جمیل باییک: حزب کارگران کوردستان یک جنبش فدایی است

جمیل باییک ریاست مشترک کنفدرالیسم جوامع کوردستان در بخش دوم گفتگوی خود در رابطە با توطئە بین المللی ١٥ فوریە ضمن اشارە بە ابعاد این توطئە، نقش مبارزە خلق، حزب کارگران کوردستان و میهندوستان کورد را در خصوص تداوم مبارزە مورد بحث و بررسی قرار داد.

جمیل باییک ریاست مشترک کنفدرالیسم جوامع کوردستان در بخش دوم گفتگوی خود در رابطە با توطئە بین المللی ١٥ فوریە ضمن اشارە بە ابعاد این توطئە، نقش مبارزە خلق، حزب کارگران کوردستان و میهندوستان کورد را در خصوص تداوم مبارزە مورد بحث و بررسی قرار داد. در این بارە جمیل باییک اظهار داشت کە هیچ کادر و رزمندە حزب کارگران کوردستان هیچگاە بە کاری دست نمیزند کە حاکی از عقب نشینی باشد. بە راستی پ.ک.ک. در این بارە نمونەای کاملا متمایز است. زمانیکە مسالە، هدف و ارزشها در خطر بیفتند، مرگ امری مهم بە شمار نمی رود. میتوان این مسالە را در عملکرد هزاران شهیدمان نیز مشاهدە کرد. چهار شهید در زندان آمد بدن خود را بە آتش کشیدند و این نخستین نمونە از آن بە شمار می رود.کسانی کە در جریان روزمرە مرگ بە شهادت رسیدند نیز از جملە نمونەهای نخستین بە شمار می روند. از همین رو است کە در واقعیت، پ.ک.ک جنبشی است کە مسالە مرگ را از میان برداشتە است. اما اگر قرار باشد مرگی اتفاق بیفتد، لازم است کە مرگ نیز با ارزشهای گرانقدر و آرمانهای بزرگ توامان باشد.

خبرگزاری فرات: جنبش در ارزیابیهای خود اعلام می نماید کە توطئە بین المللی اگر چە بە پیروزی نیز دست نیافتە است اما در ابعاد دیگر همچنان ادامە دارد. این توطئە از چە مراحلی گذشتە است و امروزە چگونە بە پیش می رود؟

بدون تردید بخش مهمی از توطئە بین المللی خنثی شدە است. اما در نتیجە توطئە بین المللی ٩ اکتبر و ١٥ فوریە، رهبر آپو در بیست و پنجمین سالگرد آن همچنان در زندان جزیرە امرالی بە تنهایی در اسارت است. همین مسئلە نشان میدهد کە توطئە ادامە دارد. از طرف دیگر، در رابطە با حل مسالە کورد گشایشی حاصل نشدە است و موقعیت آزادی خلق کورد کسب نشدە است. تا زمانیکە ترکیە دمکراتیک نشدە باشد،  توطئە بین المللی همچنان ادامە دارد. زمانیکە رهبر آپو ازادی فیزیکی خود را کسب کند، با آزادی وی کورد نیز بە آزادی دست می یابد، و زمانیکە ترکیە دمکراتیک شود، توطئە بین المللی  بە طور کامل خنثی می شود. در این معنا، اگر چە درست است کە توطئە بین المللی بە اهداف اولیە و از پیش طراحی شدە خود دست نیافتە است، اما همزمان بە انحای مختلف همچنان ادامە پیدا کردە است. توطئە بین المللی ١٥ فوریە با تمام قدرت و فشارهای سیاسی خود، اعم از فشارهای روانی و فیزیکی صورت گرفت. توطئە بین المللی هم اکنون در امرالی با تحمیل انزوای تشدید شدە بر رهبر آپو همچنان ادامە دارد، چندین سال است  کە نمیتوانیم از وضعیت سلامت و صحت رهبر آپو  اطلاعی در دست نداریم. بە همین دلیل است کە ارتقای سطح مبارزە در تمامی عرصەها الزامی اخلاقی و تاریخی است. بە رغم تمام واکنشها و مبارزات صورت گرفتە نیز دولت فاشیست، استعمارگر  و اشغالگر ترک اجازە ندادە است کە ما در رابطە با رهبر آپو بە اطلاعاتی دست پیدا کنیم و بە هیچ نحوی اجازە دادە نشدە است کە خانوادە و وکلا با وی دیدار انجام دهند. همین مسالە اثبات می کند کە این توطئە همچنان بە نحوی خارج از معیارهای اخلاقی بە پیش بردە می شود. علیرغم آنکە ٢٥ سال است کە مباحثات حول توطئە بین المللی همچنان ادامە دارند، مبارزە با ابعاد توطئە بین المللی همچنان تداوم یافتە است، اما لازم است کە آزادی رهبر آپو تحقق پیدا کند. غیر از این مسئلە هیچ تحولی کافی و بسندە بە نظر نمی رسد و بە جز دستیابی بە آن نمیتوانیم فراغ خاطر پیدا کنیم. زیرا همانگونە کە اعلام نمودیم، رهبر آپو بە نحوی فیزیکی زندانی شدە است. اطلاعی، پیامی یا حتی یک ارزیابی و جبری کوتاە نیز از رهبر آپو میتواند تاثیری عظیم را بر حزبمان و خلقمان در بعد روحی و معنوی ایجاد کند. بە همین دلیل دولت استعمارگ ترک، رژیم فاشیست آ.ک.پ/م.ه.پ رهبر آپو را از خلقمان و حزبمان منفک کردە و در وضعیتی قرار دادە است کە ما نمیتوانیم صدای وی را شنیدە و از وی اطلاعی داشتە باشیم. بدون تردید این رویکرد پلید توطئە و بخشی از جنگ ویژە بە شمار می رود.

ما در جایگاە یک جنبش، مبارزاتی بسیار دشوار و در عین حال ارزشمند را در تمام این دورە بە پیش بردەایم. بە همان نحو نیز دولت فاشیست ترک با استفادە از تجربە جنگ ٤٠ سالە، از تمام فرصتها و امکانات استفادە کردە و با بهرەبرداری از تکنولوژی پیشرفتە و نیز کسب کمکهای بین المللی بە ویژە از ناتو و آمریکا، حملات خود را بدون در نظرداشت هیچیک از معیارهای اخلاقی ادامە میدهد. در این حملات روزانە دهها بار از گازهای مسموم و سلاحهای شیمیایی علیە نیروهای گریلا ی آزادی کوردستان استفادە می کند. همین مسالە نشان میدهد کە توطئئە بین المللی همچنان ادامە دارد. در این جنگ کە از تمام رویکردها برای مقابلە با گریلا استفادە می شود، از نیروهای بین المللی کمک گرفتە می شود.

بە همین دلیل است کە این حملات واجد رویکردی بین المللی هستند. اگر چە استفادە از این سلاحها ممنوع بە شمار می روند و هر نیرویی کە از آن استفادە کند با مجازاتی روبرو می شود، اما استفادە  دولت ترک از سلاحهای شیمیایی پذیرفتە شدە و با دلوت ترک همکاری می شود. همین مسئلە نیز تداوم دیگری از  رویکرد توطئە بین المللی است. بە طور خلاصە، منظورم من این است کە رهبر آپو دیالکتیک پ.ک.ک، است، و دیالکتیک پ.ک.ک و خلق کورد حایز اهمیت است. بە گفتەای دیگر، خارج از این موضوع، هیچگونە تحول دیگری مستقل نمی باشد. اگر امروز در کوردستان، در رابطە با سیاست رسمی دمکراتیک شاهد حملە و عملیات و قتلعام سیاسی بزرگ تاریخی هستیم، بدون شک این مسالە با واقعیت رهبر آپو در ارتباط است. آزادی فیزیکی رهبر آپو بە معنای این است کە از قتلعام سیاسی جلوگیری شود. برای نمونە، گماشتن منصوبان در تمام شهرداریهایی کە از سوی حزب دمکراتیک خلقها ادارە می شدند، حزبی کە نزدیک بە ٧ میلیون رای کسب کردە و از ٨٠ شهرداری برخورداری بود، دستگیری تمام انتخاب شدگان و درخواست دستگیری صدها مدیر و عضو احزاب سیاسی و مجازات آنان و ناچارکردنشان بە دوری از عرصە سیاست، نمونەای آشکار از ابعاد دیگر توطئە بین المللی بە شمار می رود کە همچنان ادامە دارد.

اگر امروزە دهها هزار انقلابی و میهن دوست در زندانهای کوردستان و ترکیە دستگیر شدەاند، اگر امروز صدها رزمندە پ.ک.ک و آپویی ٣٠ سال است کە در زندانها بە سر می بردند، چنین مسالەای در سایە واقعیت رهبر آپو، از رویکردی دیالکتیکی برخوردار  است، تمام این موارد بە سویی، اما سوی دیگر این توطئە، جنگ ویژەای است کە بە نحوی غیر اخلاقی و بدون پروا ادامە یافتە است. و بە این محناست کە توطئە بین المللی در تمام عرصەها بر خلق کورد و پ.ک.ک.، در سطح فکری، نظامی و روانی همچنان ادامە دارد. بە همین دلیل است کە این مبارزە تا زمان دستیابی بە ازادی فیزیکی رهبر آپو و دستیابی بە یک موقعیت آزاد و دمکراتیک همچنان ادامە پیدا می کند. تنها در آن صورت است کە این توطئە در هم شکستە و بە پایان خواهد رسید.

در رابطە با پرسش شما، لازم بار دیگر اشارە کنم کە بدون تردید مبارزە ما در مقابل توطئە بین المللی از مراحل بسیار حساس و بحرانی گذر کردە است. در مقابل تمام رویکردهای توطئە بین المللی، ما با اعتلای مبارزە بە آن پاسخ دادەایم.تلاش کردند کە در این مدت  رهبر و شخصیتهای دروغین را وارد صحنە کنند، اما بە پیروزی دست نیافتند. در مواجهه با بسیاری از این مسائل و مشکلات ما تلاش کردیم تا سطح فکری و سازماندهی هر چە بیشتر خود را آمادە کنیم.

اگر پارادایم رهبر آپو و برخودانی کە ما شکل دادیم بە پیروزی دست نمی یافت، یا شرایطی مهیا می شد کە رهبران و شخصیتهای کاذب میتوانستند بە ایفای نقش بپردازند، شکار است کە امروز چیزی با نام پ.ک.ک  باقی نماندە بود. اگر حزب کارگران کوردستان با پیشاهنگی زنان در مقابلە با داعش بە پیروزی تاریخی دست نیافتە بود، این رهبران و شخصیتهای کاذب بە بلایی برای خلق تبدیل می شدند. اگر حزب کارگران کوردستان وجود نمیداشت، نە شنگال آزاد شدە بود و نە انقلاب روژآوا نیز شکل می گرفت. با ایجاد هر خلائئی، خط آپویی تلاش نمود تا نقش خود را ایفا کند. در مقابلە با این رویکرد بود کە عناصر ضد پ.ک.ک وارد عمل شدند. و بە این معناست کە توطئە بین المللی درصدد برآمدە است و تمایل دارد کە موخودیت خود را بە عنوان رویکردی از جنگ ویژە، با رهیافتهای جدید، هر چە بیشتر بسط و گسترش دادە و تقویت کند، خود را نوسازی کردە و بر این مبنا خود را تحمیل کردە و بە پیروزی برسد و توطئە بین المللی را ادامە دهد. بدون تردید سطح مبارزە ای کە جنبشمان و خلقمان از خود نشان خواهند داد، نتیجە نهایی را مشخص خواهند کرد. خط رهبر آپو بدون تردید بە پیروزی خواهد رسید. پیروزی بدون تردید از آم خلقمان خواهد بود و توطئەگران بین المللی بدون هیچ تردیدی با شکست مواجە خواهند شد.

خبرگزاری فرات: رهبر آپو توطئە بین المللی و فرایند امرالی را در بعد سیاسی چگونە ارزیابی می کند؟

نهم اکتبر ١٩٩٨ روز آغاز توطئە بین المللی محسوب می گردد. رهبر آپو در میان تاروپود توطئەای قرار گرفتە بود کە از دمشق تا آتن، مسکو، روم، بیشکک، مینسک و بار دیگر، از مسکو و آتن تا کنیا در هم تنیدە شدە بود. توطئە بین المللی مانند اختاپوسی بازوهای خود را بە همە جا دراز کردە بود. در واقع رهبر آپو میخواست مسئلە کورد را وارد دستور کار اروپا کردە و راە حلی سیاسی و دمکراتیک را برای آن بیابد. اما اروپا دروازەها و حریم هوایی خود را بر روی رهبر آپو مسدود کرد، و بە عنوان شخصی نامقبول از پذیرفتن وی سر باز زد. اینگونە بود کە تصمیم داشتند تا با اتمام فرایند توطئە نقش خود را ایفا کنند. چنین اتمسفری ایجاد شدە بود کە گویا دولت ترک بر نیروهای بین المللی فسار وارد می کند و خواهان دستیابی بە نتیجە است. اما بە راستی وضعیت بە نحو دیگری بود. توطئە بین المللی در تمام ابعاد و عمق خود از سوی آمریکا و بریتانیا طراحی و نسبت بە آن تصمیم گیری شدە بود. . توطئە بین المللی عناصر و همکاران بسیاری داشت. و ترکیە در این میان تنها در آن مشارکت داشت. در این بارە اجویت گفتە بود کە چرا آپو را بە ما مسترد کردند؟ من هنوز هم درک نکردەام. رهبر آپو در این بارە اعلام کردە است کە نخستین گام این  توطئەاز سوی بریتانیا برداشتە شدە است. اقداماتی مانند دستگیری شخصیتهایی مانند لنین و خمینی اتخاذ نشد، اما چنین رویەای علیە رهبر آپو در پیش گرفتە شد. رهبر آپو با تحلیل موضع سیاسی و فلسفی پس پردە  توطئە بین المللی اعلام داشت:توطئە از مبنایی یکصدسالە برخوردار است و قدم بە قدم آن را فاش خواهم کرد. من بە این توطئەها اشارە کردم و گفتم کە هر زمان نقشی را ایفا می کنند. در مقابلە با کوردها توطئە سوارە حمیدیە، توطئەعلیە ملا سلیم در بدلیس در سال ١٩١٤، توطئە علیە  قیام شیخ سعید در سال ١٩٢٥،  در سال ١٩٣٠توطئە علیە قیام اگری، در سال ١٩٣٧ توطئە علیە قیام درسیم و در سال ١٩٥٩ در پروندە ٤٩ نفر و در سال ١٩٦٠ پروندە ٤٠٠ نفرە، قتل فایق بوجاک و سعید قرمزی توپراک از سوی پارت دمکرات کوردستان، و نیز در دورە ایدئولوژیک پ.ک.ک تا کنون صدها توطئە را سازماندهی کردەاند. در واقع دولت استعمارگر ترک از همان ابتدا در مقابل خلق کورد، سیاست توطئە را بە پیش بردە است. زیرا در تداوم سنت دولتی خود واجد تجربە هستند، جون قتلعام و اسغالگریهای فراوانی را بە دست آوردەاند و بر این باور بودند کە بە آسانی میتوانند علیە کورد بە هر اقدامی دست بزنند. و دولت ترک کە واجد سنت دیرینەای در از میان برداشتن دهها انسان از طریق توطئە است، زمانی کە موضوع کورد خواهد بود، چگونە عمل می کند؟ کسی کە این واقعیت را بە طور ملموسی در مقابل ما عیان ساخت، رهبر قیام درسیم سید رضا بود. سید رضا در پای چوبە دار گفت: من نتوانستم کە بە درستی دروغ و مکر شما را دریابم، این مایە حسرت من خواهد بود، اما در مقابل، من  نیز پیش رویتان تعظیم نخواهم کرد، بگذارید کە این نیز حسرتی برای شما باشد. براستی در مقابل دولت استعمارگر ترک کە دولت توطئە بە شمار می رود، بە پیش بردن مبارزە دائمی و بدون وقفە آسان نبودە است. در تول تاریخ برای نخستین بار بود کە در مقابل رهبر آپو نتوانستە بودند بە نتیجەای دست پیدا کنند. برخلاف نمونەهای پیشین تاریخی نابودی، رهبر آپو در رابطە با فرایند امرالی آن را تولد سوم خواندە بود. سیستم امرالی سیستمی است کە از سوی  نیروهای بین المللی مدرنیتە سرمایەداری ایجاد شدە است. آنچە کە سهم دولت ترک شذە است، تنها نگهبانی از این سیستم است. نیروی اساسی ای کە رهبر آپو را در امرالی قرار دادە است، نیروهای مدرنیتە سرمایەداری هستند. اما امرالی در واقع سیستم نابودی و از میان برداشتن است. همزمان امرالی جایی است کە در مقابل نابودی، مقاومتی بی نظیر نیز در جریان است. با نابودی جنبش آزادی با پیشاهنگی حزب کارگران کوردستان کە آخرین قیام بودە  است،میخواستند کە کاملا رهبر آپو را از میان بردارند.رهبر آپو در این بارە گفتە بود کە زندان امرالی برای من بە میدان واقعی نبردی تبدیل شدە است کە بتوانم واقعیت کورد و مسئلە آن را هر جە بهتر درک کنم و فرصتها برای دستیابی بە راە حل را ایجاد کنم. نسبت واقعیت در فرایند امرالی بر اساس فرایندهای قبلی بسیار بهتر بود.  این فرایند از دگماتیسم بە سوی رالیسم، از بی توجهی بە سوی توجە، از دولت محوری مبتنی بر ملت گرایی بە سوی دمکراتیسم، از اکونومیسم بە سوی مدرنیتە دمکراتیک، از ایدەآلیسم بە سوی مدرنیتە دمکراتیک و از ایدەآلیسم بە سوی علمیت تاریخی تحولات مهمی را خلق کرد ەاست. رهبر آپو اینگونە تحلیل می کند کە این سیستم، سیستمی نابودگرانە است. در رویکرد رهبر آپو هموارە نوگرایی و خواست دستیابی بە راە حل وجود دارد. زمینەها و شرایط هر چە باشند، خلق وضعیتی جدید و آلترناتیو برای دستیابی بە راە حل از وایژگیهای اصلی رهبر آپو هستند. این مسالە را در میان سیستم نابودگرانە امرالی بە پیش برد، امری کە هیچ کس پیشبرد آن را پیشبینی نمی کرد.

خبرگزاری فرات: ٢٣ ماە است کە هیچگونە اطلاعی از رهبر آپو در دست نیست. بە دلیل نوع برخود کمیتە منع شکنجە شورای اروپا هم کە شدە باشد، دچار شک و نگرانی می شویم. در آین بارە آخرین وضعیت چگونە است؟

رهبر آپو در رابطە با سیستم امرالی گفتە است کە سیستم نابودگری است. حقوق در امرالی هیچگاە تحقق عینی نیافتە است. در واقع رهبر آپو خود را مانند یک اسیر سیاسی تعریف کردە است. در امرالی بە نوح دلبخواهانە، دست زدن بە جنگ ویژە بە هر نحو و هر شیوەای کە خواستە شود، بە طور نامحدود و بە آسانی اعملا می شود. دولت اشغالگر ترک در این راستا همچنان اصرار می کند. ٢٤ سال است کە رهبر آپو در امرالی بە سر می برد، وارد بیست و پنجمین سال می شود. و همچنان مقاومت و مبارزە را ادامە می دهد. امرالی یک سسیتم نابودگرا است، رهبر آپو از آنجا کە مانند یک اسیر سیاسی زندانی شدە است گیر از ارتباط و دیدار با خانوادە و وکلایش بە نحوی محدود، هیچگونە ارتباطی با جهان نداشتە است. رهبر آپو بە منظور پیگیری تحولات روزمرە لازم است کە بە مطبوعات دسترسی داشتە باشد. بدون تردید، دولت ترک در رابطە با هر سیاستی کە در امرالی بر وی تحمیل می کند، با آگاهی و حساب شدە عمل می کند. در امرالی هیچ چیزی بر اساس ارزشهای حقوقی وجود ندارد. کاری کردەاند کە حتی حق تنفس را نیز باید با مبارزە داشتە باشد. آنگونە کە رهبر آپو گفتە است سیستم امرالی، سیاستهای ملی ترکیە هستند. برای رهبر آپو و امرالی هیچگونە حقوق بین المللی در دسترس نیست. و در این بارە حتی حقوق داخلی خود را نیز نقض می کنند. کمیتە منع شکنجە شورای اروپا نیز مانند یکی از نهادهای مهم و ارزشمند اتحادیە اروپا است کە در بعد حقوقی از سوی آنها بە رسمیت شناختە شدە است، هم اکنون شریک جرم سیاستها ملی ترک است. زمانیکە رهبر آپو را در همان ابتدا بە امرالی آوردند، نخستین کسی کە بە استقبال وی آمد، یکی از نمایندگان این کمیتە بود. این شخص نخست گفتە بود کە تو در این زندان خواهی ماند و ما نیز بە عنوان شورای اروپا بر آن نظارت خواهیم داشت و تلاش خواهیم کرد کە راههایی را برای حل در پیش بگیریم. همان کمیتە هم اکنون در رابطە با رویدادهایی کە در امرالی روی میدهند، نە مسئولیتهای خود را بە جا آوردە و نە توانستە است کە بر سیاستهایی کە در امرالی در پیش گرفتە شدە است، تاثیر گذار باشد نیز نە لازم میدانند کە خلق کورد و افکار عمومی را در رابطە با وضعیت رهبر آپو مطلع نمایند. کمیتە منع شکنجە شورای اروپا هم اکنون شریک سیاستهای ملی ترک است. اخبار منتشرە از سوی کمیتە منع شکنجە شورای اروپا نگرانیها حزبمان، خلق و دوستانمان را دامن زدە است. آیا کمیتە منع شکنجە شورای اروپا واقعا با رهبر آپو دیدار بعمل آوردە است یا خیر؟ وضعیت رهبر آپو چگونە بودە است، وضعیت سلامتی وی چگونە بودە است؟ اگر با رهبر آپو دیداری بە عمل نیامدە است لازم است کە در این بارە بیانیەای را منتشر کند کە با وی دیدار نکردە است. کمیتە منع شکنجە شورای اروپا  با عملکرد خود، جنایات سیاسی دولت ترک را پنهان می کند، سیاستهای پشت پردە را مشروعیت می بخشد و در راستای منافع آن گام بر میدارد. این کمیتە لاز است سریعا بە چنین وضعیتی خاتمە بخشد. و بە دلیل وضعیت و جایگاە و نقش رهبر آپو سریعا دیدار با وی را ممکن نماید. اینکە براستی در امرالی چە روی میدهد، ما بە خوبی از آن اطلاعی نداریم. ما با اخبار مشکوک و متناقضی مواجە هستیم. کدامیک درست هستند، کدامیک نادرست هستند، براستی ما اطلاعی از آن نداریم. ما صرفا میدانیم کە انزوایی شدید بر رهبر آپو تحمیل شدە است. رهبر آپو بە نحوی غیر مشهود کە ما آن را نمی بینیم، از موضع گیری برخوردار است و همجنان مقاومت می کند. مدت دو سال و نیم است کە  هیچگونە دیداری با رهبر آپو صورت نگرفتە است. تمام اطلاعاتی کە بەدست ما می رسد، مایە نگرانی ما را فراهم می کند. با این وجود حزبمان، خلق ما و دوستانمان در رابتە با وضعیت سلامتی رهبر آپو هموارە بپاخاستە و مبارزە کردە است. عدم کسب اطلاعات مشهود از وضعیت رهبر آپو و نامشخص بودن، بدترین شرایطی است کە مایە ناراحتی می شود. در وهلە نخست سلامتی و امنیت رهبر آپو برای  آزادی فیزیکی وی، تداوم کارزار زمان آزاد فرا رسیدە است در هر چهار بخش کوردستان، در اروپا و تحقق بسیج  اجتماعی مسئولیتی تاریخ بە شمار می رود. بە همین مناسبت بە تمام اعاد خلقمان درود می فرستم کە در کارزار زمان آزادی فرا رسیدە است شرکت کردە و با عزم راسخ مبارزە خود را ادامە میدهند. مبارزەای کە ادامە پیدا کردە است، بدون هیچ تردیدی با پیروزی خاتمە پیدا خواهد کرد. خلقمان با عزم راسخ خود این مبارزە را توسعە خواهد بخشید. توطئە بین المللی، تصییقات دولت ترک بر رهبر آپو در واقع تضییقاتی هستند کە بر خلق کورد و حزب کارگران کوردستان تحمیل می شوند.

خبرگزاری فرات:  در نتیجە توطئە بین المللی، این اقدامات، از سال ٢٠١٥ تا کنون دولت ترک دست بە توطئە زدە و حملات خود را ادامە می دهد، آخرین حلقە آن، حملات صورت گرفتە بە زاپ، آواشین و متینا  بودە است. کە بە منظور خنثی کردن و در هم شکستن آن  مبارزە با شدت ادامە دارد. در این برهە باید چە کار کرد؟

همانگونە کە اطلاع دارید  بە منظور حل مسالە کورد و دمکراتیزاسیون در ترکیە، رهبر آپو در سطح پارادایمیک بە تنهایی و با پیشبرد ایستارهایی مبتنی بر راە حل برای آن تلاش کرد. بە منظور حساس کردن جامع بە منظور دستیابی بە راە حل، آامدە کردن افکار عمومی و ایجاد شکافی بزرگ در ذهنیت دولت ترک، تلاشهای وسیعی را انجام داد. اما دولت فاشیست آ.ک.پ، تمام تلاشهیا رهبر اپو را کە با برخورداری از حس مسئولیت انجام دادە بود، فدای منافع  تاکتیکی و روزانە خود نمود، اصرار بر تداوم سیاست انکار و امحا را ترجیح داد. ما اطلاع داریم کە دولت آ.ک.پ بعد از سال ٢٠١٥ در سطوح مختلف و در برهههای متفاوت با رهبر آپو دیدارهای فراوانی را انجام دادە است. سیاستهای دولت آ.ک.پ علیە رهبر آپو، همانند گذشتە در پی آن است کە همە چیز را فدای متامع محاسبات تاکتیکی خود نماید.

بدون تردید رهبر آپو خود بیش از همە بە خوبی از این مسالە اطلاع دارد. از آنجا کە رهبر آپو خود بە خوبی میداند، بە هیچ نحوی امتیاز ندادە است، با مسئولت در مقابل خلق و تاریخ خود، مانند همیشە، بە نحوی حقوقی، اصرار برمعیارهای خود را بە مبنایی برای مبارزە بدل کردە است. دولت آ.ک.پ کە این مسئلە را درک کردە است کە احتمال دارد از طریق امرالی بە نتایج مد نظر خود دست پیدا نمی کند، راههای جنگ ویژە را بە منظور درهم شکستن ارادە خلق و از میان برداشتن پ.ک.ک در پیش گرفتە است. همانگونە کە اطلاع دارید، در تاریخ کوردستان، جنبش سیل آسایی وجود دارد. همانگونە کە پیش از آن هم اشارە کردم، حرکتی وجود دارد کە  هر چیزی را از سر راە خود بر میدارد.، و یران می کند. دولت استعمارگر ترک در این بارە واجد تجربە است. با برخورداری از تجربە خود موضع کنونی را تداوم بخشیدە است. اطلاع دارید کە دولت سریلانکا، علیە گریلاهای تامیل استراتژی امحا را عملی کرد. دولت آ.ک.پ نە بە تنهایی از تجربەای تاریخی خود برخوردار است، از نمونەهای موجود در جهان نیز تجربە کسب کردە است و رویە جنگ را بە نحو جدیدی وارد مرحلە عمل کردە است. تحمیل انزوای چندین سالە بر رهبر آپو از نمونە این موارد است و این یکی از نتایج این سیاست است. در امرالی فشار و شکنجەای هر چقدر دشوار باشد، موضع مقاومت و برخودان رهبر آپو نیز بە همان اندازە قدرتمند بودە و ارزشمند است. این دیالکتیک در امرالی همچنان ادامە دارد.

جنگ بی وقفە دولت آ.ک.پ بعد از سال ٢٠١٥ تا کنون ادامە داشتە و همچنان بر آن اشرار می شود. در تاریخ مبارزە چهل سالە ما این نمونەای بی نظیر  و تکین است. دولت استعمارگر، نابودگر ترک در مبارزە چهل سالە ما طرحهای جنگی درازمدت را بە پیش بردە است. بە منظور بهرەبرداری از جامعە و تحمیل جنگی در تمام ابعاد بر آن، از تمام فشارها و راههای ممکن استفادە کردەاند. جنبش موجودیت ملی بە همین مناسبت سازماندهی شدە است. استراتژی جنگی کە علیە گریلاهای کوردستان را بە پیش بردە است، بە طور کامل از طریق طرحهایی در راستای امحا و نابودی کامل توسعە و بسط یافتە است. حملات ٧ سال اخیر کە مبتنی بر تحمیل جنگ بودە است، در این بارە حائز اهمیت هستند. در این حملات هیچ معیار جنگی، هیچ معیار انسانی و اخلاقی بە رسمیت شناختە نشدە است. پیشرفتەترین سلاح و تکنولوژیهای موجود مورد استفادە قرار گرفتەاند، گازهای مسموم، سلاحهای شیمیای کە از سوی سازمام ملل متحد ممنوع شدەاند، هر روز مورد استفادە قرار می گیرد. اما از این مهمتر برخودان بی نظیر نیروهای گریلاهای کوردستان است، زنان و مردان کورد در زاپ، اواشین و متینا، هر روز مانند نمونەهای تاریخی از مقاومت جانفشانیهای بی نظیری از خود نمایش می دهند. پیشرفتەترین سلاحهای عصر، سیاستهای سبعانە، گازهای شیمیایی و تکنولوژی دولت ترک در مقابل ارادە گریلاها با شکست مواجە شدە است. بدون تردید ما شهید دادەایم و این هم بخشی از دیالکتیک انقلاب کوردستان است.

دولت آ.ک.پ/م.ه.پ پیش بینی کردە بود کە در سال ٢٠١٥ میتواند طرح بە زانو درآوردن را در مقابل نیروهای گریلا و خلقمان بە نحوی پیروزمندانە اجرا کند. و در واقع برای دست یابی بە چنین هدفی نیز هر آنچە را کە در توان داشت انجام دادە بود. با تمام این اقدامات، اما نە در زاپ، نە در آواشین و نە در متینا بە هیچ نتیجەای دست نیافت. احتمال دارد کە ما هم آنگونە کە میخواستەایم و انتظار داشتەایم بە پیروزی دست نیافتە باشیم، اما این نیز بخشی از واقعیت است کە ما طرح دولت اشغالگر ترک را  در سال ٢٠٢٢ خنثی کردیم. برخودان هم اکنون نیز در جغرافیایی کە نیروهای گریلا و دشمن در یک منطقە و جغرافیا هستند، با شکوهمندی هر چە بیشتر ادامە دارد. هیچگاە تردیدی ندارم کە اگر ما بتوانیم ابعاد  سیاسی، حقوقی، اقتصادی و اجتماعی جنگ را سازماندهی کنیم و خلقمان را بە طور کامل وارد حرکتمان کنیم، پیروزی از آن ما خواهد بود.

خبرگزاری فرات: طی روزهای اخیر همانگونە کە در جریان توطئە نیز مشاهدە شد، همچنان اقداماتی حول شعار نمیتوانید روز ما را تاریک کنید، سر دادە میشود. رهبر آپو و پ.ک.ک. از همان ابتدا مشخص کردە بودند کە  نمیتوانند چنین اقداماتی را قبول کنند، نظر شما در این رابطە چگونە است؟

حزب کارگران کوردستان بدون تردید یک جنبش فدایی است. هیچ کادر و رزمندە حزب کارگران کوردستان هیچگاە بە کاری دست نمیزند کە حاکی از عقب نشینی باشد. بە راستی پ.ک.ک. در این بارە نمونەای کاملا متمایز است. زمانیکە مسالە، هدف و ارزشها در خطر بیفتند، مرگ امری مهم بە شمار نمی رود. میتوان این مسالە را در عملکرد هزاران شهیدمان نیز مشاهدە کرد. چهار شهید در زندان آمد بدن خود را بە آتش کشیدند و این نخستین نمونە از آن بە شمار می رود.کسانی کە در جریان روزمرە مرگ بە شهادت رسیدند نیز از جملە نمونەهای نخستین بە شمار می روند. از همین رو است کە در واقعیت، پ.ک.ک جنبشی است کە مسالە مرگ را از میان برداشتە است. اما اگر قرار باشد مرگی اتفاق بیفتد، لازم است کە مرگ نیز با ارزشهای گرانقدر و آرمانهای بزرگ توامان باشد.

رهبر آپو بە کرات بە نحوی آشکارا اعلام کردە است کە شهادتهایی را در جریان بە آتش کشیدن بدن اتفاق بیفتند نمی پذیرد. فرایند ١٥ فوریە برای کورد برهە متمایزی بود. نمیدانم کە آیا هیچگاە در تاریخ کورد چنین مسالەای روی دادە است یا خیر؟ اما هیچ کس در رابطە با شعار هیچ کس نمیتواند روز ما را تاریک کند بحثی نکرد، در جریان بحث و گفتگو این شعار کشف نشد. تمام کادرها و میلیتانهای پ.ک.ک آیندە و موجودیت خود را رهبر آپو می دیدند.خلق کورد نیز بدینگونە؛ کوردها در هر چهار بخش کوردستان، روستاها، شهرها، کوهها و در خارج از میهن، در اروپا و در بسیاری از جاها بدن خود را بە اتش کشیدند و تا اخرین نفس شعار نمیتوانید روز ما را تاریک کنید را سر دادند و بە شهادت رسیدند. در روزهای توطئە بین المللی ما در مقابل وضعیتی قرار گرفتە بودیم کە پنجە در گلوی ما افکندە بود و در مبارزە برای بقا بودیم. درست است، در زمان توطئە بین المللی دهها هوال ما و دهها میهن دوست کورد بسیار ارزشمند، بدنهایشان را بە آتش کشیدند. بە این مناسبت بار دیگر قهرمانان جاوید را با از صمیم قلب یاد کردە و  این اقدامات را بر اساس زمینە و شرایط روحی آن زمان ارزیابی می کنیم. در این معنا شهادتهایی کە با شعار نمیتواند روز ما را تاریک کنید، در برهە توطئە بین المللی روی دادند، نشان دهندە برخودان عظیم پ.ک.ک بە شمار می روند. ذهنیتی کە بسیاری از رفقای ما از خود در مقابل توطئە بین المللی نشان دادند،  بە نمونەای از مرگ شرافتمندانە و گرانقدر تبدیل شدەاند. زیرا همانگونە کە اشارە کردم ما در وضعیتی قرار داشتیم کە هیچ کس امیدی نداشت، یکی از هوالانی کە از زندان بیرون آمدە است و هم اکنون در حزبمان قرار دارد گفتە است کە در روز دوم توطئە بین المللی یکی از میهن دوستان کورد در زندان بە دیدار وی رفتە است. این میهن دوست پیر کە بە دیدار وی رفتە بود، گریە کردە است و گفتە است: خواست من از خدا تنها این است کە تنها قبل از بدار کشیدن رهبر آپو بمیرم. این کلمات بازگو کنندە احساس و روحیە و تفکر خلق کورد است. و کاملا طبیعی است کە کورد اینگونە فکر کند. در طول تاریخ تمام رهبران کورد یا بدار کشیدە شدەاند یا یا در زندان یا در تبعید جان خود را از دست دادەاند. اگر بعد از توطئە بین المللی این همە شهادت را شاهد بودیم، تحت تاثیر چنین ذهنیت تاریخی ای است. اما رهبر آپو بود کە بعدا با گفتەهای خود مانع از تداوم آن شد.

بدون تردید امروز وضعیت بە گونە دیگری است. پ.ک.ک بعد از توطئە بین المللی و بعد از ٢٤ سال همچنان مقاومت می کند و مبارزە خود را در سطوح مختلف با عزم راسخ ادامە میدهد. حراست و صیانت از رهبر آپو نە فقط برای خلق کورد، بلکە برای خلقهای منطقە و جهان نیز لازم است. هر کادر و میلیتان پ.ک.ک تمام آحاد خلقمان و تمام میهندوستان دیگر کورد واقعیتی را می بینند کە میدانند چە باید بکنند و چگونە عمل کنند. ما در فرایندی قرار داریم کە نیروی برخودان، امکانات وشیوە عمل دشمن را در مقابل دستاوردهای انقلاب و تاثیر آن را بر خامعە انسانی درک کردە و میدانیم کە دشمن درصدد است آن را تضعیف کند. در چنین وضعیتی در حالی کە مشاهدە می کنیم از امکانات برخورداریم، ما با تمام ارادە و توانمان و قابلیتهای موجود باید در مقابل دشمن نابودگر بیاستیم، اگر ما چنین نکنیم و تنها متوجە خودمان باشیم، بدون تردید این وضعیتی نخواهد بود کە ما بتوانیم آن را قبول کنیم. همانگونە کە اعلام کردم زمینە و شرایط مبارزە قانونی ممنوع شدە است. بە جای دست زدن بە چنین اقداماتی رفقا و میهن دوستان ما لازم است کە با عزمی نستوە بیش از پیش باید خود را هر جە بهتر سازماندهی کنند و در مقابلە با دشمن نقش مهمتری ایفا کنند.

خبرگزاری فرات: بە منظور خاتمە دادن بە توطئە بین المللی جە مسئولیتی بر دوش خلق کورد و مین دوستان، جوانان و زنان می افتد؟ چە باید کرد؟

همانگونە کە اعلام کردم توطئە بین المللی ٢٤ سال است کە ادامە دارد و هم اکنون وارد ٢٥ سالگی آن می شویم. یعنی یک ربع قرن است. همن مسالە نشان میدهد کە توطئە بین المللی تا جە اندازە خطرناک بودە اس  و  درخنثی کردن نقش رهبر آپو و نابودی پ.ک.ک تا چە اندازە  مصمم هستند. همراە با این مسلاە شاهد تحمیل انزوا، فشارنیز هستیم. موسولینی در رابطە با گرامشی گفتە بود کە باید این مغز ٢٠ سال متوقف شدە و مانع از فکر کردن آن سویم. هم اکنون دولت ترک در امرالی همان سیاست را علیە رهبر آپو بە پیش می برد. اما رهبر آپو با کار و اقدامات خود در امرالی بە ایفای نقش برای تمام جامعە بشری پرداخت. موضع رهبر آپو تمام برنامەهای دولت ترک و تمام نیروهای توطئە بین المللی را در هم شکست. رهبر آپو در  امرالی در شرایط دشوار نیز نقش خود را ایفا کرد.  رهبر آپو یک ربع قرن است کە در امرالی ماندە است. ما بە حنوان جنبش و خلق و بە ویژە زنان کورد و جوانان کورد خواهان آزادی رهبر آپو بودە و نسبت بە آزادی فیزیکی وی از مسئولیت و تعهد برخورداریم. لازم است کە مبارزە ما برای ازدی فیزیکی رهبر آپو متمرکز شود. بدون شک در این بارە جوانان مسئولیت ویژە و تعیین کنندەای دارند. کارزارهایی در این رابطە شکل گرفتەاند. بدون شک زنان و جوانان نقش مهمی  در این بارە دارند.هدف نیز کاملا مشخص است. لازم است کە نیروی خود را در راستای اهداف خود متمرکز کنند. ما بە عنوان خلق و جنبش در تمامی سطوح با پیشاهنگی زنان و جوانا در عالیترین سطح بە این مبارزە می پیوندیم و این مبارزە را ارتقا می بخشیم. کاملا آشکار است کە این مبارزە باید چن بعدی باشد. در سطح سیاسی، دیپلماتیک و حقوقی و اجتماعی باید مبارزە تداوم یابد. بدون تردید زمانیکە ما با ارادەای مصمم بر اهدافمان متمرکز شویم، ما بدون تردید بە پیروزی می رسیم.

بە این منظور زنان کورد از امکانات و فرصتهای بیشتری برخوردار بودە ومی توانند کە نقش پیشاهنگی خود را ایفا کنند و پیروزیهای بزرگی را کسب کنند. زیرا این زنان کورد هستند کە تاریخ را رقم می زنند، از تاثیر بزرگی بر جامعە انسانی برخوردارند. بە همان نحو جوانا کوردستان نیز هموارە در میان صفوف مابرزە قرار داشتەاند. ایفای نقش پیشاهنگی حایز اهمیت است. من بر این باورم کە کسب چنین امر مهمی با تحقق الزامات آن، بدون شک بە آزادی رهبر آپو و کوردستان خواهد انجامید.