رنه لو مینو: مدل روژاوا برای آینده سوریه نمونه‌ای بی‌نظیر است

رنه لو مینو اظهار داشت که آینده سوریه نباید به یک دیکتاتوری اسلامی رادیکال تسلیم شود و گفت: «مدل روژاوا برای آینده سوریه و خاورمیانه نمونه‌ای بی‌نظیر است.»

اگرچه سقوط رژیم اسد توازن نظامی و سیاسی در سوریه را به طور رادیکال تغییر داده است، اما آینده این کشور هنوز نامشخص است. سقوط رژیم به طور کامل به جنگ و تنش پایان نداد، اما با وجود این، جامعه بین‌المللی به سرعت با بازیگران جدید ارتباط برقرار کرد و روند دیپلماتیک برای ایجاد «سوریه جدید» را آغاز کرد.

هیئت تحریر الشام (HTS) که خلاء قدرت را به سرعت پر کرد، مسئولیت اداره روند انتقالی را بر عهده گرفت. ابومحمد الجولانی، رئیس HTS، هنوز به عنوان فرمانده یک گروه مسلح دیده می‌شود، اما بازیگران بین‌المللی امیدوارند که او یک تغییر سیاسی را انجام دهد و در موضوع بازسازی سوریه به یک چهره کلیدی تبدیل شود.

با این حال، این وضعیت خوش‌بینانه در مدت کوتاهی به نگرانی تبدیل شد. به ویژه، اطلاعات مربوط به قتل علویان در مناطق ساحلی کشور، هم در میان افکار عمومی و هم در میان محافل بین‌المللی، باعث نارضایتی‌های بزرگی شد. دولت تحت ریاست جولانی موضع مشخصی در مورد این حملات نشان نداد، که این امر نگرانی‌ها را در مورد اینکه دوره جدید متحد و صلح‌آمیز نخواهد بود، افزایش داد. با وجود همه این رویدادها، شامگاه ۲۹ مارس، جولانی که عنوان ریاست جمهوری را بر خود نهاده بود، هیئت «دولت موقت سوریه» متشکل از ۲۳ نفر را اعلام کرد. با این حال، هیئت اعلام شده نشان می‌دهد که از تنوع اجتماعی در کشور دور است و کاملا دارای یک ذهنیت یکپارچه است. اقدامات سیاسی جولانی که دارای تمایلات اقتدارگرایانه و ذهنیت مدیریتی او که دور از چندگانگی (تکثرگرایی) است، در میان جامعه بین‌المللی باعث ایجاد سؤالات جدی در مورد یک تغییر واقعی در سوریه شده است.

از سوی دیگر، دولت ترکیه که بزرگترین حامی HTS است و تبهکارانش به حملات خود به مناطق شمال و شرق سوریه و اشغالگری خود در منطقه ادامه می‌دهند.

رنه لو مینو، رئیس مشترک جنبش دوستی بین مردم و مبارزه علیه نژادپرستی (MRAP) مستقر در فرانسه، حملات به روژاوا و اهمیت مدل روژاوا برای آینده سوریه را برای خبرگزاری فرات (ANF) ارزیابی کرد.

«در روژاوا جنگ و جنایات علیه بشریت صورت می‌گیرد»

رنه لو مینو اظهار داشت که پس از سقوط رژیم اسد تغییرات بزرگی در کشور رخ نداده است و خاطرنشان کرد که برخلاف انتظارات، قتل‌عام‌ها در کشور و حضور استعماری کشورهای خارجی در سوریه ادامه یافته است. رنه لو مینو یادآور شد که دولت ترکیه از ابتدای جنگ داخلی سوریه تاکنون سیاست خصمانه‌ای علیه روژاوا در پیش گرفته است و گفت: «حملات دولت ترکیه به منطقه هم جنایت جنگی و هم جنایت علیه بشریت است. همانطور که در دادگاه خلق‌ها در روژاوا با مدارک نشان داده شد، دولت ترکیه در روژاوا مستقیما به غیرنظامیان حمله می‌کند. در راس آن‌ها زنان، کودکان و خانواده‌ها، مردم غیرنظامی به قتل می‌رسند. ترکیه نه تنها به غیرنظامیان حمله می‌کند، بلکه قصد دارد سیستم اجتماعی در روژاوا را به طور کامل از بین ببرد. ناپدید کردن، کوچ اجباری، همه این‌ها در زمره جنایات جنگی قرار می‌گیرند. نابودی آگاهانه فرهنگ و یک جامعه، جنایت علیه بشریت است.»

«برای حذف پ‌ک‌ک از فهرست ترور مبارزه می‌کنیم»

رنه لو مینو رویکرد اروپا در قبال دولت ترکیه را مورد انتقاد قرار داد و اظهار داشت که مدیران اروپایی در برابر باج‌خواهی‌های رئیس جمهور ترکیه اردوغان سر فرود می‌آورند. رنه لو مینو در ادامه گفت: «پیش از این در دادگاه‌هایی شرکت کرده بودم که جنایات ترکیه علیه مردم کورد در آن محاکمه می‌شد. در آنجا نتایج مربوط به پ‌ک‌ک برای ما مهم بود. دادگاه وقایع بین پ‌ک‌ک و ترکیه را به عنوان یک جنگ مسلحانه می‌بیند و به طور واضح نشان می‌دهد که پ‌ک‌ک به کنوانسیون‌های ژنو احترام می‌گذارد. کسی که در روژاوا و سایر بخش‌های کوردستان بر اساس این کنوانسیون عمل نمی‌کند، خودِ دولت ترکیه است. با در نظر گرفتن این موضوع، ما به عنوان یک جنبش از فرانسه می‌خواهیم که پ‌ک‌ک را از فهرست 'ترور' خارج کند.

«اروپا در برابر باج‌خواهی سر فرود می‌آورد»

با وجود این واقعیت، مردم کورد همواره قربانی منافع اقتصادی و سیاسی می‌شوند. رویکرد اروپا به ویژه با باج‌خواهی ترکیه در مورد مهاجران مرتبط است. ترکیه می‌گوید: 'اگر شما نقض حقوق بشر را محکوم کنید، من مرزها را باز خواهم کرد و شما توسط مهاجران اشغال خواهید شد.' این یک دروغ است. علاوه بر این، باز کردن درها به روی افرادی که از جنگ و دیکتاتوری فرار می‌کنند، یک مسئولیت اخلاقی است. کاری که ترکیه می‌کند باج‌خواهی است و اروپا نیز در برابر این باج‌خواهی سر فرود می‌آورد.»

«روژاوا مدلی برای خاورمیانه است، باید از آن محافظت شود»

رنه لو مینو خاطرنشان کرد که ترکیه می‌خواهد سیستم روژاوا را که یک مدل بی‌نظیر برای دموکراسی خاورمیانه است، از بین ببرد و گفت: «مدل روژاوا برای دموکراسی، زندگی مشترک، حقوق ملت‌های کم‌شمار -چه فرهنگی و چه اجتماعی- یک نمونه قابل احترام است. برابری زن و مرد نیز بسیار مهم است. در منطقه‌ای که خشونت بسیار شدیدی علیه زنان اعمال می‌شود، در روژاوا حقوق برابر و آزادی زنان به طور واقعی یک نمونه برای کل منطقه است. حضور مبارزان زن در روژاوا بهترین نشانه قدرت زنان است. حقوقی که زنان در این منطقه از آن برخوردارند، واقعا فوق‌العاده است. روژاوا در عین حال یک تجربه اکولوژیک و اجتماعی است. اگرچه تخریب بر آن تحمیل می‌شود، این سیستم برای خاورمیانه یک نمونه بی‌نظیر است و هم از نظر انسانی و هم از نظر سیاسی باید قطعا محافظت شود.»

«آینده سوریه به مدل روژاوا بستگی دارد»

رنه لو مینو اظهار داشت که سازمان جهادی HTS که در سوریه به قدرت رسیده است، یک خطر بزرگ برای آینده است و بیان کرد که مدل روژاوا می‌تواند راه‌حلی برای تمام مشکلات سوریه باشد. رنه لو مینو گفت: «با سقوط رژیم اسد بسیاری از مردم خوشحال شدند، اما اگر به جای یک دیکتاتوری لائیک، یک دیکتاتوری اسلامی بیاید، ما در ایران دیده‌ایم که این به چه چیزی منجر می‌شود. بنابراین، تا زمانی که اسلام‌گرایان رادیکال در قدرت باشند، ما نمی‌توانیم به سیستمی که در سوریه ایجاد می‌شود اعتماد کنیم. اما اگر مدل روژاوا به عنوان اساس در نظر گرفته شود، یک سوریه دموکراتیک ایجاد شود، سیستمی که حقوق کوردها و سایر ملت‌‌های کم‌شمار را به رسمیت می‌شناسد ایجاد شود، این واقعا می‌تواند برای سوریه امیدبخش باشد.»