عزیز تونچ: «توافق شهر» در مرکز مسئله قرار دارد

نویسنده و پژوهشگر عزیز تونچ گفت که تصادفی نیست که «توافق شهر» در تحقیقات شهرداری استانبول موضوع اتهام قرار گرفته است و گفت که در مرکز مسئله قرار دارد.

در حالی که نارضایتی‌های مردمی پس از عملیات شهرداری استانبول و علیه امام‌اوغلو افزایش یافت، حکومت اقدامات خود علیه دموکراسی را تشدید کرد. ۳۰۲ نفر که بیشتر آن‌ها جوان هستند، دستگیر شدند و فشارهای وارده بر رسانه‌ها و رسانه‌های دیجیتال و رویه‌ای که در آن تمام بخش‌های جامعه با قوه قضاییه تهدید می‌شوند، در حال وقوع است. عزیز تونچ، نویسنده و پژوهشگر، اظهار داشت که واکنش‌ها و فعالیت‌های شکل گرفته، نتیجه نارضایتی‌های تا به امروز است و گفت که این روند با مسئله کورد که هنوز حل نشده است نیز مرتبط است.

نویسنده و پژوهشگر عزیز تونچ در رابطه با این موضوع به سؤالات خبرگزاری فرات (ANF) پاسخ داد.

تونچ اظهار داشت که فشارها، ظلم‌ها و بی‌قانونی‌هایی که سال‌هاست اعمال می‌شود، در جامعه نارضایتی ایجاد کرده و این امر پس از عملیات‌های اخیر آشکار شده است و گفت: «یعنی یک طرف، این فشارها و ظلم‌های ضد دموکراتیک است که ادامه دارد. از آنجایی که مسئله کورد در ترکیه به شیوه‌ای دموکراتیک حل نمی‌شود، حق شهروندی برابر به علویان داده نشده، زنان همواره با فشار و ظلم روبرو هستند و خواسته‌های جوانان مورد استقبال قرار نمی‌گیرد، این‌ها عواملی بودند که باعث بروز این واکنش شدند. در واقع، خوب هم شد. زیرا این واکنش اجتماعی که شکل گرفت، تنها به دلیل برکناری امام‌اوغلو از سمتش نیست.»

تونچ به «توافق شهر» که در تحقیقات شهرداری استانبول موضوع اتهام قرار گرفته است، اشاره کرد و گفت: «مسئله 'توافق شهر' تصادفی نیست که در این موضوع مطرح شده است. کاملا در مرکز مسئله قرار دارد. زیرا اگر 'توافق شهر' نبود، امام‌اوغلو با این اختلاف زیاد پیروز نمی‌شد. یعنی نباید مسئله را فقط از منظر فرصت‌هایی که آرای رای‌دهندگان کورد ایجاد کرده است، ببینیم. هنگامی که حزب برابری و دموکراسی خلق‌ها (دم پارتی) بر اساس 'توافق شهر' از امام‌اوغلو حمایت کرد، این زمینه را فراهم کرد تا بسیاری از بخش‌های مختلف جامعه به سوی امام‌اوغلو گرایش پیدا کنند. بخش بزرگی از جامعه که به دلایل مختلف از امام‌اوغلو یا حزب جمهوری‌خواه خلق (ج‌ه‌پ) فاصله می‌گرفتند، اما هیچ ارتباطی با اردوغان نداشتند، به دلیل 'توافق شهر' به سوی امام‌اوغلو متمایل شدند. به همین دلیل، فرمولاسیون 'توافق شهر' به خودی خود استدلال بسیار مهمی است که باعث پیروزی امام‌اوغلو شد. خود دولت نیز به همین دلیل به این سمت گرایش پیدا کرد. به ویژه تلاش کرد تا حملات خود را علیه 'توافق شهر' ادامه دهد. به طور خلاصه، 'توافق شهر' در این حمله به عنوان یک استدلال بسیار اساسی مورد استفاده قرار گرفته است، زیرا مسئله کورد در مرکز تمام مسائل سیاسی در ترکیه قرار دارد.»

تونچ در ادامه گفت: «در یک کشور دموکراتیک، نه چنین حمله‌ای علیه امام‌اوغلو صورت می‌گیرد و نه مسئله کورد همچنان (لاینحل) باقی می‌ماند. زیرا ما در یک نظام ضد دموکراتیک، فاشیستی و خودکامه زندگی می‌کنیم، هم با چنین مشکلی روبرو هستیم و هم عدم حل مسئله کورد ادامه دارد. اگر شما در چارچوب یک رویکرد دموکراتیک نباشید، اگر به همین دلیل به امام‌اوغلو حمله کنید، نمی‌توانید در حل مسئله کورد موضع صحیحی اتخاذ کنید. حل مسئله کورد، به معنای پیشرفت دموکراسی است. به دست آوردن حقوق کوردهاست. فراخوان آقای عبدالله اوجالان، بیانیه‌های سیاستمداران کورد و دم پارتی وجود دارد و محتوای آن‌ها کاملا بر این اساس است؛ این مسئله فقط عدم اعطای حقوق کوردها نیست. برعکس، حداقل اجازه می‌دهد که حقوق کوردها در سطحی اعطا شود. یعنی باید شرط آموزش به زبان مادری و خودمدیریتی در مدیریت‌های محلی پذیرفته شود، وضعیت زندانیان اصلاح و آن‌ها آزاد شوند. در غیر این صورت، این روندی نیست که بر اساس دستورالعمل‌های دولت که می‌گوید 'این کار را بکنید یا آن کار را بکنید' پیش برود.

تا زمانی که دولت دموکراتیک نشود، مسئله کورد حل نخواهد شد و حملاتی مانند حمله به امام‌اوغلو ادامه خواهد داشت. به همین دلیل، یک ارتباط مستقیم بین حمله به امام‌اوغلو و عدم حل مسئله کورد وجود دارد.»