تصویر

«باید با آموزش خانواده خشونت علیه زنان را از بین ببریم»

فعالان زن می‌گویند: «قوانین عراق باید برای محافظت از زنان در برابر خشونت اصلاح شود.»

فعالان زن در گفتگوی ویژه‌ای با خبرگزاری فرات (ANF) درباره وضعیت زنان، خشونت علیه زنان و موانع پیش روی تشکل‌ها و فعالان زنان صحبت کردند.

بِخال فوزیه، فعال و عضو شورای عالی زنان کارگر کوردستان، در مورد وضعیت زنان اینگونه بیان کرد: «خشونت علیه زنان در سراسر جهان ادامه دارد، اما در این سرزمین بیشتر است. زیرا جامعه یک جامعه دین‌گرا است و ذهنیت مردسالار حاکم است. خشونت فقط فیزیکی نیست، بلکه جلوگیری از خروج از خانه و کاهش آزادی‌ها در مورد زن نوعی خشونت علیه زنان است. هر روز در کرکوک می‌شنویم که زنان توسط پدران و برادران خود کشته و تهدید می‌شوند، زیرا ذهنیت مردسالار بر جامعه حاکم است. وقتی مردی علیه همسرش خشونت می‌کند، خانواده‌ها از دخترانشان مراقبت نمی‌کنند، بنابراین زنان مجبور به خودکشی می‌شوند.»

«اقتدار مانعی بر سر راه حمایت از زنان است»

بِخال فوزیه همچنین گفت: «ما به عنوان تشکل‌های زنان در کرکوک تلاش کردیم برای محافظت از زنان در برابر کشته شدن، پناهگاه‌های زنان افتتاح کنیم. ساختمان این پناهگاه تکمیل شده است اما مسئولان چندین سال است که اجازه افتتاح آن را نمی‌دهند. ما همیشه کنفرانس‌ها و سمینارهایی را برای آگاهی جامعه برگزار می‌کنیم، زیرا ما زنان می‌دانیم که چه دردهایی داریم. لازم است جنس مخالف در سمینارها و همایش‌های آگاهی‌یابی شرکت کند تا بفهمد زن ملک آنها نیست که نسبت به آنها دلسوزی کنند، باید به زنان احترام گذاشت.»

«زنان کورد قهرمان هستند، آنها در طول تاریخ جنگیده‌اند و مبارزه کرده‌اند»

بِخال فوزیه در پایان سخنان خود گفت: «زنان کورد قهرمان هستند، زنان کورد در طول تاریخ مبارزه کرده و جنگیده‌اند و از هیچ چیز نمی‌ترسند. از آنجایی که دین بر جامعه ما حاکم است، مهم است که مردان مذهبی درباره هستی و عظمت زنان صحبت کنند.»

«متاسفانه آن دسته از زنانی که در مراکز تصمیم‌گیری هستند برای زنان کار نمی‌کنند»

اَسمَر لطیف، فعال زن و مسئول روابط اتحادیه زنان کوردستان در خصوص دلایل افزایش خشونت علیه زنان گفت: «خشونت علیه زنان زیاد است و همیشه در حال افزایش است. مردان می‌توانند به راحتی در بازارها اسلحه پیدا کنند و از آن در اعمال خشونت‌آمیز استفاده کنند. خشونت فقط فیزیکی نیست، بلکه از طریق سخنان بد و محدود کردن آزادی‌ها نیز صورت می‌گیرد. ما به عنوان فعالان و تشکل‌های زنان تلاش می‌کنیم خشونت علیه زنان را از بین ببریم، اما متأسفانه آن دسته از زنانی که در مراکز تصمیم‌گیری هستند، برای زنان کار نمی‌کنند. زنان در مجلس و دادگاه‌ها حضور دارند اما برای زنان کار نمی‌کنند. همچنین، هیچ پلیس زنی در کلانتری‌ها وجود ندارد که برای آن دسته از زنانی که خشونت را تجربه می‌کنند کار کنند، این نیز برای زنان مشکل ایجاد می‌کند، زیرا آنها نمی‌توانند در مورد خشونت‌هایی که به آنها تحمیل شده است به راحتی صحبت کنند.»

«ما باید از طریق آموزش خانواده تبعیض بین دختران و پسران را از بین ببریم»

اسمر لطیف با ارسال پیامی به خانواده‌ها تصریح کرد: «برای از بین بردن خشونت علیه زنان ابتدا باید از آموزش خانواده شروع کنیم. والدین باید دختر و پسر خانواده خود را برابر ببینند تا تبعیض و تفاوتی بین آنها وجود نداشته باشد، زیرا تبعیض بین دختر و پسر باعث خشونت بیشتر علیه زنان می‌شود.»

«آگاهی در مورد خشونت علیه زنان تا حدی افزایش یافته است»

نَجلا صلاح وکیل دادگستری و فعال زنان به وضعیت زنان اشاره کرد و گفت: «در مقایسه با گذشته می‌توانم بگویم که تغییری ایجاد شده و خشونت علیه زنان با وجود اینکه ادامه دارد کاهش یافته است. اکنون از آنجایی که سازمان‌ها و فعالان زنان همواره کنفرانس‌ها، سمینارها و دوره‌هایی را برای افزایش آگاهی جامعه برگزار می‌کنند، آگاهی نسبت به خشونت علیه زنان تا حدی افزایش یافته است.»

همچنین نجلا صلاح درباره قوانین عراق در رابطه با حمایت از زنان صحبت کرد و اظهار نمود: «قوانینی که در عراق برای حمایت از زنان و خانواده وجود دارد باید تغییر کند، اما تغییر باید در راستای بهتر شدن باشد. اگر مصوبه سال ۱۳۲۵ اجرا نشود، حقوق زنان بیش از الان پایمال می‌شود، بنابراین امیدوارم با فشار همه احزاب و سازمان‌ها، اصلاحیه‌ای در قوانین عراق برای حمایت از زنان انجام شود.»

«صدای خود را در برابر نقض حقوق خود بلند کنید»

نَجلا صلاح، وکیل دادگستری و فعال زنان در پایان سخنان خود گفت: «پیام من برای جامعه این است که همه آحاد جامعه می‌توانند حقوق خود را مطالبه کنند، صدای خود را در برابر تضییع و غصب حقوق خود بلند کرده و حقوق خود را مطالبه کنند. هیچ دختری نباید بدون آموزش بماند.»