سه پیشنهاد اوجالان برای پیشبرد روند چاره‌یابی

سه پیشنهاد اوجالان برای پیشبرد روند چاره‌یابی

«پروین بولدان» معاون رئیس فراکسیون حزب صلح و دموکراسی گفت رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان برای پیشبرد روند چاره‌یاب دموکراتیک 3 پیشنهاد مهم ارایه داده که چنین است:«نخست, تغییر قانون ضدترور. دوم, تشکیل کمیسیون‌های امنیتی, زنان, اقتصاد و حقوق. سوم, مرحله اجرایی. اوجالان برای پیشبرد روند صلح هم تشکیل کمیسیون ناظر را پیشنهاد کرده‌اند.

پروین بولدان , معاون رئیس فراکسیون حزب صلح و دموکراسی در پارلمان ترکیه در مورد دیدارشان با رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان جزئیات بیشتری برزبان راند. بولدان گفت باید روند چاره‌یابی به شیوه‌ای نوین به مرحله مذاکره برسد و ضمن اشاره به نامه‌ای که رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان برای دولت فرستاده, خاطرنشان ساخت که اوجالان در آن نامه تغییردادن «ت.م.ک و ت.ج.ک» را خواستار شده. ایشان گفته‌اند:«باید قانون آنتی‌ترور تغییر یابد و در چارچوب آن هم کمیسیون ناظر تشکیل شود. برای پیشبرد روند چاره‌یابی هم سه پیشنهاد ارایه داده‌اند».

«اوجالان رهنمودهای گسترده ارایه دادند»

بولدان در ادامه سخنان خود اذعان داشت که با رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان یک سال گذشته را مورد ارزیابی قرار داده‌اند و اوجالان رهنمودهایی گسترده به آنها ارایه داده و افزود:«دیدار ما قریب دو ساعت و نیم بطول انجامید. جناب اوجالان در مورد روند چاره‌یابی تحلیلاتی گسترده ارایه دادند. رهنمودهای لازم را دادند. مسایلی که طی روند چاره‌یابی انجام شده‌اند را مورد بحث قرار دادند. هم در مورد بسته اصلاح قانون اساسی از سوی دولت و هم در مورد مسئله خروج گریلاها و توقف آن پس از مدتی, تحلیلاتی به انجام رساندند».

بولدان بیان کرد که رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان بطور کلی روند کنونی را نوعی دستاورد نامیده و این مسایل را برزبان راند:«بسته دموکراسی از سوی دولت تهیه و تدوین شد, در این زمینه با جناب اوجالان دیداری انجام نشده. جناب اوجالان هم از این موضع دولت ناراضی است. ایشان گفتند که از تدوین بسته قانون اساسی خبرداشته‌اند, اما بخاطر اینکه دولت خودسرانه آن کار را انجام داده, ابراز نارضایتی کرده. همچنین در این زمینه افزود «ما از وجود مسئله‌ای صد ساله بحث می‌کنیم و این مسئله با یک بسته پیشنهادی حل نمی‌شود. به همین خاطر من اهمیت زیادی به این بسته پیشنهادی دولت نمی‌دهم. برای اینکه مسایل به بن‌بست رسیده ترکیه گشایش یابند, بسته اصلاح قانون مهم است, اما در عین حال, چنین بسته‌ای تمامی مسایل را حل نخواهد کرد».

« به قندیل سفر خواهیم کرد»

بولدان خاطرنشان ساخت که نهمین نشست را با رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان در 17 آگوست انجام داده بودند و افزود:«جناب اوجالان به ما گفتند که از 17 آگوست تاکنون دو بار هم با مقامات دولت ترکیه دیدار انجام داده و در خصوص هر دو دیدار هم نامه‌ای به مقامات ترکیه ارایه داده. جناب اوجالان در آن نامه‌ها هم برای پیشبرد روند صلح دیدگاه‌ها و پیشنهادات خود را برزبان رانده‌اند». بولدان یادآور شد که اوجالان از آنها خواسته که محتوای آن دیدار را به مقامات ک.ج.ک برسانند و افزود:«ما بزودی به قندیل خواهیم رفت و محتوای دیدار را با مقامات قندیل در میان خواهیم گذاشت».

3 پیشنهاد مهم

بولدان بیان داشت که رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان برای پیشبرد روند چاره‌یابی سه پیشنهاد مهم ارایه داده‌اند و در ادامه سخنانش گفت:« نخست, تغییر قانون ضدترور. دوم, تشکیل کمیسیون‌های امنیتی, زنان, اقتصاد و حقوق. سوم, مرحله اجرایی. اوجالان برای پیشبرد روند صلح هم تشکیل کمیسیون ناظر را پیشنهاد کرده‌اند.»

بولدان در مورد این سه پیشنهاد هم گفت:«جناب اوجالان می‌خواهند زندانیان پرونده نسل‌کشی سیاسی آزاد شوند و راه سیاست برای مقامات قندیل گشوده شود. برای همین هم پیشنهاد کرده که قانون آنتی‌ترور تغییر یابد. در پیشنهاد دوم هم که مربوط به تشکیل کمیسیون‌ها است, جناب اوجالان در دیدارهای قبلی 8 کمیسیون را پیشنهاد کرده بودند و خواستند که این کمیسیون‌ها قانونا تشکیل گردند. از جمله این کمیسیون‌ها کمیسیون امنیتی, زنان, اقتصاد و حقوق است. در پیشنهاد سوم هم جناب اوجالان پیشنهاد کرده‌اند که کمیسیونی ناظر همچو کمیسیون حقیقت تشکیل گردد.

کمیسیون ناظر

بولدان افزود که اگر بن‌بستی به میان آید, کمیسیون ناظر وارد عمل شده و افزود:«اگر بن‌بستی به میان آید, کمیسیون ناظر وارد عمل شده و مسایل را بررسی خواهد کرد و برای گذار از مسایل, دیدگاه‌های خود را برای افکار عمومی بیان خواهد داشت. پیشتر هم جناب اوجالان بارها از این مسئله بحث کرده بودند و خواسته بودند که این کمیسیون بدین شکل تشکیل گردد». بولدان ضمن اشاره به اهمیت کمیسیون ناظر گفت:«ساخت سدها و پایگاه‌های نظامی جدید ادامه دارند. آنکه بتواند بخوبی این مسایل را بررسی کند, همان کمیسیون است و مسایل را با افکار عمومی درمیان خواهد گذاشت و مسایل را حل خواهد کرد». بولدان اذعان داشت که این سه پیشنهاد و عنوان بسیار مهم هستند و روند صلح بر پایه آن پیشبرد خواهد یافت. این سه عنوان را جناب اوجالان پیشنهاد کرده‌اند و بایستی در بصورت سیستماتیک ارتقاء یابد. وی افزود:«همه این مسایل با هم مرتبط هستند. جداساختن آنها از یکدیگر غیرممکن است».

باید دیالوگ ادامه یابد

بولدان خاطرنشان ساخت باید جناب اوجالان بتوانند با وکلا, خانواده و همچنین سازمان‌های مدنی دیدارهایی انجام دهند. بولدان یادآور شد که پس از اتمام دیدار با اوجالان, به مدت 20 دقیقه هم با دیگر زندانیان امرالی ملاقات کرده‌اند و چنین گفت:«ما 5 زندانی دیگر را که همراه با جناب اوجالان در امرالی بسر می برند, دیدار کردیم و وضعیت تندرستی آنها را بطور کلی جویا شدیم».

باید شرایط اوجالان بهبود یابد

بولدان بیان داشت که هر بار که به امرالی می‌رویم, جناب اوجالان تحلیلات مهمی در مورد ترکیه و خاورمیانه ارایه می‌دهند. بولدان افزود:«ما می‌خواهیم بویژه در مرحله کنونی شرایط جناب اوجالان به شیوه‌ای استراتژیک تغییر یابد. مرحله‌ای نوین آغاز شد و آکتور اصلی این مرحله جناب اوجالان هستند. باید دیدارها بصورت مکرر با جناب اوجالان ادامه یابند و سازمان‌های مدنی, نویسندگان, آکادمیسین‌ها, نمایندگان کمیسیون‌ها, فعالان زنان بتوانند با ایشان دیدار انجام دهند».

بولدان گفت که جناب اوجالان برای زندانیان زندان مرعش, البیستان و همه زندانیان و زنان دیگر سلام و درود فرستاده‌اند.