پارلمانتاران احزاب مختلف در سوئد، به دلیل دستگیری هزاران روزنامهنگار، وکیل، سیاستمدار و روشنفکر کرد در چارچوب پرونده موسوم به KCK، حکومت حزب عدالت و توسعه را محکوم کرده و تقاضای آزادی روزنامهنگاران را ابراز داشتند.
در اینباره نظر برخی از پارلمانتاران احزاب مختلف سوئدی در رابطه با روزنامهنگاران زندانی در ترکیه پرسیده شده و این پارلمانتاران در نظرات خود اعلان داشتند که مسئله کرد با فشار، خشونت، قتلعام و از میان برداشتند آزادی اندیشه و مطبوعات چارهیابی نخواهد شد.
عابیر السهلانی پارلمانتار حزب مرکزی در پارلمان سوئد که در اصل خود عرب میباشد اظهار داشت که سیاستهای انکار و نابودی که دولت ترک در برابر کردها اجرا میکند، غیر قابل قبول است. وی گفت که اگر ترکیه به مطالبات ملت کرد احترام گذاشته و به رسمیت بشناسد، گام موثری خواهد بود و چنین گفت: "در عراق، زبان کردی به عنوان زبان رسمی دوم میباشد. ترکیه بایستی ابراز دارد که کشوری عقب افتادهتر از عراق نیست و زبان کردی را به رسمیت بشناسد".
دست از نژادپرستی عصر حجر بردارید
این پارلمانتار سوئدی اظهار داشت که دستگیری و محاکمه روزنامه نگارانی که تنها اتهام آنها انجام کارهای خود است، نقض جدی آزادی مطبوعات و اندیشه است. او در ادامه گفت بایستی ترکیه دست از نژادپرستی عصر حجر بردارد و اظهار داشت که دستگیری روزنامهنگاران برای ساکت کردن کردها غیرقابل قبول است.
کامیل اسمائیل پارلمانتار حزب خلق نیز بیان داشت؛ کردهای که جمعیت آنها بالغ بر 35 الی 40 نفر است و میهنشان میان چهار دولت تجزیه شده است، نمیتوانند بحث از حق تشکیل دولت کنند، این نیز برای کسانی که بحث از حقوق بشر دارند جای تأسف است. او در ادامه اظهار داشت که ملت کرد با زبان و فرهنگ خود در میهن خود زندگی میکنند و ملت کرد این حق را دارد که خود برای آینده تصمیمگیری کنند و بایستی هر کس به این تصمیمات احترام بگزارد.
ژاکوب ژانسون پارلمانتار حزب چپگرا نیز بیان داشت که خود برای تحقیقات در رابطه با پرونده موسوم به KCK به کردستان رفته و بیان داشت که سیاستمداران کرد با اتهامات بیاساسی محاکمه میشوند. وی در ادامه خاطر نشان ساخت که این موضع حکومت حزب عدالت و توسه، کشور را به سوی بنبست میکشاند و چارهیابی مسئله کرد نیز در تنگنا قرار خواهد گرفت. او در ادامه بیان داشت که بایستی روزنامهنگاران و زندانیان سیاسی در ترکیه آزاد شده و دیدارهای اوسلو که نیمه تمام مانده بود از سر گرفته شود.
هرکس میگوید روزنامهنگار، اما ترکیه میگوید تروریست
فردریک مالم پارلمانتار حزب خلق و سخنگوی سیاستهای خارجه هم اظهار داشت که ترکیه در چارهیابی مسئله کرد تلاشی نمیکند و مسئله را نیز پیچیدهتر کرده است. به همین خاطر است که روزنامهنگاران و مدافعین حقوق بشر را به عنوان تروریست اعلان داشته و محاکمه میکند. مالم گفت: "در دیدارهایی که با مقامات ترکیه انجام گرفته است، آنها ابراز داشتهاند که این افراد نه به خاطر کار روزنامهنگاری بلکه به دلیل اتهامات دیگری دستگیر شدهاند". وی در ادامه ابراز داشت که برخی از سازمانها به ویژه سازمان روزنامهنگاران بدون مرز مشخص ساختهاند که این افرات تنها به دلیل کار روزنامهنگاری دستگیر شدهاند و خواست تا این روزنامهنگاران در اسرع وقت آزاد شوند.
ترکیه در دستگیری روزنامهنگاران رتبه اول را داراست
دسیره پتروس پارلمانتار حزب دموکراتیک مسیحیان و سخنگوی امور خارجه نیز بیان داشت که ترکیه پیمانهای بینالمللی را که به امضا رسانده است را نقض میکند و به جای گوش فرا دادن به کردها، دستگیری و فشار بر آنها را افزایش میدهد. وی در ادامه بیان داشت که اردوغان نخست وزیر ترکیه از سویی بحث از تحول و تغییرات دارد و از سوی دیگر نیز فشارها را بر آزادی اندیشه و مطبوعات افزایش میدهد. او اظهار داشت که قانون ضد ترور که در قانون اساسی ترکیه وجود دارد برای ساکت کردن مخالفین حکومت استفاده میشود و خواست تا این قانون بار دیگر مورد ارزیابی قرار گیرد. او در ادامه گفت که ترکیه بیشترین روزنامهنگار زندانی در سطح دنیا را داراست.