تداوم کنفرانس کردها: بدون کردها برقراری دموکراسی در خاورمیانه ناممکن است
تداوم کنفرانس کردها: بدون کردها برقراری دموکراسی در خاورمیانه ناممکن است
تداوم کنفرانس کردها: بدون کردها برقراری دموکراسی در خاورمیانه ناممکن است
پروفسور تاریخشناس, هانس لوکاس کیسر در کنفرانس کردها که در پارلمان سوئیس در شهر برن برگزار میشود, سخنرانی کرد. وی گفت دیگر بدون احتساب کردها نمیتوان دموکراسی را در خاورمیانه برقرار ساخت.
کنفرانس کردها با عنوان «بحران سیاسی خاورمیانه و جایگاه کردها» در پارلمان سوئیس با سازماندهی «اتحادیه وکلای کرد در ژنو, جنبش زنان سوئیس, مرکز جامعه دموکراتیک و پارلمانتاران سوئیسی» برگزار و امروز هم ادامه مییابد. دور دوم نشست این کنفرانس بعدازظهر روز گذشته هم با موضوع «ضدیتهای ترکیه با روند صلح» آغاز شد.
«کارلو ساموراگ» , پارلمانتار عضو حزب سوسیالیست سئویس مجریگری بخش دوم را برعهده داشت. مرال بشتاش دانش, معاون رئیس مشترک حزب ه.د.پ ترکیه, پروفسور متحت سینجار , پروفسور هانس لوکاس کیسر از دانشگاه زوریخ در این بخش سخنرانی کردند.
دموکراسی بدون کردها ناممکن است
پروفسور هانس لوکاس کیسر, تاریخشناس برجسته در ابتدا سخنرانی کرد. وی با ارزیابی سیاستهای ترکیه , گفت این کشور در خاورمیانه سیاستی مذهبگرایانه در پیش گرفته است. کیسر افزود:«بحران سیاسی خاورمیانه را میتوان با کمک کردها حل کرد. کردها اهمیت زیادی به سیستم دموکراتیک میدهند. در این چارچوب, سیاست کردها در خاورمیانه بسیار مهم است. بدون حضور کردها نمیتوان دموکراسی را در خاورمیانه برقرار ساخت».
ترکیه غرب کردستان را به رسمیت بشناسد
پروفسور متحت سینجار هم در این بخش به سخنرانی پرداخت. وی در مورد روند صلح و حل دموکراتیک مسئله کرد که از سوی رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان آغاز شده, به تحلیلات گسترده با توسل به نمونههای تاریخی پرداخت. سینجار گفت:«غرب کردستان , اوجالان را خط قرمز خود اعلام کرده و به چیزی به نام حکومت زیاد اهمیت نداد. بیتحملی ترکیه در قبال موجودیت کردها در داخل مرزهایش موجب به تعویق افتادن روند صلح شد».
مرال دانش بشتاش, معاون رئیس مشترک حزب ه.د.پ ه بیان کرد که برای پیشبرد روند صلح در ترکیه و نتیجهبخش بودن آن, باید ذهنیت دولت رسمی کنار گذاشته شود و حکومت ترکیه هم مسئولانه با آن روند برخورد کند و گامهایی مثبت بردارد.
پس از طرح پرسش و پاسخها در این بخش کنفرانس, دور سوم نشست با عنوان «روند حل مسئله کرد و نقش کردهای مقیم سوئیس» بررسی شد. سونگول کارابولو, عضو کنگره ملی کردستان , احسان کورد جامعهشناس و کارلو سومروگ پارلمانتار سخنرانی کردند.
سخنرانان این بخش در مورد انتظارات خلق کرد از روند حل مسئله کرد, سخنرانی کردند.
پس از پایان این سخنرانیها, کنفرانس به کار خود پایان داد و گفته شد که قطعنامه پایانی آن بزودی برای اطلاع افکار عمومی صادر خواهد شد.