تصویر

کسانی که توسط پ‌دک به شهادت رسیدند - ۱: شهید گَرناس

شهید گرناس زندگی خود را وقف مبارزات آزادی کورد کرد. او با تواضع، سادگی و مددکاری خود به یک الگو مبدل شد. وی در سال ۱۹۹۲ توسط پ‌دک و دولت ترکیه به شهادت رسید.

شهید گَرناس

شهید گرناس (عبدالرحیم موسی) یکی از چهره‌های درخشان مبارزات آزادی کورد است و بیشتر عمر خود را وقف مبارزه برای مردم خود کرد. گرناس که یادش از سوی برادرش جوان موسی گرامی داشته شد، با عشق، همدلی و مددکاری‌اش معروف بود. او در سالهای تحصیلی‌اش در دانشگاه با حزب کارگران کوردستان ‌(پ‌ک‌ک‌) آشنا شد و تلاش شدیدی برای افزایش آگاهی اجتماعی انجام داد. او در روستای خود کنش‌هایی را انجام داد که خواهری-برادری خلق‌ها و زندگی مشترک را تشویق می‌کرد. گرناس که در سال ۱۹۹۲ توسط حزب دموکرات کوردستان (پ‌دک) و دولت ترکیه به شهادت رسید، در راستای آرمان‌های انقلابی‌اش زندگی کرد و به فردی تبدیل شد که با خدمت به جامعه خود آثاری از خود بر جای گذاشت.

«او انسان‌ها را دوست داشت و انسان‌ها او را دوست داشتند»

صدها هزار شهید وجود دارند که با شرکت در مبارزات آزادی کورد بهای آن را پرداختند و با مبارزه برای مردم خود جنگیدند و ارزش‌ها را خلق کردند. یکی از این شهدا گرناس است. جوان موسی، برادر شهید گرناس، اینگونه برادر شهیدش را توصیف می‌کند:

«رابطه با شهید گرناس، گفتگو و آشنایی با گرناس آسان بود؛ او انسان سختی نبود. او توانایی بالایی در برقراری ارتباط با انسان‌ها داشت. او همچنین در دوران مدرسه با دوستانش ارتباط نزدیک داشت. من هرگز ندیدم که همسایه‌ها حتی یک روز هم از گرناس شکایت کنند. او شخصیت مضری نداشت. او انسان‌ها را دوست داشت و انسان‌ها نیز گرناس را دوست داشتند.

«او می‌دانست چگونه همدلی کند»

او متواضع‌ترین فرد خانواده بود و حرف خواهر و برادر، مادر و پدرش را به زمین نمی‌زد. او نمی‌دانست چگونه به مردم صدمه بزند، دل آنها را نمی‌شکست و هر کاری از دستش بر می‌آمد برای ارزشمند کردن انسان انجام می‌داد. او با اراده کار کرد، در ادبیاتش چیزی به نام شکست وجود نداشت. هر کاری که او انجام می‌داد باید کاملاً موفقیت‌آمیز می‌بود. هیچ کاری برای گرناس آسان و سخت نبود. هر چه از او خواسته می‌شد انجام می‌داد. بنابراین او مددکار بود. او شخصیتی پخته داشت؛ او می‌دانست چگونه گوش دهد و همدلی کند.»

او در طول سالهای دانشگاهش با پ‌ک‌ک آشنا شد

شهید گرناس فرزند کوردی بود که در سال ۱۹۶۶ در روژاوای کوردستان به دنیا آمد و بزرگ شد. شهید گرناس که به عنوان یک فرزند موفق شناخته می‌شد، در رشته مهندسی برق و الکترونیک تحصیل کرد. در سال ۱۹۹۰ به صفوف پ‌ک‌ک پیوست. برادرش جوان موسی روند آشنایی شهید گرناس با جنبش آزادی کورد را اینگونه توصیف می کند:

«در روستای دَرنه آخه بیش از یک حزب سیاسی کوردی وجود داشت. گرناس به هیچ یک از این احزاب نزدیک نشد. دوران دانشگاه را در قامشلو گذراند و در این دوره با پ‌ک‌ک آشنا شد. او تحت تأثیر رفاقت پ‌ک‌ک قرار گرفت. در آن دوره‌ها به روستا می‌آمد و از کنش‌هایی که انجام می‌داد به مردم روستا می‌گفت. آنها را جمع می‌کرد و جلسه می‌گذاشت. گاهی خانه به خانه می‌رفت و درباره پ‌ک‌ک صحبت می‌کرد. او معتقد بود که باید خانواده را قبل از روستاییان سازماندهی کند. او در مورد «رفقا» به خانواده می‌گفت. خانواده‌اش مدام می‌گفتند که روستاییان قانع نمی‌شوند، مگر اینکه رفقا را بشناسند و با آنها معاشرت کنند. او فکر می‌کرد که بدون همفکری با خانواده‌اش نمی‌تواند بر همسایگان و روستاییان خود تأثیر بگذارد. و همینطور هم کرد. اول دل ما را تسخیر کرد، بعد به روستاییان ما رسید. در سازماندهی روستای درنه آخه زحمات زیادی کشید. وی برای اولین بار در سال ۱۹۸۹ در روستا جلسه‌ای برگزار کرد و خانواده وی نیز در این جلسه حضور داشتند. وقتی ایدئولوژی رهبر آپو را توضیح داد، وضعیت جدیدی هم برای ما و هم برای جامعه به وجود آمد. مفاهیم مورد استفاده و بیان شده جدید بود.

او زندگی خود را فدای انقلابی‌گری کرد

او با الهام از نام کوما بَرخودان (گروه موسیقی مقاومت)، تیم فوتبال برخودان را در روستا تأسیس کرد. اهالی روستا جمع می‌شدند و فوتبال بازی می‌کردند. هدف او ایجاد روحیه جمعی بود. جوانان دور هم جمع می‌شدند و بستری برای بحث ایجاد می‌شد. زمینه‌ای برای حل مشکلات ایجاد می‌شد. من دوست داشتم آهنگ گوش کنم آهنگ‌هایی که گوش دادم آهنگ عروسی بود. یک روز او شاهد گوش دادن من به این آهنگ‌ها شد. بعد از آن روز کاست‌های کوما برخودان را آورد و گفت تو این آهنگ‌ها را گوش خواهی داد. بروشورهایی می‌آورد که بخوانم. او سعی داشت روحیه انقلابی را القا کند.»

«در سال ۱۹۹۲، دستان پ‌دک به خون گریلا آلوده شد»

در سال ۱۹۹۰ به آکادمی شهید معصوم کورکماز در لبنان رفت تا نزد رهبر عبدالله اوجالان آموزش ببیند. او در ۱ می ۱۹۹۲ بر اثر مشارکت و همدستی پ‌دک با دولت ترکیه و خط خیانت آن به شهادت رسید. جوان موسی همچنین درباره شهادت برادرش گرناس و مشارکت و همدستی پ‌دک گفت: «بعد از آکادمی معصوم کورکماز دو عکس از او به دست ما رسید. بعد از اتمام آکادمی دیگر فرصتی برای ملاقات نداشتیم. سال ۱۹۹۲ خبر شهادت وی در هفتانین رسید. در آن زمان پ‌دک و دولت ترکیه مانند امروز مشترکاً عمل می‌کردند. معلوم است که پ‌دک با خیانت و همدستی با ارتش ترکیه در ریختن خون گریلاها نقش داشته است. یکی از این گریلاها برادرم گرناس است.»

پ‌دک در کنار دولت ترکیه است

جوان موسی با اشاره به اینکه پ‌دک همچنان علیه گریلاها می‌جنگد، سخنان خود را اینگونه به پایان رساند: «وقتی به تاریخ کوردستان قبل از سال ۱۹۹۲ و اکنون نگاه می‌کنیم، پ‌دک با خط خیانت یاد می‌شود. او هرگز روابط خود را با دولت ترکیه قطع نکرد و در کنار آنها ایستاد. گریلاها هنوز هم به دست پ‌دک به شهادت می‌رسند، خیانت تمام نشده است. فراتر از خیانت، شراکتی وجود دارد که نشان می‌دهد پ‌دک دیگر با دولت ترکیه همراه است.

اتحاد کورد از اتحاد مردم نشأت خواهد گرفت. تحقق اتحاد کوردها با وحدت احزاب سیاسی ممکن نیست. مردم کورد اکنون باید کاملاً بفهمند که کدام حزب به چه کسی خدمت می‌کند. مردم ما باید بدانند که وجود مردم کورد در گرو وجود گریلا است. وجود مردم کورد از وجود پ‌ک‌ک نشات می‌گیرد.»