عمر اوجالان، نماینده پارلمانی حزب برابری و دموکراسی خلقها (دم پارتی) در رحا، در مصاحبهای با خبرگزاری مزوپوتامیا به دیدار خود با عمویش، رهبر آپو، به مناسبت عید فطر پرداخت. این دیدار در تاریخ ۳۱ مارس به مناسبت عید فطر انجام شده بود.
عمر اوجالان با تاکید بر اینکه رهبر آپو بسیار سرحالتر از آخرین عکس منتشر شده از ایشان بوده است، گفت: «عکس خوبی گرفته نشده است. فردی که در عکس است خود ایشان هستند، اما میخواهیم به اطلاع عموم برسانیم که وضعیت جسمانی ایشان در واقعیت سرحالتر و بهتر از آن عکس است.»
چهار سال یک صفحه نیمهنمایان
عمر اوجالان با اشاره به وضعیت دیگر زندانیان در امرالی و شرایط زندان گفت: «در امرالی، تعویض تلویزیون محدود است. تلویزیون یکی از رفقایی که با رهبر آپو نگهداری میشود، ۴ سال است که صفحهاش خراب است. این رفیق در دیدار خانوادگی خود این موضوع را به بستگانش منتقل میکند. او میگوید ۴ سال است که اخبار را با یک تلویزیون نیمهنمایان دنبال میکند. این تلویزیون ۱۰ سال قدمت دارد و باید تعویض شود. این نشان میدهد که انزوا چقدر عمیق است.»
عمر اوجالان با بیان اینکه «رهبری یک رهبر سیاسی است، بر سیاست کوردستان تاثیر میگذارد. از نظر کوردها و تمام اقشار، مرجعیت او پذیرفته شده است»، اظهار داشت که رهبر آپو در این دیدار وضعیت روستا، بستگان، دوستان و مردم خود را جویا شده و در حین صحبت از همه اینها، بر سازماندهی تاکید کرده است.
سوسیالیسم، جامعهگرایی است
عمر اوجالان نقل کرد که رهبر آپو گفته است: «وقتی نماز میخواندم، یک گروه نماز داشتم. وقتی به مدرسه میرفتم، یک گروه دوستانه داشتم. هر جا میرفتم، سازماندهی میکردم، سازمان میدادم. هنوز هم همینطور هستم.»
عمر اوجالان افزود: «در این مورد، برخی انتقادات در مورد حزب و سیاست داشتند. گفتند: 'سوسیالیسم چیست؟ به معنای اجتماعی بودن، جامعهگرایی است. به معنای کار کردن و همگام شدن با مردم در میان مردم است. باید همهجا سازماندهی شوید. باید همهجا کار کنید، باید در میان مردم باشید.'»
عمر اوجالان در مورد مهمترین موضوعاتی که در این دیدار مورد بحث قرار گرفت، گفت: «در ۴۰ دقیقه اول دیدار، ارزیابیهای مفصلی در مورد سوریه، روژاوا، اقلیم فدرال کوردستان، ایران و روژهلات داشتند. ارزیابیهایی در مورد دم پارتی و استانبول نیز داشتند.»
تحریکات در روژهلات: «آذریها دوستان ما هستند»
عمر اوجالان در مورد فراخوان ۲۷ فوریه چنین نقل کرد:
«در مورد فراخوان ۲۷ فوریه مطالبی را به ما منتقل کردند. من هم در سالنی بودم که این فراخوان در آن اعلام شد. علاقه شدید رسانههای ملی و بینالمللی را منتقل کردم. پرسید: 'چقدر علاقه وجود داشت؟' من گفتم حدود ۳۰۰ رسانه ملی و بینالمللی این فراخوان را دنبال میکردند و علاقه زیادی وجود داشت. توضیح دادم که پس از ۲۷ فوریه، یک وضعیت احساسی در میان مردم ایجاد شده و حزب ما در تقریبا تمام استانها و شهرستانهای کوردستان و در شهرهای بزرگ ترکیه در ۱۰۱ مرکز جلساتی برگزار کرده است. ما گفتیم که این فراخوان با نوروز به شکلی قدرتمند مورد استقبال قرار گرفته است. از نوروز در روژاوا و روژهلات پرسیدند. گفتیم نوروز در روژاوا خوب برگزار شد. در روژهلات نیز گفتیم علاوه بر مشارکت بیسابقه در ارومیه، تلاشهایی برای ایجاد تحریک از طریق آذریها صورت گرفته است. رهبری مداخله کرد و گفت: 'آذریها دوستان ما هستند. روابط ما از آن دوران وجود داشته است. آذریها افرادی نزدیک به اندیشه و تفکر ما هستند.' ما گفتیم که اصلا جایی برای تنش باقی نمانده است. گفتیم که نوروز فرانکفورت در ۲۹ مارس فینال بود و بسیار باشکوه برگزار شد. رهبری گفت: 'بله، فراخوان ما توسط مردم ما مورد استقبال قرار گرفت. در این زمینه نیز سلامهای خود را به همه کسانی که در مراسمهای نوروز شرکت کردند و از آن حمایت کردند، میرسانم. نوروز و عید فطر را تبریک میگویم.' ما گفتیم که سازمان ملل، آلمان، آمریکا، روسیه و چین به فراخوان صلح و جامعه دموکراتیک پاسخ مثبت داده و از آن استقبال کردهاند. ایشان نیز در این مورد ارزیابیهایی داشتند.»
حقوق علویان نُصِیری باید محفوظ بماند
عمر اوجالان در مورد دیدگاههای رهبر آپو در مورد سوریه و روژاوا چنین اظهار داشت:
«برخی مطالب را منتقل کردیم. ایشان بر اوضاع روژاوا مسلط هستند. گفتند که از قتلعام علویان نصیری بسیار خشمگین هستند. پرسیدند: 'ما این را قبول نمیکنیم، چنین چیزی ممکن نیست، قتلعام علویان را صحیح نمیدانیم. چند نفر کشته شدهاند؟' من گفتم بیش از ۲۰۰۰ نفر کشته شدهاند. ایشان گفتند: 'زن و بچه... هر کس را که میبینند قتلعام میکنند. این یک روش داعشی است. ما این را قبول نمیکنیم. حقوق و قانون علویان نصیری باید محفوظ بماند. حقوق و قانون دورزیها باید محفوظ بماند. آنها میتوانند سیستمهایی مشابه سیستمهای ایجاد شده توسط کوردها ایجاد کنند. میتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و نباید این روشهای داعشی را بپذیرند.' میتوانم بگویم که ایشان در حال حاضر از دولت مرکزی سوریه انتقاد میکنند.»
«امیدم را حفظ میکنم، این روند را تا انتها پیش خواهم برد»
عمر اوجالان ارزیابیهای مربوط به رویکرد بدون اقدام دولت در مورد این روند را چنین نقل کرد:
«از اینجا میتوانم بگویم که برخی وضعیتها مورد بحث قرار گرفت. محور دیدار ما این بود. وضعیت پکک، کنگرهای که پکک برگزار خواهد کرد و برخی موضوعات مربوط به راه و روش مورد ارزیابی قرار گرفت. در مورد موضوع امنیت میتوانم بگویم که ایشان اظهار داشتند هر کسی باید امنیت خود را تامین کند. اما علیرغم بسیاری از انتقادات و علیرغم اینکه شرایط خیلی پیشرفت نکرده است، آقای اوجالان در نهایت با گفتن 'من امیدم را حفظ میکنم و این روند را تا انتها پیش خواهم برد' بر عزم خود تاکید کردند. ما متوجه شدیم که برخی نیازها و خواستهها برآورده نشده است. آقای اوجالان اظهار داشتند که مصمم به مدیریت این روند هستند، امیدوارند و برای رساندن آن به نتیجه هر کاری از دستشان برآید انجام خواهند داد. ما به آقای اوجالان گفتیم: 'مردم به شما ایمان کامل دارند، از فراخوان شما حمایت میکنند، به افکار و شخص شما باور دارند. اما به دلیل وقایع پایان روند صلح ۲۰۱۵، و حوادث سالهای ۲۰۱۹ و ۱۹۹۳، تردیدها و شکهایی دارند.' رهبری گفت: 'حق با مردم است، در نقطه درستی قرار دارند، درست فکر میکنند. اما من مصمم به پیشبرد این روند و رساندن آن به نتیجه هستم. امید هم دارم و برای آن تلاش میکنم.'»
بیشتر از صحبت کردن، کار کردن لازم است
عمر اوجالان با بیان اینکه رهبر آپو پیشنهادات و انتقاداتی در مورد دم پارتی داشته است، ادامه داد: «در اولین دیدارم نیز گفته بودند که نظام سیاسی ترکیه بر سه بلوک استوار است. یکی خود را با مرجعیت اسلام سیاسی سازماندهی میکند، دیگری خود را با غرب و سوسیال دموکراسی بیان میکند و سومی نیز سیاستی است که دم پارتی به رهبری ما نمایندگی میکند. وی تاکید کرد که این سه ساختار با یکدیگر برابر هستند. از میزان آرای دم پارتی پرسیدند، من گفتم که حدود ۱۳ درصد دیده میشود. ایشان گفتند: 'چطور ۱۳ درصد، این میزان باید به ۲۰ درصد برسد. پتانسیل بالای ۲۰ درصد وجود دارد. کار کردن لازم است. کار نمیکنید. بیشتر از صحبت کردن، کار کردن لازم است. سازماندهی در میان مردم لازم است. این حزب پتانسیل دارد. بیشتر از صحبت کردن، خانه به خانه، خیابان به خیابان سازماندهی کردن لازم است. من از کودکی سازماندهی میکنم.'»