تقریبا ۳ ماه از فراخوان تاریخی رهبر آپو در ۲۷ فوریه میگذرد، اما هنوز هیچ گام ملموسی از سوی دولت برداشته نشده است. بهویژه انزوای تحمیلی اعمالشده بر رهبر آپو همچنان ادامه دارد.
مصطفی آکنگین، عضو شورای حزب مناطق دموکراتیک (دبپ)، در گفتگو با خبرگزاری فرات (ANF) گفت: «جنبش سیاسی کورد، با ارزیابی کلی آن از گذشته تا به امروز، ۳۰ سال پیش، آقای عبدالله اوجالان برای ترک سلاح و برقراری آتشبس فراخوانی داده بود. در ۱۷ آوریل ۱۹۹۳، تورگوت اوزال درگذشت و روند به نوعی متوقف شد.
بنابراین، فراخوان آقای عبدالله اوجالان در ۲۷ فوریه یک فراخوان جدید نیست؛ ۳۰ سال پیش نیز همین حرفها را زده بود. سخنان آقای عبدالله اوجالان، همانگونه که ۳۰ سال پیش بود، امروز نیز همان است. به همین دلیل، ما این فراخوان جدید را بهعنوان امیدی برای ترکیه جدید ارزیابی میکنیم.»
«کوردها از این روند صیانت کردند»
آکنگین با بیان اینکه مردم کورد بهطور جدی از این روند صیانت کردهاند که رهبر آپو آغاز کرده است، گفت: «کوردها از این روند صیانت کردهاند. اما باید پرسید که آیا در جبهه ترکیه، مردم ترکیه برای این آمادهاند یا آن را پذیرفتهاند؟ به نظر من، ما با ترکیهای روبرو هستیم که این روند را بهطور کامل درک نکرده است. فشار و انکار زبان کوردی و کوردها همچنان ادامه دارد. واقعا، فراخوان آقای اوجالان از اهمیت تاریخی برخوردار است. باید قدر، معنا و اهمیت آن را دانست. از این نظر، کوردها این روند را مهم میدانند و از صمیم قلب از آن صیانت میکنند.
گفتن این نکته نیز مفید است: دولت جمهوری ترکیه در نقطه کنونی از نظر اقتصادی، حقوقی و اخلاقی دچار فروپاشی شده است. بنابراین، من در مورد اینکه آیا این دولت میتواند این مشکل را حل کند یا نه، نگرانیهایی دارم. متاسفانه، ما با دولتی روبرو هستیم که مشروعیت خود را از دست داده است. من به این روند امیدوارم؛ امیدوارم این روند به نتیجه برسد و حسرت و آرزوهای کوردها نیز در جایی به نتیجه برسد. اما احتیاط لازم است.
ما کوردها از گذشته تا به امروز این روند را بهخوبی درک کردهایم. کمی هم لازم است که دولت اکنون واقعا با خواست خود این روند را آغاز کند. کوردها دیگر فریب نمیخورند. بنابراین، باید با عقل سلیم به این روند نزدیک شویم.»
«برای صلحی شرافتمندانه اصرار داریم»
آکنگین با اشاره به لزوم پایان دادن فوری به انزوای مطلق اعمالشده بر رهبر آپو و تامین آزادی جسمانی وی، ادامه داد:
«از گذشته تا به امروز، شاهد عدم به رسمیت شناختن کوردها و انکار کامل موجودیت و زبان کوردی هستیم. از اول اکتبر، دولت باغچلی فراخوانی داد. با اشاره به آقای عبدالله اوجالان گفت: 'بیاید، از حق امید خود استفاده کند، در مجلس صحبت کند.' آنها باید به این خواسته عمل کنند. باید به ما نشان دهند که در این زمینه چقدر جدی هستند.
آقای عبدالله اوجالان، در قرن جدید، چشماندازی به ترکیه ارائه میدهد. او نشان میدهد که زندگی مشترک با کوردها در یک میهن مشترک چقدر میتواند زیبا باشد، سطح رفاه مردم چقدر میتواند افزایش یابد و بودجهای که صرف جنگ میشود را میتوانیم در ساختار داخلی خودمان استفاده کنیم. وضعیت بسیار دشواری نیست.
اگر انزوا را بردارید و تمام شرایط را فراهم کنید؛ خود ایشان نیز به وظیفه خود عمل خواهند کرد. راه دیگری جز این وجود ندارد. اگر واقعا این کارها انجام شود، آینده ترکیه روشن خواهد شد. آنها باید هرچه زودتر انزوای تحمیلی بر آقای عبدالله اوجالان را بردارند. ما، بهعنوان مردم و حزب، این را میخواهیم. برای صلحی شرافتمندانه اصرار داریم.»