پس از اینکه عراق موضوع به رسمیت شناختن نسلکشی ایزدیها را از دستور کار خود خارج کرد، پارلمان عراق در ۲۱ ژانویه تشکیل جلسه داد و ۳ قانون اساسی را با توافق همه گروههای پارلمان تصویب کرد. یکی از این قوانین، تصویب «عفو عمومی» است که به موجب آن هزاران متهم داعشی و بقایای بعثی آزاد خواهند شد. جامعه ایزدی و مردم شنگال مخالفت شدیدی با این قانون نشان میدهند و با فعالیتها و بیانیهها موضع خود را نشان میدهند.
حسین حاجی، عضو شورای هماهنگی نیروها و مولفههای اجتماعی شنگال، در مورد این قانون و سیاست عراق در مورد شنگال با خبرگزاری فرات (ANF) صحبت کرد و اظهار داشت که تصمیم پارلمان عراق نه یک تصمیم سیاسی درست بود و نه یک تصمیم اخلاقی و وجدانی.
حسین حاجی با یادآوری اینکه پارلمان عراق ابتدا موضوع نسلکشی ایزدیها را از دستور کار خود خارج کرد و سپس قانون عفو عمومی را تصویب کرد، گفت: «چه کسی پشت این وضعیت است؟ نیروهای سنی، شیعه و کورد ۳ قانون اساسی را که به نفع آنها بود، در یک لحظه از پارلمان تصویب کردند. ۱۳-۱۴ کشور بینالمللی نسلکشی ایزدیها را به رسمیت میشناسند، چرا پارلمان عراق آن را بیان نمیکند؟ برخی نیروها و طرفها که متهم به جنایت علیه ایزدیها هستند، نمیخواهند پرونده فرمان (نسلکشی) ایزدیها پیش برود.»
حسین حاجی از دولت عراق نیز به دلیل عدم انجام وظایفش انتقاد کرد و ادامه داد: «امروز تصمیم میگیرند که کسانی که داعشی هستند، کسانی که دستشان به خون ایزدیها و شیعیان آغشته است، عفو عمومی برای آنها صادر شود. هزاران هکتار از زمینهای ایزدیها وجود دارد که در زمان صدام حسین به زور از آنها گرفته شده است. چرا زمینهای ایزدیها در قانون مربوط به بازگرداندن املاک و زمینها نیست. تاکنون دهها نخستوزیر و رئیسجمهور تغییر کردهاند، اما وضعیت شنگال حل نشده است، دیگر کافی است.»
حسین حاجی، عضو هماهنگی نیروها و مولفههای اجتماعی شنگال، پرسید که چرا تاکنون پارلمان عراق برای هزاران مفقودالاثری که سرنوشت آنها مشخص نیست، تصمیمی نگرفته است و افزود: «ما امروز صدای خود را به پارلمان عراق و به ویژه دادگاه عالی عراق میرسانیم تا به این موضوع رسیدگی کنند و حق ایزدیها ضایع نشود. اگر حق ما در دادگاه فدرال عراق نیز ضایع شود، مجبوریم صدای خود را به دادگاههای بینالمللی برسانیم. ایزدیها هرگز از حقوق خود دست نمیکشند.»
حسین حاجی در پایان ارزیابی خود اظهار داشت، همانطور که در سال ۲۰۱۴ مبارزان از خاک شنگال دفاع کردند و نگذاشتند شنگال به دست داعش بیفتد، امروز نیز مردم شنگال مانند آن مبارزان مبارزه حقوقی را به پیش خواهند برد و این پیام را به عراق رساند: «اگر آنها یک در را ببندند، ما ده در را باز خواهیم کرد.»