PJAK در قندیل دهمین سالگرد تأسیس خود را با حضور احزاب کردی جشن‌گرفت

PJAK در قندیل دهمین سالگرد تأسیس خود را با حضور احزاب کردی جشن‌گرفت

«حزب حیات آزاد کردستان, پژاک» به‌مثابه حزبی کردی علیه رژیم جمهوری اسلامی ایران برای دموکراتیزه کردن ایران در سال 2004 در شرق کردستان تأسیس شد. پژاک در دهمین سالگرد تأسیس خود با شرکت اکثر احزاب و سازمان‌های سیاسی و مدنی بخش‌های دیگر کردستان و صدها شهروند کرد, خانواده‌های جانباختگان راه آزادیخواهی و شهروندان اهل جنوب کردستان و نیز شرکت چندین هنرمند مشهور, سالروز تأسیس خود را جشن گرفت.
در مراسم جشن پژاک, پیام‌های مهمی خوانده شد و چند تن از شخصیت‌های نامدار کردستانی هم سخنرانی کردند که طی آن برای احزاب کردی و رژیم ایران خواست‌های خود را مطرح ساختند. همه سازمان‌ها و احزابی که در این مراسم شرکت کرده بودند با پیام‌ها و سخنرانی‌های خود حمایت خود را از پژاک اعلام داشته و سالگرد تأسیس آن را تبریک گفتند.
این مراسم نخست با یک دقیقه سکوت به احترام جانباختگان راه آزادیخواهی و خواندن سرود ملی «ای‌رقیب» آغاز شد. در ادامه «ریزان جاوید» به نمایندگی از سوی کوردیناسیون پژاک پیام حزبشان را قرائت کرد که در آن از همه احزاب و نیروهای سیاسی کردستان خواسته شد برای برگزاری کنگره ملی گام‌هایی بردارند و نیز اعلام کرد که همچو پژاک برای بجای آوردن وظایف خود آماده هستند.
شرق کردستان در سخت‌ترین مرحله تاریخی است
ریزان جاوید در ادامه پیام به اوضاع کنونی شرق کردستان اشاره و خاطرنشان کرد که هم‌اکنون در این بخش از میهنمان, خلق کرد در سخت‌ترین شرایط اقتصادی, اجتماعی و سیاسی بسر می‌برد و مبارزه می‌کنند. وی افزود:«ملت‌کرد در شرق کردستان علی‌رغم آن همه ستم‌ها و اوضاع بدی که بخاطر سیاست‌های نظام ایران بدان گرفتار شده, در 30 سال گذشته مبارزات خود را به سطحی قابل قبول ارتقا داده که بویژه پس از مقاومت 2011 گریلاها در قندیل و مرحله آتش‌بس بیشتر فعالیت‌هایش را در چارچوب کار و فعالیت روشنفکری, سیاسی و دیپلماتیک تداوم بخشیده و پیشرفت‌هایی حاصل کرده است». جاوید همچنین گفت که مراسم نوروزی امسال در آن بخش از کردستان علی‌رغم تهدیدات آشکارا و پنهانی رژیم ایران, برگزار شد که همانا اثبات‌گر این مدعا است.
جنوب کردستان بخش‌های دیگر کردستان را تنها نگذاشت
جاوید در ادامه پیام پژاک تأکید کرد که جنوب کردستان, از جمله خلقمان در آن بخشع احزاب و نیروهای سیاسی و سازمان‌های مدتی از خلق‌کرد, احزاب و نیروهای کردی در دیگر بخش‌های کردستان حمایت کرده , آنها را تنها نگذاشته و نقش مکمل این مرحله را بازی کرده‌اند.
جاوید به نقش و تلاش‌های بیش از پیش برخی از احزاب و نیروها اشاره کرد و گفت:«بویژه برای به نتیجه رساندن مرحله کنونی همه احزاب و نیروها در تلاش و فعالیت بودند. بویژه تلاش‌های جناب مام جلال را پاس می‌داریم و امیدورایم که هرچه زودتر به بهبودی کامل برسند و در عرصه سیاست کردی باردیگر نقش خود را ایفا کنند». وی همچنین گفت که تمامی این مشارکت‌ها و تلاش‌ها نشانه از بزرگی و عظمت خلق‌کرد در خاورمیانه دارد.
هیچ نیرویی نمی‌تواند از خلق‌کرد حساب نبرد
کوردیناسیون پژاک همچنین خاطرنشان ساخت که خلق‌کرد به چنان سطحی رسیده که دیگر هیچ نیرویی مجددا توان آن را ندارد در در جریان نظم‌دهی نوین خاورمیانه از قدرت و جایگاه عظیم این ملت‌ حساب نبرد. همچنین یادآور شد که خلق کرد بایستی بداند که به بخشی از توازنات منطقه مبدل شده و در پروژه دموکراتیزه شدن خاورمیانه جایگاهی برای خود بیابد.
ایران با اعدام و قتل‌عام به مطالبات مشروع پاسخ می‌دهد
ریزان جاوید همچنین تصریح کرد:«درحالی که پس از قیام ملت‌کرد در جنوب کردستان دستاوردی تاریخی کسب شده, در غرب کردستان هم به همان شیوه کردها جایگاهی بدست آورده‌اند و در شمال کردستان مرحله‌ صلح و چاره‌یابی مسئله کرد آغاز شده, اما در شرق کردستان رژیم ایران با بازداشت, اعدام, حبس و شکنجه به مطالبات مبارزان حقوق مشروع کرد پاسخ می دهد و تنها دولتی است که در بالاترین سطح بر اشغالگری و سلب و غصب همه حقوق خلق‌کرد, اصرار می‌ورزد. بویژه ممنوع‌کردن مراسم‌های نوروزی و بازداشت گسترده شماری از روزنامه‌نگاران, روشنفکران و فعالان مدنی کرد در ایران, اثباتگر این مدعاست».
جاوید همچنین افزود که یا باید رژیم ایران از این سیاست‌های غیردموکراتیک دست برداشته و برای دموکراتیزه کردن آن کشور گام بردارد, یا اینکه بار نارضایتی گسترده ملت‌های ایران روبرو خواهد شد.
از آنهایی که دارای پروژه دموکراتیک هستند, حمایت می‌کنیم
در ادامه پیام پژاک ضمن اشاره به انتخابات «ریاست‌جمهوری» ایران, خاطرنشان می‌شود که بایستی مسایل از طریق راهکارهای صلح‌جویانه چاره‌یابی کردد. همچنین آمده:«انتخابات ریاست‌جمهوری ایران فرصت خوبی است برای برقرار ساختن صلح و آغاز مرحله دموکراتیزه کردن و بایستی این فرصت از دست نرود».
همچنین ضمن اشاره به پروژه و شروط پژاک برای انتخابات اشاره کرده و می‌گوید:«کاندیداهایی که در انتخابات شرکت می‌کنند, بایستی برنامه‌ها و مواضع خود در راستای دموکراتیزه کردن ایران و حل مسئله ملت‌ها, اقلیت‌ها, فرهنگ‌ها, زنان, جوانان و ادیان دیگر , آشکارا اعلام کنند و راه‌حل دموکراتیک را ارایه دهند. ما همچو پژاک و خلق‌کرد از کاندیداهایی که دارای چنین پروژه و برنامه‌های دموکراتیک و سیاسی هستند حمایت می‌کنیم, اما برعکس در صورت تلاش برای تداوم بخشیدن به سیاست‌های انکار, امحا و سرکوب, ما و خلق‌کرد هم آن انتخابات را مشروع نمی‌دانیم».
پیام پژاک برای احزاب و نیروهای شرق کردستان
جاوید افزود:« همچو پژاک بر این باوریم که چنان فضایی مناسب به میان آمده تا بتوانیم زمینه درک متقابل, سالم, مثبت و موضع مشترک را بیافرینیم. گام‌به گام بسوی استحکام صفوف مبارزاتی خلقمان در شرق کردستان حرکت کنیم. بایستی هر نیرویی بخوبی به حساس‌بودن وضعیت کنونی بخوبی پی‌ببرد. بایستی همگان بدانند که مواضع کنونی‌مان به گام‌های گسترده‌تر و مؤثرتر عملی نیاز دارد برای تحقق اتحاد ملی برای ملت‌مان».
ضرورت تأسیس پژاک
«محمدامین پنجوینی» سیاستمدار کرد طی ایراد سخنانی ضمن اشاره به اهمیت وجود پژاک, خاطرنشان ساخت که پژاک در شرق کردستان مبارزاتی مدرن و فدایی را آغاز کرده . وی افزود:«در آغاز تأسیس پژاک بسیاری از اشخاص و احزاب می‌گفتند «این همه حزب در شرق کردستان وجود دارد, دیگر به وجود پژاک نیازی نیست» من بعنوان یک فرد روشنفکر دورادور شویه حیات , مبارزات و مقاومت‌های پژاک را دنبال کرده‌ام. پژاک در پاسخ به آن گفته یک جواب محکم و کوتاه دارد و آن این است که پس از فروپاشی رژیم شاه و برسرکار آمدن رژیم اسلامی ایران, بخش زیادی از شرق کردستان به دست نیروهای سیاسی کرد افتاد.برای مدتی کوتاه فعالیت سیاسی, اجتماعی, فکری و روشنفکری خود را گسترش دادند. قدرت حاکم هم در برخی مناطق و شهرها حاکمیت داشتند. روح جمهوری مهاباد و روح کردخواهی و میهن‌دوستی زنده شد و بر دل خلق کرد در شرق کردستان نشست. اما متأسفانه پس از مدتی کوتاه آن همه آروزو برباد رفت. رژیم به مناطق شرق کردستان یورش برد و همه مناطق را اشغالگرد».
پنجوینی همچنین در ادامه سخنان خود گفت:«در این دوره زمانی نامیدی زیادی بر شرق کردستان سایه افکند و خلأی سیاسی و فکری به میان آمد, لذا نیاز بود که نیرویی سیاسی با روحی انقلابی نوین و شیوه جدید خود به میدان مبارزات وارد شود. این بود که شماری از جوانان مبارز شرق کردستان که با جنبش پ.ک.ک میانه‌ای دوستانه داشتند, فعالیت‌هایشان را گسترش داده و در صفوف گریلا آلترناتیوی را به وجود آوردند برای رفع نامیدی‌های خلق‌کرد و ارتقای روحیه و معنویات خلقمان در آن بخش از کردستان».
پنجوینی همچنین ضمن اشاره به مرحله چاره‌یابی مسئله کرد در شمال کردستان, تصریح کرد که همه بخش‌های دیگر کردستان بایستی از این مرحله حمایت کنند. وی افزود:«زیرا اگر شمال کردستان آزاد شود, بر همه بخش‌های دیگر کردستان هم تأثیر می‌گذارد و هرچه زودتر خلق‌کرد به آزادی‌ها و حقوق خود دست می‌یابد».
با آزادی اوجالان چندین مرحله را پشت سر می‌گذاریم
یکی دیگر از سخنرانان مراسم جشن پژاک, «علی کریمی» از سیاستمداران اهل شرق کردستان بود. وی ضمن اشاره به وضعیت احزاب کردی, گفت که دیگر احزاب کردی همانند سابق نیستند. وی افزود:«بارها در ادوار مختلف فرصت‌هایی برای کردها پیش آمده و امروزه هم فرصتی حیاتی برای ما کردها فراهم شده, لذا بایستی با حساسیت و هوشیاری با آن برخورد کنیم».
کریمی همچنین یادآور شد که خالصانه و صمیمانه آرزو می‌کند اوجالان آزاد شود. وی گفت:«بسیار مطمئنم که با آزادی اوجالان چندین گام جهشی و مرحله را به یکباره پشت سرخواهیم گذاشت. تحولات امروزی دیگر در سطح جهانی روی می‌دهند. دیگر نیروهای سیاسی کردها دارای عقلیتی نوین هستند. لذا بایستی ما از این فرصت بخوبی استفاده کنیم. تحولاتی که در شمال کردستان به میان آمده, برای همه خلق‌کرد مهم است. بایستی همه بخش‌های کردستان حمایت قاطع خود را از آن اعلام دارند».
نامبرده طی فراخوانی برای خلق‌کرد هم افزود:«روز, روز مبارزه است. بایستی ما دست در دست یکدیگر مبارزاتمان را ارتقاء دهیم. باید در خصوص انتخابات رژیم ایران هم دارای تفکراتی مشترک باشیم و مشترکا مبارزه کنیم. ما می‌دانیم که خلق‌کرد در این انتخابات هیچ نفعی ندارد. در خاتمه باردیگر سالروز تأسیس پژاک را به همه گریلاهای کرد, بویژه گریلاهای پژاک تبریک می‌گویم. باردیگر تأکید می‌کنم که خلق‌مان برای آزادی جناب اوجالان می‌تواند گام‌هایی عظیم بردارد و با پشت سرگذاشتن چندین مرحله مختلف بسوی آزادی بشتابد».
تنها راه‌حل اتحاد ملی کردهاست
«جعفر حنان» نماینده و عضو «حزب اتحاد دموکراتیک کردستان, پ.ی.د» در غرب کردستان هم طی ایراد سخنانی در مراسم مذکور گفت:«نخست درودهای بی‌پایان خلق‌کرد در غرب کردستان را به شما می‌رسانم.». وی افزود:«پرواضح است که تنها راه‌حل, اتحاد خلق‌کرد است. با اتحاد ملی و اتحاد احزاب سیاسی کرد با وجود همه تفاوت‌های فکری, می‌توان به سطحی از مبارزه دست یافت. به همین دلیل ما به مبارزات خود برای تحقق «خودمدیریتی دموکراتیک» ادامه می‌دهیم».
نامبرده افزود:«باید احزاب سیاسی شرق کردستان دست به دست یکدیگر داده و هرچه زودتر مبارزات را در عالی‌ترین سطح ترویج دهند».
توطئه‌ علیه کردها همچنان ادامه دارد
«دکتر کامران برواری» عضو «کنگره ملی کردستان, ک.ن.ک» هم به نمایندگی از سوی کنگره, سخنرانی کرد و ضمن اشاره به پیام تاریخی رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان, گفت:«پیام رهبر ملت‌کرد حایز اهمیت زیادی است. یک پیام ملی و فلسفی است. ما همچو ک.ن.ک چندی پیش در کنگره خود خواهان برگزاری کنگره ملی شدیم. هم‌اکنون تحقق اتحاد ملی بیش از هرچیز دیگری برای خلق‌کرد ضرورت حیاتی دارد».
برواری همچنین در ادامه سخنانش از آمریکا خواست که دست از دشمنی با خلق‌کرد بردارد و افزود:«بویژه بازداشت و حبس «آدم اوزون» را باردیگر محکوم می‌کنیم. باید خلق‌کرد بخوبی بداند که ما  به مبارزات خود خاتمه نداده‌ایم, بلکه مرحله‌‌ای نوین از مبارزات را آغاز کرده‌ایم. اما بایستی این را هم بخوبی دانست که توطئه علیه کردها همچنان ادامه دارد».
پس از خاتمه سخنرانی‌ها, پیام‌های ک.ج.ک, ک.ژ.ب و پ.ک.ک و شمار زیادی از احزاب و سازمان‌های هرچهار بخش کردستان قرائت شد. سپس با شرکت گروه‌های هنری از قبیل «گروه اویندار, نوجوانان قندیل و بیستون» و هنرمندانی از قبیل «نجم‌الدین غلامی, کالی آتشی, هیرش هورامی و جلال کرماشانی» و نیز گروه فلکلور مراسم بصورت هرچه باشکوه‌تر برگزار شد.
منابع پژاک اعلام کردند که شماری از احزاب, سازمان‌ها و شخصیت‌های سیاسی و روشنفکران در این مراسم حضور به هم رسانده‌اند که به اسامی آنها چنین است:
کنگره ملی کردستان ک.ن.ک؛ کنفدرالیسم جوامع کردستان ک.ج.ک؛ سازمان کردستانی حزب کمونیست ایران ـ کومله؛ حزب آینده کردستان؛ حزب شیوعی کردستان ـ عراق؛ کومله زحمتکشان کردستان؛ جنبش آینده خلق‌کردستان؛ کومله انقلابی شرق کردستان؛ حزب اتحاد دموکراتیک پ.ی.د؛ اتحاد ملی دموکراتیک کردستان؛ حزب زحمتکشان کردستان؛ نماینده حزب صلح و دموکراسی ب.د.پ از شمال کردستان؛ حزب آزادی کردستان؛ حزب سربستی کردستان؛ حزب حل دموکراتیک کردستان پ.چ.د.ک؛ حزب لیبرال  دموکرات کردستان؛ حزب چپ کردستان؛ سازمان زنان آزادیخواه کردستان رژاک؛ جمعیت حقوق بشر کرد ـ اروپا؛ سازمان افق زنان کرد؛ سازمان زنان کردستان ـ نینا و جنبش جوانان میهن‌دوست کردستان.
از جمله شخصیت‌های نامداری که در این مراسم شرکت کردند: عبدالله محمدامین؛ محمدامین پنجوینی؛ علی کریمی؛ شیخ‌عبدالرحمان نقشبندی, آکو آغا؛ سیامند معینی و محمد وتمان.