هزاران فلسطینی به غزه بازگشتند

پس از آتش‌بس میان اسرائیل و حماس، هزاران فلسطینی برای بازگشت به نوار غزه عازم شدند.

شش گروگان دیگر در چارچوب توافق اسرائیل و حماس آزاد شدند. این تحول فرصتی شد برای هزاران فلسطینی که مجبور به فرار از نوار غزه شده بودند تا به خانه‌های خود در شمال شهر بازگردند.

هدف از این آتش‌بس، آزادی اسرای اسرائیلی و فلسطینی و هموار کردن راه برای مذاکره برای پایان دادن به جنگ است.

ده‌ها هزار نفر با پای پیاده یا با وسایل نقلیه خود، راهی شدند. با این حال اسرائیل از عبور برخی از گروه‌ها از کریدور نتظاریم جلوگیری کرد.

حماس این موج بازگشت را «پیروزی در برابر نقشه‌های اشغالگرانه» خواند.

هدف اول این توافق، آزادی ۳۳ گروگان اسرائیلی و ۱۹۰۰ اسیر فلسطینی است. در طی این روند، اسرائیل و حماس با شرایط جدید دیدار خواهند کرد. مرحله نهایی شامل بازسازی غزه و تحویل اجساد اسیران مرده خواهد بود.

این جنگ که با حمله حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، منجر به کشته شدن ۱۲۱۰ نفر در اسرائیل شد که بیشتر آنها غیرنظامی بودند. به گفته وزارت بهداشت غزه، دست کم ۴۷ هزار و ۳۰۶ نفر در جنگ ویرانگر اسرائیل به همین دلیل جان خود را از دست داده‌اند.

تشکیلات خودگردان فلسطین و کشورهای عربی اعتراضات شدید خود را نسبت به آوارگی اجباری فلسطینی‌ها ابراز کرده‌اند. پیشنهادهای دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای اعزام ساکنان نوار غزه به اردن و مصر نیز مورد انتقاد بسیاری از طرف‌ها در منطقه قرار گرفته است.

اردن و مصر که میزبان ۲.۳ میلیون پناهنده فلسطینی هستند، روز یکشنبه بار دیگر تاکید کردند که «آوارگی اجباری» فلسطینی‌ها را نمی‌پذیرند. اتحادیه عرب اعلام کرد که آوارگی اجباری فلسطینی‌ها را تنها پاکسازی قومی می‌توان توصیف کرد و در این زمینه هشدار داد.

بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل از پیشنهاد دونالد ترامپ به عنوان «ایده بسیار خوبی» استقبال کرد.