترک‌ها را رودروی یکدیگر نسازد, کمپینی به منظور جمع‌آوری امضا راه‌اندازی کرده.

لایحه پیشنهادی

الف) ـ اهداف این پیمان و مذاکرات

همکاری‌های امنیتی میان جمهوری فرانسه و ترکیه از سال 1998 تا سال 2011 به یکی از موضوعات اصلی مذاکرات مبدل شده.

هدف از انعقاد این پیمان این است که میزان همکاری‌های پلیس فرانسه و ترکیه از سال 2007 تا به امروز افزایش یابد. این همکاری‌ها دارای سه اصل اساسی است:«مقابله با تروریسم», «سفرهای بیش‌از حد» و «پناهندگی غیرقانونی».

پیمان همکاری دخلی هم در 7 اکتبر 2011 در آنکارا میان «کلود گونت» وزیر کشور فرانسه  و وزیر کشور ترکیه به امضا رسید.

ماده 1 ـ بطور کلی همکاری‌ها در 18 عرصه مختلف صورت می‌گیرد. ترکیه هم می‌خواهد درخواست‌های خود در زمینه مسایل امنیتی داخلی را به این پیمان علاوه کند: پدیده قاچاق (که در متن پیمان به اصطلاح همکاری‌های گمرکی اشاره شده), مبارزه با جنایت علیه کودکان ...»

ماده 2 ـ در جریان همکاری‌ها هر دو طرف حق ابراز نگرانی نسبت به مسایل را دارند و بنا به آن هر دو طرف‌ می‌توانند به درخواست‌های یکدیگر برای همکاری پاسخ ندهند.

ماده 3 ـ در این پیمان فرم‌هایی متفاوت در زمینه همکاری‌ها تعریف می‌گردند.

ماده 4 ـ در زمینه فرم‌های همکاری برای مقابله با قاچاق مواد مخدر, اطلاعات گسترده ردوبدل میگردد.

ماده 5 ـ فرم‌های همکاری مقابله با تروریسم هم مشخص می‌گردند.

ماده 6 ـ شیوه‌های مبارزه با فساد مالی و اقتصادی تعیین می‌گردند.

ماده 7 ـ برای پیشبرد همکاری‌های فنی, ابزارهای لازم مورد استفاده قرار می‌گیرند. از جمله این ابزارها: آموزش, فناوری و ردو بدل اطلاعات موجود است.

ماده 8 ـ همکاری‌های فنی بنا به یک فرایند صورت می‌گیرد. برای این منظور برنامه‌ای برای داشتن بودجه‌ای مشترک طرحریزی می‌شود.

ماده 9 ـ برای عملی‌ساختن این پیمان و تعیین حاکمیت‌ در قبال آن, راهکارها تعیین می‌گردند.

ماده 11 ـ به منظور برطرف نمودن اختلافات میان دو طرف در زمینه همکاری‌ها باید میان دوطرف راهکارهای نوینی ارایه شود.

ماده 12 ـ عمل به این پیمان بنا به تصحیح اشتباهات و با راهکارهای نوین مختص به آن, پیشبرد می‌یابد.

دولت سوسیالیستی کنونی فرانسه پیمانی را که در دوران نیکلا سارکوزی میان فرانسه و ترکیه علیه کردها به امضا رسیده است, بعنوان یک لایحه پیشنهادی به مجلس کشورش ارایه داده است.