توجه گروههای سیاسی پارلمان اروپا به مسئله کرد
توجه گروههای سیاسی پارلمان اروپا به مسئله کرد
توجه گروههای سیاسی پارلمان اروپا به مسئله کرد
صلاحالدین دمیرتاش از روسای مشترک حزب صلح و دموکراسی در پارلمان اروپا سخنرانی کرد و اذعان داشت که مرحله کنونی گفتگوها را بسیار حایز اهمیت میدانند. وی افزود برای به نتیجه رسیدن این مرحله, باید اصلاحاتی صورت گیرد, موج بازداشتهای سیاسی متوقف شود و زندانیان سیاسی آزاد شوند.
با تلاش گروه دوستان کردها در پارلمان اروپا در شهر استراسبورگ فرانسه نشستی با عنوان «ترکیه, کردها و مرحله امرالی ـ دیالوگ سیاسی برای حل مسئلهکرد در ترکیه» برگزار گردید. صلاحالدین دمیرتاش و نمایندگان هر چهار فراکسیون و گروه بزرگ پارلمان اروپا سخنرانی کردند. شماری از روزنامهنگاران ترکیه هم شرکت کردند.
هلن فلاتوره, رئیس مشترک کمیسیون پارلمان اروپا در روابط ـ ترکیه اروپا به نمایندگی از طرف فراکسیون چپگرایان متحد؛ «یورگن کولت» رئیس گروه دوستان کردها در اتحادیه اروپا ؛ «ریچارد هوویت» نماینده فراکسیون سوسیالدموکراتها و «آلکساندر لامسدورف» آلمانی عضو گروه لیبرالهای پارلمان در نشست پارلمان اروپا حضور یافتند و سخنرانی کردند و برای اهمیت دادن به موجودیت کردها, حق سخنرانی را به «صلاحالدین دمیرتاش» از روسای مشترک حزب صلح و دموکراسی دادند.
حذف تابویی بزرگ
دمیرتاش در پاسخ به پرسشهای پارلمانتاران گفت همچو حزبشان به مرحله گفتگو و دیالوگ در امرالی اهمیت میدهند. وی افزود:«همزمان با آغاز گفتگوهای امرالی, از جو نامساعد روانی گذار شد و تابویی که ترکیه را به بنبست میرساند, حذف گردید». دمیرتاش گفت مصرانه خواستار مشارکت اوجالان در مرحله گفتگوهای صلح هستند و تأکید کرد که مسئلهکرد تنها با توسل به دیالوگ چارهیابی میگردد و باید مذاکرات دوجانبه آغاز شود.
استراتژی انتگره(به خود جذب نمودن)
دمیرتاش ضمن اشاره به «استراتژی انتگره» دولت اردوغان و حزبش, قتلعام پاریس و استفاده از فناروی پیشرفته نظامی در حملات نظامی علیه گریلاهای پ.ک.ک در قندیل, گفت این امر در امرالی هم پرسشبرانگیز شده.
دمیرتاش همچنین تأکید کرد که عدم اجازه به رفتن دومین هیأت حزب صلح و دموکراسی به امرالی و گفتگو با اوجالان, موجب از میان رفتن اعتماد میشود.
شرایط و اوضاع اوجالان
دمیرتاش گفت شرایط و اوضاع رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان برای انجام مذاکرات مساعد نیست و نمیتواند با سازمان خود و منابع مربوطه مشورت کند.
دمیرتاش خاطرنشان ساخت که به مرحله نوین گفتگوها اهمیت میدهند و تأکید کرد که برای به نتیجه رسیدن این مرحله, باید به موج بازداشتهای سیاسی پایان داده و زندانیان سیاسی آزاد شوند.
صلاحالدین دمیرتاش همچنین تصریح کرد که حزب صلح و دموکراسی در تدوین قانون اساسی جدید ترکیه نقش مهمی برعهده گرفته و تأکید کرد که همچو حزب خواستار قانونیاساسی هستند که حقوق و آزادیهای همه ملتهای ترکیه را حصول نماید و تضمین گردد.
وی افزود که حل مسئله کرد برای برقراری صلح و آرامش در منطقه خاورمیانه بسیار مهم است و گفت انقلاب کردها در سوریه نمونهای از آن است . وی افزود:«کردهای سوریه به فراخوان اوجالان گوش فرادادند و اگر این مسئله چارهیابی شود, مسلما کردهای سوریه هم روابطی خوب با ترکیه خواهند داشت».
وی همچنین افزود اگر مرحله صلح به میان آید, تأثیراتی مثبت برای اتحادیه اروپا و ترکیه در برخواهد داشت و از اتحادیه اروپا و پارلمان اروپا خواست که از مرحله گفتگوها حمایت کنند.
موج بازداشتهای موسوم به ک.ج.ک
پ«الکساندر لابسدورف» پارلمانتار فراکسیون لیبرالها گفت:«مسئله کرد برای اتحادیه اروپا هم بیش از پیش اهمیت مییابد». وی گفت از طرفی گفتگوها با اوجالان ادامه دارد, اما از طرف دیگر موج بازداشتهای موسوم به «ک.ج.ک» تشدید میگردد. لامبسدورف افزود که این امر قابل هضم نیست و این پرسشها را مطرح کرد که: اظهارات نخستوزیر ترکیه از سوی کردها چگونه ارزیابی میشود و شرایطی که دولت ترکیه را به چنین وضعیتی دچار ساخته چیست؟
دمیرتاش در پاسخ به این پرسشها, ضمن اشاره به دلایل آن گفت دیگر برای حل مسئله کرد, راهکارهای نظامی و امنیتی به شکست انجامیده. تحولات اخیر سوریه , بویژه در غرب کردستان مهم هستند. کماکان انتخابات ترکیه هم نزدیک میشود.
باید شرایط اوجالان برای انجام فعالیتها بهبود یابد
«هلن فلاتوره» از روسای مشترک کمیسیون پارلمان اروپا در روابط ترکیه نیز گفت راهکارهای نظامی به شکست انجامیده و تأکید کرد که جناب اوجالان نه تنها در ترکیه بلکه در غرب کردستان و سوریه هم در میان مردم بسیار محبوب است و گفت نباید این امر را از یاد برد.
فلاتوره تصریح کرد که برای پیشبرد گفتگوهایی سالم باید شرایط و اوضاع اوجالان بهبود یابد. وی گفت انتظار ما از حکومت هم این است. فلاتوره گفت پس از اینکه سه عضو پ.ک.ک بطرزی وحشیانه در پاریس ترور شدند, خطر بنبست گفتگوها به میان آمد. وی افزود که مرحله کنونی برای انجام مذاکرات بسیار مناسب است. همچنین تصریح کرد که برای برقراری صلح هرآنچه از دستشان برآید انجام خواهند داد.
باید حقوق کردها به رسمیت شناخته شود
«ریچارد هوویت» به نمایندگی از طرف فراکسیون سوسیالدموکراتها هم گفت:«ما میخواهیم ترکیه هم به عضویت اتحادیه اروپا درآید, اما باید نخست حقوق کردها را به رسمیت بشناسد. باید از این پس به موجب بازداشتهای موسوم به ک.ج.ک پایان دهد. باید آموزش به زبان کردی عملی گردد و حقوق سیاسی و فرهنگی کردهابه آنها اعطا شود. باید مجالی فراهم گردد تا حزب صلح و دموکراسی بتواند به سیاست بپردازد و ممانعتهای انتخاباتی برطرف شود».
«اسماعیل ارتوغ» از پارلمانتاران ترکیه هم طی سخنانی گفت که خواستار احقاق حقوق ملت کرد است. وی افزود اما نباید ترکها نگران این باشد که گویا «کردها کشور ترکیه را تجزیه میکنند». باید ترکها به کردها اعتماد کنند.
باید پ.ک.ک از لیست ترور حذف شود
«ماریا کریستین» از پارلمانتاران چپگرای فرانسوی هم گفت اتحادیه اروپا از طرفی میخواهد مسئله کرد چارهیابی شود و پیشبرد مذاکرات را مثبت تلقی میکند, اما از طرف دیگر پ.ک.ک را از لیست ترور حذف نمیکند و این امری متناقض است. کریستین ضمن اشاره به قتلعام پاریس گفت اظهارات مقامات دولتی در مورد این قتلعام امیدبخش نیست.