پرونده هسته ای ایران/ تلاشهای ایران و غرب پیش از آغاز مذاکرات قزاقستان
پرونده هسته ای ایران/ تلاشهای ایران و غرب پیش از آغاز مذاکرات قزاقستان
پرونده هسته ای ایران/ تلاشهای ایران و غرب پیش از آغاز مذاکرات قزاقستان
کمتر از یک هفته به مذاکرات هیئت ایرانی با گروه و 5+1 در قزاقستان باقیست. به رغم آنکه گفته میشود هر دو طرف گامهایی جهت حل مسائل و اعتماد سازی برداشته اند اما بسیاری از کارشناسان بر این باورند که این نشست نیز قادر به حل مسائل نخواهد بود.
به گزارش رویترز به نقل از دیپلماتهای غربی ، قدرتهای جهانی حاضرند در برابر مصالحه هسته ای مشوقهای جدی و قابلتوجهی به ایران ارائه کنند.
هدف گروه 5+1 متقاعد ساختن ایران به توقف غنی سازی 20 درصدی ، تعطیلی تأسیسات فردو و انتقال اورانیوم غنی سازی شده به خارج از کشور است. این گروه در راستای ترغیب ایران بسته پیشنهادی جدیدی آماده کرده که گفته میشود حاوی عناصری است که در هیچیک از مذاکرات پیشین ارائه نشده بود.
با اینحال ایران همچنان خواهان لغو تحریمها و برسمیت شناختن حق خود برای غنی سازی اورانیوم است .
قدرتهای غربی جمهوری اسلامی را متهم به پنهانکاری برای دستیابی به قابلیت تولید و توسعه تسلیحات هسته ای کرده اند٬ اما جمهوری اسلامی همواره این اتهامات را رد کرده است.
در آخرین مورد علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی چند روز قبل بار دیگر تأکید کرد که با کاربرد نظامی از علوم هسته ای مخالف است.
با این همه تحریمهای غرب علیه ایران در ماه های اخیر به شدت افزایش یافته و اقتصاد ایران را در شرایط بحرانی قرار داده است. همین موضوع٬ امید مصالحه و سازش در دور جدید مذاکرات را در ذهن مقامات غربی تقویت میکند.
از سوی دیگر ایران با اعلام اینکه مقادیری از اورانیوم غنی شده خود را به سوخت تبدیل کرده در تلاش است تا برحسن نیت خود در رابطه با رفع نگرانی غرب از اقدامات هسته ای خود گام بردارد. نکته ای که طرف ایرانی احتمالا میخواهد بدین وسیله دست کم بخشی از تحریمها را از سر خود بردارد.
تبدیل اورانیوم غنی شده به سوخت مورد مصرف در رآکتور هسته ای تهران ،میزان اورانیوم غنی شده این کشور را از مقدار 240 کیلویی که گفته میشود برای ساختن بمب اتمی مورد نیاز است، کاهش میدهد.
خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتهای غربی میگوید این امر در صورتیکه در گزارش آژانس که قرار است امروز و فردا ارائه شود منعکس گردد به قدرتهای جهانی کمک خواهد کرد تا زمان بخرند و دیپلماسی خود در برابر ایران را با آرامش بیشتری به پیش ببرند. موضوعی که شاید در این شرایط با استقبال ایران نیز روبرو شود، چرا که جمهوری اسلامی تمایل زیادی دارد تا حل مشکلاتمی ایران با جامعه بین المللی به پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران در خرداد ماه آینده موکول شود.