تصویر

تصمیم به ایجاد کلکتیو فعالین رسانه‌ای کوردستان در اروپا گرفته شد

کارکنان رسانه‌های کوردی که در اروپا فعالیت می‌کنند، تصمیم به ایجاد کلکتیو فعالین رسانه‌ای کوردستان در اروپا گرفتند.

روزنامه‌نگاران کوردی که با فراخوان بیش از ۷۰ تن از فعالین عرصه رسانه از کشورهای مختلف اروپا در شهر آلست بلژیک گردهم آمدهد بودند، درباره ایجاد تشکلی جدید به اقتضای دوران جدید بحث و گفتگو کرده و تصمیم به ایجاد کلکتیو فعالین رسانه‌ای کوردستان در اروپا گرفتند.

این نشست که از حمایت اکثر رسانه‌‌های مهم کورد برخوردار است، روز ۱۹ آوریل آغاز شد. نشست مذکور دو روز ادامه داشت و کل جلسه به زبان کوردی برگزار شد و وضعیت رسانه‌های کوردی، روند سیاسی و نقش رسانه کورد مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

به ویژه در این نشست پیشنهاد شد که رسانه‌های کوردی خود را به اقتضای شرایط جدید بازسازی کنند و شرکت‌گنندگان بر ضرورت سازماندهی و تشکل‌یابی قدرت‌مندتر رسانه‌ها تاکید کردند.

اعلام شد که نقش رسانه نه صرفا افشای حقایق، بلکه تحول و ساختن است.

در جریان نشست، تجربه و تشکل‌یابی زنان در عرصه رسانه‌های کوردی نیز مورد اشاره قرار گرفت.

روزنامه‌نگار گلستان ایکه برای گسترش تجربیات کوردها پیشنهاد ایجاد یک آکادمی آنلاین رسانه‌ای را مطرح کرد و گفت: «ما باید از وضعیت تکرار خارج شویم. رسانه از جامعه دور شده است، این یک مشکل جدی می‌باشد. حساسیت در برابر مسائل اجتماعی ضعیف شده است. رسانه علاوه بر افشای حقایق، باید نقش خود را در زمینه برساخت جامعه و تغییر ذهنیت نیز ایفا کند.»

در بخش از صحبت‌های انجام شده در این نشست، برنامه‌های جنسیت‌گرایانه رسانه‌های باشور کوردستان که تشویق به چند همسری می‌کنند، مورد انتقاد قرار گرفت.

در روز آخر این نشست شرکت‌کنندگان پیشنهادات و دیدگاه‌های خود را در رابطه با نحوه سازماندهی بیان کردند. در گفتگوهای روز دوم این نشست که با حضور بیش از ۴۰ فعال رسانه‌ای برگزار شد، اشکال تشکل‌یابی نظیر «جمعیت»، «شبکه»، «فدراسیون»، «کلکتیو»، «اتحادیه» و «ابتکارعمل» و مرکز آن مورد بحث و ارزیابی قرار گرفت.

در بحث‌های انجام شده تاکید شد که ساختار ایجاد شده باید روابط خود را با سازمان‌های بین‌المللی مطبوعات گسترش دهد و در قالب جمعیت با مرکزیت بروکسل فعالیت کند.

در میان اسامی پیشنهاد شده نیز «کلکتیو فعالین رسانه‌های کوردستان در اروپا» بیشترین رأی را به خود اختصاص داد. نام این جمعیت به زبان کوردی ثبت شد.

یک کمیته ۱۱ نفره برای انجام فعالیت‌ها به صورت جمعی ایجاد و مورد تصویب قرار گرفت. کمیته مذکور موظف به برگزاری یک کنفرانس بزرگ برای ایجاد جمعیت و اعلام آن شد.

اعلامیه

اعلامیه این نشست نیز در نتیجه بحث‌ها و گفتگوهای انجام شده اعلام شد. در این اعلامیه ضمن اشاره به مبارزات آزادی کوردها و تاثیرات رسانه‌های کوردی در این مبارزات، بر ضرورت سازماندهی و تشکل‌یابی فعالین رسانه در اروپا تاکید شد. اعلامیه هدف از برگزاری این نشست دو روزه را حل مسئله سازماندهی و مشکلات خاص فعالین رسانه دانست و افزود: «در این کنفزانس وضعیت فعلی کورد و جغرافیای کوردستان، رسانه و روزنامه‌نگاری کوردی به صورت مفصل مورد بحث و گفتگو قرار گرفت. انتقادات و پیشنهادات مهمی مطرح شد. در نتیجه تمامی شرکت‌کنندگان با دیدگاهی مشترک تاکید کردند که روزنامه‌نگاران کوردستان باید در سازمانی آزاد گردهم آمده و این سازمان به نقش و وظایف خود عمل کند.»

تصمیمات و پیشنهادات مطرح شده در این اعلامیه به شرح زیر می‌باشد:

-در راستای سازماندهی تصمیم به ایجاد یک جمعیت گرفته شد: مرکز این جمعیت بروکسل خواهد بود و از تمامی کشورهای اروپایی عضو خواهد پذیرفت؛

-نام این جمعیت با اکثریت آرا به صورت «کلکتیو فعالین رسانه‌ای کوردستان در اروپا» تعیین شد؛

-تصمیم به ایجاد یک کمیته ۱۱ نفره برای اداره امور جمعیت گرفته شد؛

-افراد زیر برای مدیریت این کمیته برگزیده شدند: آمد دجله، گلستان چیا ایکه، هدایت ابراهیم، دیار عزیز شریف، رونی اَیلَم، نیاز عبدالله، روژدا دَلال، ماهر اوزمَز، ماخِم دمیرآلپ؛

-کمیته منتخب از ابتکارعمل برخوردار است و می‌تواند ۲ عضو دیگر را به شورای مدیریت خود اضافه کند؛

-کمیته مدیریت تا زمان برگزاری کنفرانسی که حداکثر باید در پاییز ۲۰۲۵ برگزار شود، از ابتکارعمل مدیریت امور بر اساس گفتگوها و تصمیمات کنفرانس آلست برخوردار است.