سران کشورهای اجلاس آستانه بر دشمنی با حقوق کوردها پافشاری کردند

نشست سران کشورهای اجلاس آستانه در تهران به پایان رسید، پوتین، اردوغان و رئیسی بر انکار مسئله کورد و چاره‌یابی آن بصورت صلح‌آمیز در سوریه تأکید کردند.

سران سه کشور ایران، روسیه و ترکیه به دنبال گردهمایی خود در تهران که در چارچوب اجلاس آستانه برگزار شده بود یک بیانیه صادر کردند. گرچه تهران و مسکو با در نظر گرفتن منافع خود خواستار پیگیری مسأله سوریه از مجرای مذاکرات آنکارا با دمشق شدند اما احتمال حمله قریب‌الوقوع ترکیه به نواحی شمال و شرق سوریه کماکان منتفی نیست.

روسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه دیروز در چارچوب اجلاس آستانه در تهران گردهم آمدند. از میان این سه نفر، ابراهیم رئیسی شخصی بود که قلم‌بدستان نزدیک به دولت ترکیه در رسانەهای این کشور او را هیچکاره توصیف کردند چون می‌دانند در ایران فصل الخطاب، علی خامنه‌ای است.

خامنه‌ای کسی که سیاست داخلی و خارجی ایران را شخص او تعیین می‌کند در دیدار دیروز با اردوغان به او گفت که مخالف عملیات نظامی ترکیه در خاک سوریه است. او دغدغه نفوذ بیشتر ترکیه و گروههای تبهکار افراطی سنی تحت امر اردوغان در سوریه را دارد که همگی از دشمنان جمهوری اسلامی شیعی هم محسوب می‌شوند.

پوتین هم گفت که مخالف یک عملیات نظامی جدید ترکیه است. با این وجود هیچیک از طرفین که حضور نظامی در سوریه دارند نگفتند که اگر ترکیه حمله کند چه عواقبی برای آن خواهد داشت. بنابراین محافل ترک با استناد به حرف‌های اردوغان که در تهران تکرار کرد کوردها را از بین می‌برد، مخالفت لفظی رهبران روسیه و ایران را نوعی موافقت ضمنی با هجوم ترکیه به روژاوا تعبیر می‌کنند. احتمال حمله ترکیه به روژاوا همچنان قوی است.

بیانیه اجلاس سه جانبه طرفین بخوبی نشان می‌دهد که مشکل تهران و مسکو با این نیست که ترکیه نباید به دمکراسی روژاوا حمله کند چون حق با آن است، بلکه آنها می‌گویند مناطق فدراسیون شمال و شرق سوریه باید تحت حاکمیت رژیم بعث بشار اسد درآید و نه سپاه عثمانی اردوغان.

تأکید بر عبارت "جمهوری عربی سوریه" در این بیانیه نشان می‌دهد که امضا کنندگان آن همچنان هیچ تمایلی برای برسمیت شناخته شدن حقوق کوردها و سایر ملل تحت ستم سوری ندارند و فاصله‌شان با انسانیت و حقوق بشر را حفظ کرده‌اند.

این بیانیه در حالی کوردها و متحدان آنها در شرق فرات را به تلاش برای تجزیه سوریه با کمک آمریکا متهم می‌کند که این ادعا هیچ اساسی ندارد. خودمدیریتی شمال و شرق سوریه بارها تأکید کرده که پروژەای برای تجزیه کشور نیست و همکاری نیروهای دفاعی آن با ائتلاف بین‌المللی به رهبری ایالات متحده در چارچوب مبارزه با شبکه تبهکار داعش است.