تصویر

یوکسل گنچ: مردم کوردستان برای صلح آماده‌اند

یوکسل گنچ، هماهنگ‌کننده مرکز تحقیقات میدانی جامعه سیاسی با اشاره به استقبال مثبت کوردها از فراخوان رهبر آپو برای صلح، اظهار داشت که مردم برای صلح آماده هستند و افزود که دولت باید در این راستا گام بردارد.

یوکسل گنچ

یوکسل گنچ، هماهنگ‌کننده مرکز تحقیقات میدانی جامعه سیاسی (SAMER)، با اشاره به اینکه منبع نگرانی مردم در مورد روند آغاز شده توسط رهبر آپو، دولت/حکومت است، گفت: «اگر دولت در ازای توافقات حاصل شده، اقدامات لازم را انجام دهد، اعتقاد بسیار قوی به موفقیت این روند وجود دارد.»

مرکز تحقیقات میدانی جامعه سیاسی بین ۲۲ تا ۲۶ مارس ۲۰۲۵، یک تحقیق میدانی جامع در ۱۶ شهر باکور کوردستان در مورد روند آغاز شده پس از فراخوان رهبر آپو انجام داد. یوکسل گنچ، هماهنگ‌کننده مرکز تحقیقات میدانی جامعه سیاسی، در گفتگو با خبرگزاری فرات (ANF) گفت: «مطمئنا بیانیه آقای اوجالان و اطلاعاتی در مورد نحوه پیشبرد روند، جامعه را از جهات خاصی آسوده خاطر کرد.»

نگرانی‌ها و تشویش‌ها

گنچ با اشاره به وجود نگرانی‌ها و تشویش‌ها در مورد حل مسئله کورد و شرایط تحقق صلح و رویکرد محتاطانه، گفت: «بیش از ۶۰ درصد مردم بیانیه آقای اوجالان را بسیار مثبت ارزیابی می‌کنند، اما بخش مهمی نیز نگران هستند.»

اگر دولت گام بردارد

گنچ با بیان اینکه جامعه معتقد است که صرف فراخوان برای ایجاد روند حل کافی نیست و اگر دولت در ازای توافقات حاصل شده، اقدامات لازم را انجام دهد، اعتقاد بسیار قوی به موفقیت این روند وجود دارد، گفت: «بنابراین، تا زمانی که اقدامات ملموس مطرح نشده از سوی جناح حکومت و دولت آشکار نشود، نگرانی مردم در مورد پیشرفت سالم روند افزایش می‌یابد. به عنوان مثال، پاسخ‌های اصلی به سؤال 'برای اینکه این روند به طور سالم پیش برود، در اولویت چه باید کرد؟' پاسخ‌هایی هستند که به دولت/حکومت نسبت داده شده‌اند.»

عفو عمومی، زبان صلح و حق امید

در حالی که «عفو عمومی قبل از هر چیز باید صادر شود» در رتبه اول و «حکومت، اپوزیسیون و سیاستمداران باید از گفتمان‌های تفرقه‌افکن و تهدیدآمیز دوری کنند و گفتمان صلح را اتخاذ کنند» در رتبه دوم قرار گرفته است، می‌بینیم که گفتمان‌ها و بی‌عملی‌های جناح حکومت در مورد این روند، تاثیر جدی بر جامعه دارد؛

*نزدیک به ۳.۵ نفر از هر ۵ نفر، عفو عمومی را در میان اقدامات اولویت‌دار برای پیشرفت روند می‌بینند.

*۳ نفر از هر ۵ نفر اظهار می‌دارند که مشارکت آقای اوجالان در این روند در چارچوب «حق امید» باید حتما تضمین شود.

*نسبت مشابهی خواستار آزادی فوری زندانیان بیمار و زندانیان ۳۲ ساله و انجام پاکسازی اولیه برای کمک به ایجاد فضایی مناسب برای صلح هستند.

*نزدیک به ۳ نفر از هر ۴ شرکت‌کننده معتقدند که قانونی کردن کسانی که روند را پیش می‌برند و چارچوب روند را تضمین‌های قانونی می‌بخشند، باید هر چه زودتر از مجلس بگذرد.

گنچ با بیان اینکه همه اینها نشان‌دهنده مکانیسم دولت و حکومت برای موفقیت است و نشان می‌دهد که تلاش یک‌جانبه در حل مسئله کورد و ایجاد صلح دشوار است، ادامه داد: «مردم کوردستان برای روند صلح کاملا آماده هستند. یک حافظه صلح بسیار زنده در مورد تجربیات گذشته وجود دارد. به همین دلیل می‌توانند خواسته‌های ملموس داشته باشند و می‌دانند که باید انتظارات ملموس را بر دوش جناح حکومت بگذارند. از نظر مردم کوردستان؛ دولت و مکانیسم حکومت و بخشی که حول هویت غالب ترکیه‌ای گرد آمده‌اند، کسانی هستند که برای روند صلح آماده نیستند و نمی‌خواهند وارد روند حل شوند.»

آزادی جسمانی باید تامین شود

یوکسل گنچ با تاکید بر لزوم تامین آزادی جسمانی رهبر آپو، بر اهمیت مطرح شدن فوری «حق امید» بدون تعویق تاکید کرد. گنچ افزود: «پیشنهاد بسیار جدی برای پاکسازی مسیر برای پیشرفت روند وجود دارد و این باید توسعه یابد؛ باید مقررات و تضمین‌هایی در مورد آزادی بیان و تشکل ایجاد شود. در مطالعه‌ای که ما انجام دادیم، نسبت افرادی که در ترکیه معتقدند آزادی بیان و تشکل وجود دارد، حتی به ۱۰ درصد هم نمی‌رسد. در یک فضای سیاسی که آزادی بیان و تشکل وجود ندارد، شرایط برای صحبت شجاعانه در مورد صلح نیز وجود ندارد.»