تصویر

سرحد اَرَن: کنفرانس، تجسم فراخوان اوجالان بود

سرحد ارن، نماینده پارلمانی دم پارتی در آمد، با بیان اینکه کنفرانس اتحاد ملی و موضع مشترک کوردها در روژاوا پیشگام کنگره ملی کوردستان خواهد بود، گفت: «این کنفرانس، تجسم فراخوان آقای اوجالان بود.»

سرحد ارن

سرحد ارن، نماینده پارلمانی حزب برابری و دموکراسی خلق‌ها (دم پارتی) در شهر آمد که در کنفرانس روژاوا شرکت کرده بود، با اشاره به لزوم گسترش مدل روژاوا به تمام سوریه، تاکید کرد: «بیان اینکه کوردها چه نوع سوریه و چه نوع روژاوایی می‌خواهند، در سطح جهانی مورد پذیرش و حمایت قرار خواهد گرفت. شاید دولت سوریه در کوتاه مدت به آن واکنش نشان دهد، اما می‌توانم بگویم که راه حل دیگری وجود ندارد. وظیفه دولت سوریه این است که به این خواسته‌ها که مورد پذیرش و مشروعیت کل جهان است، گوش فرا دهد.»

پس از فراخوان ۲۷ فوریه رهبر آپو با عنوان «صلح و جامعه دموکراتیک»، هیئت‌های تشکیل شده از طرف دم پارتی به تماس‌های خود در داخل و خارج از میهن ادامه می‌دهند. این هیئت که اخیرا در باشور کوردستان تماس‌هایی داشته است، پس از یک سری دیدارها به روژاوای کوردستان رفت. این هیئت در کنفرانس اتحاد ملی و موضع مشترک کوردهای روژاوا که در ۲۶ آوریل در قامشلو برگزار شد، شرکت کرد. سرحد ارن، نماینده پارلمانی دم پارتی در آمد که عضو این هیئت بود، به سوالات خبرگزاری فرات (ANF) پاسخ داد.

*اولین برداشت‌های شما از اداره خودمدیریتی دموکراتیک شمال و شرق سوریه چیست؟

ما دو روز است که در روژاوا هستیم. فرصت بازدید از برخی نهادهای اینجا را پیدا کرده‌ایم. اینجا یک مدل مهم تلقی می‌شود، زیرا همه مردمی که با کوردها زندگی می‌کنند، زبان، فرهنگ، تاریخ و هویت خود را حفظ می‌کنند، در تمام سازوکارهای مدیریتی حضور دارند و مستقیما در فرآیندهای تصمیم‌گیری شرکت کرده و روند را مدیریت می‌کنند. اینکه این مدل در حال حاضر تنها جایگزین هم در سطح سوریه و هم در خاورمیانه است، جالب است زیرا نشان می‌دهد که پارادایم ارائه شده توسط آقای اوجالان چقدر صحیح و خوب است. این مدل، امید بزرگی برای تمام مردم خاورمیانه است. چنین مدل‌هایی تا زمانی که بر مردم تکیه نکنند، شانس بقا ندارند. این مدل که علیرغم عدم به رسمیت شناخته شدن قانونی، به مدت ۱۵ سال اجرا شده است، اگر بر مردم تکیه نمی‌کرد، در این شرایط جنگی نیز امکان بقا نداشت. اگر امروز این مدل در اینجا زنده است، دلیل اصلی آن تکیه بر مردم است.

کوردها شروع به نوشتن تاریخ خود کرده‌اند

*نظر شما در مورد اهداف و نتایج کنفرانس روژاوا چیست؟

در هر چهار بخش کوردستان، تاریخ کوردها توسط کشورهای محل سکونتشان نوشته شده است، اما هرگز با هویت، زبان، فرهنگ، سنت‌ها و شیوه زندگی خودشان نوشته نشده است. در واقع، کوردها با کنفرانس امروز شروع به نوشتن تاریخ خود کرده‌اند. از این نظر بسیار مهم و ارزشمند است. آنها شروع به تعیین آینده خود با گرد هم آمدن، صحبت کردن و بحث کردن کرده‌اند. این یک نقطه عطف بسیار حساس و تاریخی در تاریخ کوردها است.

پیشگام کنگره ملی شد

یکی از عواملی که قتل‌عام کوردها را تسهیل کرده است، عدم اتحاد آنها بوده است. این کنفرانس، شاید از این نظر تاریخی بود که به بدشانسی گذشته کوردها پایان داد؛ نشان داد که آنها با هم حرکت می‌کنند، موضع مشترکی اتخاذ می‌کنند و همچنین از این نظر که پیشگام کنگره ملی خواهد بود که کوردهای هر چهار بخش را گرد هم خواهد آورد.

تنها قدرت، نیروی خودمان و اتحاد است

از این نظر نیز بسیار ارزشمند است؛ کوردها بدون شک در سیستمی که در جغرافیای خاورمیانه در حال ساخت است، تلاش خواهند کرد دستاوردهای خود را حفظ کرده و دستاوردهایی کسب کنند؛ از حقوق و منافع ملی خود محافظت خواهند کرد، اما مهمترین چیزی که باید به آن ایمان داشته و اعتماد کنند، نیروی خودشان و اتحادشان است. تنها نیرویی که ما را در خاورمیانه قدرتمند خواهد کرد، به ما جایگاه خواهد بخشید و ما را قادر به کسب حقوق‌مان خواهد کرد، نیروی خودمان و ایجاد اتحاد بین کوردها است. زمانی که اتحاد بین کوردها ایجاد شود، هیچ نیرویی نمی‌تواند دستاوردها و جایگاه کوردها را از بین ببرد. این کنفرانس دقیقا اولین گام مهم و ارزشمند در راستای ساختن آینده کوردها در خاورمیانه است. گرد هم آمدن کوردها و بیان اینکه آنها چگونه می‌خواهند آینده خود را در سوریه، خاورمیانه و جهان بسازند، ارزشمند است. لازم است این کنفرانس را عمیق‌تر کرده و آن را در هر چهار بخش به اتحاد ملی تبدیل کنیم.

تمام خواسته‌های کوردها مشروع است

بدون شک، عناوین مهمی نیز امروز آشکار شد؛ اینکه کوردها عدم پذیرش یک دولت مرکزی در سوریه را نشان دادند و اینکه حفظ مدل فعلی خود را به یک موضع مشترک تبدیل کرده‌اند، بسیار ارزشمند است. کوردها هرگز تکرار ظلمی را که در ۶۰ سال گذشته تجربه کرده‌اند، نمی‌خواهند. کوردها در این کنفرانس اعلام کردند که یک سوریه دموکراتیک و غیرمتمرکز می‌خواهند؛ می‌خواهند به طور مساوی از منابع عمومی بهره‌مند شوند، در حوزه عمومی در شرایط برابر حضور داشته باشند؛ زبان کوردی زبان رسمی باشد، برابری زن و مرد یک شرط ضروری است، هویت، زبان و فرهنگ سایر مردمان ساکن سوریه تضمین شود و تمام این حقوق در یک قانون اساسی مؤسس جدید تضمین شود. می‌توانم بگویم که این خواسته‌ها تا زمانی که کوردها اتحاد خود را حفظ کنند، مورد پذیرش قرار خواهند گرفت و در سطح جهانی نیز مشروع هستند. کافی است که اتحاد کوردها شکل بگیرد.

*این کنفرانس در فضایی پس از «فراخوان صلح و جامعه دموکراتیک» رهبر آپو و اعلام آتش‌بس پ‌ک‌ک برگزار شد. روح این فراخوان چگونه در دستور کار کنفرانس منعکس شد؟

رهبر خلق کورد، آقای اوجالان، در ۲۷ فوریه یک فراخوان تاریخی داد. ایشان اظهار داشتند که این مسئله باید در بستر سیاسی و حقوقی مورد بحث قرار گیرد. ایشان از روندی سخن می‌گفتند که در آن تمام مسائل سیاسی، فرهنگی و هویتی، از آزادی بیان گرفته تا آزادی مطبوعات، و تمام حقوق تمام مردمان ساکن این میهن مورد بحث و گفتگو قرار گیرد. در مورد بستر حقوقی نیز ایشان اظهار داشتند که تمام این حقوق باید توسط قوانین و قانون اساسی این کشور تضمین شود. ایشان اظهار داشتند که این حقوق باید در یک متن حقوقی در بستر حقوقی گنجانده شود. وقتی به محتوای کنفرانس نگاه می‌کنیم، دقیقا انعکاسی از فراخوان آقای اوجالان برای جامعه دموکراتیک است. این نتیجه مستقیم روندی است که آقای اوجالان در ۲۷ فوریه آغاز کردند. این کنفرانس نتیجه تمام دیدارهایی است که پس از این فراخوان انجام شده است. بنابراین، مسیری که آقای اوجالان گشوده‌اند، در مدت بسیار کوتاهی در روژاوا به واقعیت پیوست. این کنفرانس، تجسم این فراخوان بود.

*این کنفرانس چه تاثیری می‌تواند بر سایر بخش‌ها داشته باشد؟

به نظر من این کنفرانس در سایر بخش‌ها نیز اثر پروانه‌ای خواهد داشت و این باد در مدت کوتاهی به تمام بخش‌ها خواهد وزید. من معتقدم که تمام کوردهای ساکن چهار بخش و تمام مردمی که با کوردها زندگی می‌کنند از این تاثیر خواهند پذیرفت، از آن الهام خواهند گرفت و بر این اساس جامعه دموکراتیک ساخته خواهد شد. من امیدوارم و معتقدم که کنگره بزرگ؛ منظور از کنگره بزرگ، کنگره‌ای است که تمام کوردها در آن حضور داشته باشند، در آن یک موضع مشترک اتخاذ شود و مواضع و تصمیمات خود را در شکل‌گیری خاورمیانه نشان دهند.

به نظر من نتایج آشکار شده در این کنفرانس بر سایر بخش‌ها نیز تاثیر خواهد گذاشت. وقتی تمام خواسته‌ها را همانطور که هست در مورد ترکیه نیز اعمال کنید، این خواسته کوردهای ترکیه نیز هست. می‌توانم بگویم که تا حد زیادی همپوشانی دارند. در واقع این خواسته‌های کوردهای ایران نیز هست. در عراق می‌توان تا حدی از یک وضعیت (جایگاه-استاتو) سخن گفت، اما در نهایت این خواسته‌های کوردهای آنجا نیز هست. یک اتفاق منفی یا یک دستاورد در یک بخش، بر سایر بخش‌ها نیز تاثیر می‌گذارد.

*با در نظر گرفتن غنای اتنیکی و باورداشتی منطقه، این مدل چگونه بر منطقه به طور کلی و مذاکرات روژاوا-دمشق به طور خاص تاثیر می‌گذارد؟

با توجه به روندی که طی کرده‌ایم، به نظر من هم در سوریه و هم در خاورمیانه، تاثیر مثبتی بر منطقه خواهد داشت. آشوب و بحرانی که ناشی از عدم به رسمیت شناختن حقوق اساسی مردم و حاکمیت حکومت‌های سرکوبگر، مستبد و فاشیست بوده است، ۱۰۰ سال است که از این سرزمین‌ها خارج نشده است. آشکار شده است که این مدیریت آشوب و بحران هیچ وعده‌ای به مردم نداده و پس از این نیز نخواهد داد. این در سطح سوریه دیده شده است. بنابراین، کاری که باید انجام شود این است؛ سوریه که کشوری چند اتنیکی، چند فرهنگی و چند مذهبی است، باید کاملا مطابق با بافت جامعه‌شناختی خود اداره شود. اصرار بر سیستمی که آزمایش شده، موفق نبوده و همواره آشوب، بحران، خونریزی و مرگ به همراه داشته است، بی‌معنی است.

مدل روژاوا می‌تواند در تمام سوریه گسترش یابد

مدل روژاوا می‌تواند در تمام سوریه گسترش یابد. آنچه باید باشد نیز همین است. هر چه آن را به تعویق بیندازید، سوریه از تجربه آشوب‌ها و بحران‌های بزرگتر رهایی نخواهد یافت. بنابراین، کاری که باید انجام شود این است که هر چه زودتر زمینه‌های قانونی و قانون اساسی برای همزیستی مردم- همان‌طور که در روند مبارزه ۱۳-۱۴ ساله، در روند مقاومت، تنها کوردها نبودند. بله، شاید کوردها در مرکز قرار داشتند، اما در کنار کوردها عرب‌ها، علوی‌ها، دورزی‌ها، مسیحیان، آشوری‌ها و ارمنی‌ها نیز در یک سنت مبارزاتی حضور داشتند- فراهم شود. در غیر این صورت، متاسفانه آینده روشنی در انتظار سوریه نخواهد بود. به همین دلیل، به نظر من بیان اینکه کوردها چه نوع سوریه و چه نوع روژاوایی می‌خواهند، در سطح جهانی مورد پذیرش و حمایت قرار خواهد گرفت. شاید دولت سوریه در کوتاه مدت به آن واکنش نشان دهد، اما می‌توانم بگویم که راه‌حل دیگری وجود ندارد. در حال حاضر هیچ مدل جایگزینی غیر از مدلی که کوردها ارائه کرده‌اند وجود ندارد. وظیفه دولت سوریه نیز این است که به این خواسته‌ها که مورد پذیرش و مشروعیت کل جهان است، گوش فرا دهد.

امید ما به آینده قوی است

*در پایان، آیا پیامی برای محافل سیاسی و مردم دارید؟

نیازی به دادن هیچ پیامی به مردم‌مان نیست؛ مردم‌مان این روند را بسیار بهتر از ما ارزیابی می‌کنند. من بار دیگر به کوردهای ساکن روژاوا و خود روژاوا تبریک می‌گویم. بهای بسیار سنگینی پرداخت شده است. کوردها نه تنها برای مردم خود در روژاوا، بلکه در واقع به نام جهان، علیه یک ذهنیت تاریک که تلاش می‌کرد خاورمیانه و سوریه را به جهنم تبدیل کند و تاریکی را بگستراند، به نام تمام حقوق در جهان مبارزه کردند و امروز پیروز شدند. من از همه کسانی که امکان برگزاری این کنفرانس را فراهم کردند و در آن مشارکت داشتند، به ویژه آقای اوجالان، تشکر می‌کنم. به دلیل اینکه شاهد یک لحظه تاریخی بوده‌ایم، این امر بر تمام مردم ما مبارک و فرخنده باد. امید ما به آینده قوی است.