پاسخ کمیته برگزارکننده کنگره ملی کُرد به مسعود بارزانی

پاسخ کمیته برگزارکننده کنگره ملی کُرد به مسعود بارزانی

«امید صباح» سخنگوی «ریاست اقلیم جنوب کردستان» در روز 3 سپتامبر در خصوص گزارش هیأت تحقیقاتی غرب کردستان, گفته بود که در آن گزارش به وجود هیچگونه قتل‌عامی اشاره نشده و آنچه در شهرستان‌های «تل‌حاصل و تل‌عران» روی داده صرفا جنگی میان دو طرف بوده. کمیته برگزارکننده کنگره ملی کردستان هم چندروز پیش از ریاست اقلیم جنوب کردستان خواسته بود که در مورد اظهارات و ادعاهای سخنگوی خود توضیح بدهد, اگر نه محتوای اصلی گزارش هیأت تحقیقاتی غرب کردستان را اعلام خواهند کرد.

روز گذشته کمیته برگزارکننده کنگره ملی کردستان در این زمینه بیانیه‌ای صادر و اعلام کرد که در روز 3/9/2013 «امید صباح» سخنگوی ریاست اقلیم کردستان در مورد سفر هیأت تحقیقاتی به غرب کردستان اظهارات و ادعاهایی کرده بود. کمیته برگزارکننده کنگره ملی کرد پس از بررسی آن ادعاها , لازم دانست که بیانیه‌ای منتشر کند تا اطلاعات بیشتر و صحیح‌تری در اختیار خلق‌کرد در این زمینه قرار دهد.

این کمیته در بیانیه خود آورده:«هیأت تحقیقاتی که به غرب کردستان سفر کرد تا اوضاع غرب کردستان را از همه لحاظ بررسی کند و کار آن صرفا تحقیق بر صحت یا عدم صحت قتل‌عام کردها نبود. زیرا چندین کشور , سازمان بین‌المللی و همچنین احزاب سیاسی غرب کردستان هم وجود این قتل‌عام‌ها را تأیید کرده بودند».

کمیته نامبرده در ادامه افزود:«به همین دلیل کمیته برگزارکننده کنگره لازم ندانست که وظیفه تحقیق در مورد صحت قتل‌عام را به هیأت تحقیقاتی بسپارد. چه‌بسا همان هیأت با شهروندان اهل تل‌حاصل و تل‌عران در شهر قامشلو دیدار کرد بودند و آن شهروندان در مورد قتل‌عام و شهروندان ربوده شده, اطلاعاتی بیشتری به هیأت داده بودند که آن اطلاعات در گزارش هیأت تحقیقاتی آمده. لذا با وجود اینهمه آلام و سختی‌های خلق‌کرد در غرب کردستان, ارایه هر گونه بیانیه و یا اظهارت و ادعایی در این مورد را صحیح نمی‌دانیم».

در ادامه بیانیه کمیته برگزارکننده کنگره که نسخه‌ای از آن برای مسعود بارزانی فرستاده شده, بیان شده:«هدف اساسی از سفر هیأت تحقیقاتی به غرب کردستان بررسی نیازهای خلق‌کرد در غرب کردستان جهت ارایه کمک‌های انسانی از سوی اقلیم کردستان بود». در ادامه افزوده شده:«این هیأت به دلیل انجام برخی گفتگوها, به شهر عامود سفر نکردند , زیرا در چارچوب برنامه کاری آنها قرار نداشته و اینکه یک جناح سیاسی برای آن هیأت مانع ایجاد کرده, صحیح نیست».

متن ذیل , متن کامل گزارشی است که از سوی هیأت تحقیقاتی غرب کردستان به کمیته کنگره ارایه شده و کمیته‌ هم نسخه‌ای از آن را برای خبرگزاری فرات فرستاده است:

به کمیته برگزارکننده کنگره ملی کرد

با سلام

موضوع: گزارش هیأت تحقیق در مورد اوضاع غرب کردستان.

بنا به درخواست رئیس اقلیم کردستان در 8/8/2013 از کمیته برگزارکننده نخستین کنگره ملی کرد, هیأتی تحقیقاتی برای بررسی اوضاع غرب کردستان از هر چهاربخش کردستان تشکیل شد و در روز 19/8/2013 از شهر هولیر حرکت و از طریق دروازه مرزی «سمالکا» وارد غرب کردستان شد و از سوی «سینم محمد, از روسای مشترک مجلس خلق غرب کردستان» و هیأت همراه او مورد استقبال قرار گرفتند.

این هیأت متشکل از 7 نفر از جمله 2 تن برای انجام همکاری تشکیل شد و به مدت 5 روز در غرب کردستان دست به تحقیق زدند که در آن مدت به شهرهای «دیرک, گرکی‌لگی, جبهه جنگ در رمیلان ‌پاشا, رمیلان, روستای ذخیره, تربسپی, چل‌آغا, قامشلو, دربسی و سریکانی» سفر کرده و با قریب 400 نفر از اقضار مختلف غرب کردستان از جمله «جناح‌های سیاسی, جوانان, پزشکان, وکلای مدافع حقوق بشر, معلمین,شخصیت‌های دینی ـ اجتماعی, روشنفنکران, خانواده‌های شهدا, چندین پناهجوی اهل شهرستان‌های تل‌عران و تل‌حاصل حلب, هیأت مسیحیان و غیره انجام دادند. هرچند اعضای هیأت خواستند به شهر عامود هم سفر کنند, اما بخاطر مخالفت دوتن از اعضای آن, به دلیل این که در این شهر صرفا مشکل داخلی روی داده و در چارچوب وظایف هیأت قرار نمی‌گیرد, لذا نیازی نیست که به آن شهر سفر نمایند.

در نتیجه دیدارهای هیأت با جناح‌ها و اقشار مختلف, به وجود مسایل ذیل در غرب کردستان, اشاره شده:

1ـ پس از آزاد شدن چند منطقه غرب کردستان از سوی «مجلس خلق غرب کردستان» دو نیرو به نام‌های «نیروی امنیتی که وظیفه حفظ امنیت داخل شهرها را برعهده دارد» و «نیروی ی.پ.گ که نیرویی نظامی است و وظیفه آن دفاع از مرزهای غرب کردستان است» تشکیل شدند. اما دو نظر متفاوت در مورد هویت این دو نیرو وجود دارد از جمله:

ی ـ مجلس خلق غرب کردستان و مردم طرفدار آن, آن دو نیرو را نیروی ملی می‌دانند.

ب ـ شورای میهنی کردهای سوریه و طرفداران آن, آن دو نیروی نظامی را وابسته به یک حزب می‌دانند و می‌گویند که در راستای منافع یک جناح کار می‌کنند.

2 ـ غرب کردستان به لحاظ سیاسی به دو جناح سیاسی وابسته است. این دوجناح «شورای میهنی کردهای سوریه و مجلس خلق غرب کردستان» است. هرچند همپینانی میان هردو جناح صورت گرفته و «شورای عالی کرد» تشکیل شده, اما به دلیل عملی‌نکردن پیمان هولیر و شورای عالی, و نیز اتخاذ موضع از سوی «مجلس خلق غرب کردستان» علیه «حزب آزادی کردی» که عضوی از «شورای میهنی کردهای سوریه»است, بیش از 5 ماه است که نشست‌های «شورای عالی کرد» متوقف شده.

3ـ به دلیل وقوع جنگ در  مرزهای غرب کردستان با دیگر مناطق سوری, و نیز بستن دروازه‌های مرزی از سوی ترکیه, مشکلات اقتصادی در غرب کردستان افزایش یافته و موجب افزایش قیمت کالاها و از دست رفتن فرصت‌های شغلی شده. همچنین به دلیل عدم استقرار و امنیت در غرب کردستان, شماری از تجار غرب کردستان پناهنده شده و شمار زیادی هم فعالیت‌های اقتصادیشان را متوقف ساخته‌اند.

4 ـ غرب کردستان به لحاظ خدمات پزشکی با مشکل مواجه شده از جمله:

ی ـ فقدان برق در اکثر مناطق غرب کردستان موجب عدم فعالیت چاه‌های آب شرب, نانوایی‌ها و شرکت‌ها شده که خود بر بیشتر عرصه‌های حیات روزانه مردم تأثیر گذاشته است.

ب ـ به دلیل غارت چندین بیمارستان و فقدان دارو و کادر پزشکی متخصص و نیز فقدان دستگاه‌های ویژه برای آزمایش خون, غرب کردستان با مشکلات پزشکی زیادی روبرو شده.

5 ـ مسایل فوق‌الذکر موجب پناهنده شدن خلق غرب کردستان به اقلیم جنوب کردستان و ترکیه شده و خطر اساسی این است که اعراب دیگر مناطق سوریه بجای آنها ساکن شده و موجب تغییر جغرافیای مردمی غرب کردستان شود.

6 ـ مسیحیان در دیدار با هیأت تحقیقاتی در قامشلو, در مورد مشکلات خود چنین گفتند که علی‌رغم اینکه خود را جزو ساکنان اصلی منطقه می‌دانند و با مشکلات مشترک روبرو هستند, دارای مشکلات خاص خودهم هستند و بنا به اظهارات خود آنها, از اوایل انقلاب سوریه تا کنون قریب 84 نفر مسیحی از شهر حسک و 16 تن از شهر قامشلو ربوده شده و در قبال پرداخت پول, آزاد شده‌اند. به همین خاطر خواستند که اموال و املاک مسیحیان پناهنده مورد محافظت قرار گیرد.

همچنین خواسته‌اند که با ارایه دوره‌های آموزشی از سوی احزاب و سازمان‌های جامعه مدنی ,مردم از نوع زندگی مشترک مسالمت‌آمیز و صلح‌جویانه مطلع و آگاه گردانده شوند.

دیگر اینکه مسیحیان فراموش نشوند و درکنار کردها در اداره شهرها سهیم گردانده شوند.

7 ـ در مورد شهرستان‌های تل‌عران و تل‌حاصل: به دلیل دوربودن آن مناطق و وقوع جنگ و فقدان امنیت و ثبات , هیأت تحقیقاتی نتوانست به آن دو شهرستان سفر کند. اما در شهر قامشلو با 3 گروه مختلف اهل آن دو شهرستان که 50 نفر وده و 18 تن هم زن , 11 تن کودک و 21 تن مرد بودند, دیدارهایی انجام شد. آن سه گروه پناهجو دیدگاه‌های مختلفی در مورد وقایع وقتل‌عام‌های حلب داشتند. گروه نخست از قتل‌عام 17 تن بحث کردند که 4 تن از آنها از اعضای جبهه‌الاکراد بوده‌اند و گروه دوم هم از قتل‌عام 25 تن گفت که اکثرشان به دلیل توپباران‌های رژیم کشته شده‌اند و گفتند که 300 الی 400 نفر ربوده شدند. و گروه سوم هم گفت که از اوایل ما 2/2013 قریب 70 الی 80 نفر در آن منطقه کشته شدند و 177 نفر ربوده شده‌اند.

بنا به گفته کسانی که با آنها دیدار انجام داده‌ایم, گروه‌های زیر در جنگ علیه کردها سهیمند: جبهه‌النصر, دولت اسلامی عراق ـ شام, گردان توحید, احرارالشام, گردان صلاح‌الدین, گردان آزادی که توسط فردی به نام «آزاد مرعی شعبوـ اهل روستای کباره» تشکیل شده و وابسته به شورای نظامی حلب به سرگردگی «عبدالجبار العگیدی» است و بنا به اظهارات ساکنان آن شهر, این گردان وابسته به «صلاح بدرالدین» است. آنها افزودند که اعضای آن گردان اهل «تل‌عران و تل‌حاصل» هستند و همسایه و از بستگان ما بودند, اما ما هرچند اسامی چند تن از اعضای آن گردان را خواستار شدیم, اما به ما داده نشد.

بنا به گفته یکی از آن اهالی به نام «جمعه کالو» که اهل تل‌حاصل بود, در 28/7/2013 تعدادی خودروی متعلق به جبهه‌النصر که حامل سلاح دوشکا بودند, پایگاه «جبهه‌الاکراد» را در تل‌حاصل محاصره کردند و گفتند که امیر یکی از گروه‌ها به نام «ابو حژیفه المصری, بصورت اشتباهی از سوی آنها کشته شده که از آن موقع تاکنون مردم تل‌حاصل در نزدیکی پایگاه جبهه‌الاکراد تجمع کرده‌اند و به همین دلیل نیروی جبهه‌النصر شمار زیادی از اهالی آن شهرستان را در داخل مسجد ربوده و قبل از اذان غروب آنها را آزاد کرده‌اند و در ساعت 22 غروب جبهه‌النصر از طریق بلندگوی مساجد به مردم هشدار داد که اگر هر فردی تاساعت 10:30 روز 29/7/2013 در تل‌حاصل بماند, آپوئیست محسوب خواهد شد و جان و مالشان حلال است.

شایان ذکر است که آن سه گروه غیر از چند تن, اسامی دیگر کشته‌شدگان و یا ربوده‌شدگان را نمی‌دانستند و هیأت تحقیقاتی درخواست کرد که اسامی کشته و ربوده‌شدگان و عکس‌ها و تصاویر ویدیویی از سوی آن سه گروه ارایه شود, اما هنوز هیچ چیزی به دستمان نرسیده.

8 ـ مردم از توزیع کالاها و کمک‌هایی که از اقلیم کردستان و توسط سازمان‌ها و اشخاص خیر به غرب کردستان فرستاده می‌شود, شکایت داشتند. بعنوان مثال از کمک‌های پزشکی و شیرخشک کودکان بحث کردند که به دست «هلال احمر کورد و سازمان‌های ویژه پزشکی وابسته یه حزب پ.ی.د کردند» که آنها هم به میل خود آن را توزیع کرده‌اند. این درحالی است که هلال‌احمر کرد می‌گوید که تمامی کالاها و داروهای رسیده به دستشان را با توجه به لیست‌ها و پرونده‌های موجود میان مردم توزیع کرده‌اند و هر سازمانی که بخواهد می‌تواند آن پرونده‌ها را بررسی کند.

مطالبات همه اشخاص, گروه‌ها و اشخاص غرب کردستان از کمیته برگزارکننده نخستین کنگره ملی کرد چنین بود:

1ـ همه اشخاص, احزاب و جناح‌ها بر عملی ساختن همپیمانی هولیر و نیز فعال‌تر شدن شورای عالی کورد و کمیته‌های آن بویژه کمیته‌های تخصصی, تأکید کردند.

2ـ خواهان متوقف ساختن جنگ و درگیری‌ها در مناطق کردنشین شدند, زیرا جنگ به نفع کردها نیست و موجب حضور بیشتر دشمن کردها می‌شود. همچنین گفتند باید همه جناح‌ها در تصمیم‌گیری‌ها در مورد جنگ و یا صلح سهیم باشند نه یک جناح.

3 ـ خواسته شد که نیرویی نظامی مشترک و متحد از سوی همه جناح‌ها و تشکلات تشکیل شود.

4ـ هرچه سریعتر دارو برای غرب کردستان تهیه و روانه شود.

5 ـ گشودن دروازه مرزی سمالکا میان اقلیم جنوب و غرب کردستان برای پیشبرد روابط تجاری عمومی, اما به شیوه‌ای سیستماتیک و مشارکت همه جناح‌های غرب کردستان نه یک جناح.

6 ـ تلاش برای متوقف ساختن پناهنده‌شدن کردهای غرب کردستان به اقلیم جنوب  و ترکیه و باید تنها به اشخاصی که بسیار ضروری است اجازه ورود به اقلیم کردستان بدهند و برای مدتی کوتاه باشد.

7 ـ خواسته شد که مراکز اصلی رهبری احزاب به غرب کردستان بازگردند.

8 ـ متوقف شدن جنگ رسانه‌ای میان جناح‌های کردی علیه یکدیگر.

9 ـ تلاش شود که کمپی در غرب کردستان برای اسکان دادن پناهندگان احداث شود و پناهندگان به اقلیم کردستان هم به غرب بازگردانده شوند.

10 ـ خواسته شد که فعالیت‌های روزنامه‌نگاری و آزادی بیان با مانع روبرو نشود.

11 ـ از خلق‌کرد در شمال کردستان خواسته شد که دولت ترکیه را تحت فشار قرار دهند تا دروازه‌های مرزی میان ترکیه و غرب کردستان را بگشاید.

12 ـ شماری از مردم خواستند که به نیروی ی.پ.گ کمک تسلیحاتی شود.

پیشنهادات هیأت تحقیقاتی:

تعجیل در تهیه انواع دارو برای غرب کردستان.

2 ـ برای برآوردن تمامی مطالبات فوق‌الذکر که به کمیته تحویل داده شده, تلاش شود.

3 ـ باید برای گشودن دروازه سمالکا جهت انجام فعالیت‌های تجاری, سیستمی نوین اجرایی شود و در هر دو طرف مرز اداره امور به دست یک جناح نباشد.

به امید موفقیت کنگره ملی کردستان ...

 اعضای هیأت تحقیقاتی