یکسانسازی در افغانستان: لباس اجباری طالبان برای دانشآموزان
دولت طالبان در افغانستان اعلام کرد که از آغاز دورهی آموزشی جدید در ماه مارس، استفاده از عمامه و تونیک بلند سنتی برای تمامی دانشآموزان پسر اجباری شده است.
دولت طالبان در افغانستان اعلام کرد که از آغاز دورهی آموزشی جدید در ماه مارس، استفاده از عمامه و تونیک بلند سنتی برای تمامی دانشآموزان پسر اجباری شده است.
در کشوری که تحصیل دختران پس از مقطع متوسطه ممنوع شده است، اکنون برای دانشآموزان پسر نیز پوشش با ارجاع دینی اجباری شده است.
بر اساس قانون جدید، دانشآموزان پسر در مقطع ابتدایی باید لباس آبی روشن و کلاه، و دانشآموزان دبیرستانی باید شلوار و عمامهی سفید بپوشند. اعلام شده است که دانشآموزانی که از این قانون پیروی نکنند، اجازه ورود به مدرسه را نخواهند داشت. حتی در برخی شهرها، این قانون به شدت مورد نظارت قرار گرفته است.
در مناطقی مانند هرات و قندهار، واحدهای «ترویج فضائل و نهی از منکرات» در مدارس، لباس دانشآموزان را بازرسی میکنند.
طالبان این تصمیم را با این استدلال که لباسهای مدرسه باید مطابق با ارزشهای اسلامی باشد، نابرابریهای اجتماعی را پنهان کند و نظم را تامین کند، توجیه میکند. با این حال، این قانون از نظر مالی نیز به خانوادهها فشار وارد میکند.
قیمت یک دست لباس معمولی ۱۰۰۰ افغانی (حدود ۱۲ یورو) است، در حالی که ۸۵ درصد جمعیت با درآمد کمتر از ۱ دلار در روز زندگی میکنند. این وضعیت، به ویژه برای خانوادههای پرجمعیت، بار سنگینی ایجاد میکند.
قانون جدید پوشش برای معلمان و مدیران مدارس نیز اجباری است. پوشیدن کت و کراوات ممنوع شده است و از تمامی معلمان خواسته شده است که عمامه و لباس سنتی سیاه بپوشند.
اکنون همه شبیه هم هستند
به گزارش خبرگزاری فرانسه (AFP)، یک مدیر دبیرستان در کابل با بیان اینکه «اکنون همه شبیه هم هستند. پزشک و آشپز هم یکسان به نظر میرسند»، فشار ناشی از این قانون را شرح میدهد.
در برخی مناطق، وضعیت فیزیکی ساختمانهای مدرسه بسیار نامناسب است. دانشآموزان مجبورند روی زمین رو به تخته بنشینند و در برخی روستاها، کلاسها در سایهی درختان در کنار قبرستان برگزار میشود. با این حال، بازرسان وزارتخانه همچنان به شدت بر اجرای قانون پوشش نظارت میکنند.
فشارها بر نظام آموزشی در افغانستان، نه تنها دختران، بلکه اکنون دانشآموزان پسر و معلمان را نیز مستقیما تحت تاثیر قرار میدهد. اجباری کردن پوشش، گامی جدید در یکسانسازی ایدئولوژیک در آموزش تلقی میشود.