سازمان ملل: روسیه مسئول سرنگونی هواپیمای MH17 است
سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی (ICAO) وابسته به سازمان ملل متحد اعلام کرد که روسیه مسئول سرنگونی پرواز MH17 خطوط هوایی مالزی بر فراز اوکراین در سال ۲۰۱۴ است.
سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی (ICAO) وابسته به سازمان ملل متحد اعلام کرد که روسیه مسئول سرنگونی پرواز MH17 خطوط هوایی مالزی بر فراز اوکراین در سال ۲۰۱۴ است.
هواپیمای مسافربری بوئینگ ۷۷۷ که در ۱۷ جولای ۲۰۱۴ از آمستردام به کوالالامپور میرفت، در منطقهای تحت کنترل جداییطلبان طرفدار روسیه در اوکراین، با موشک زمین به هوای BUK ساخت روسیه مورد اصابت قرار گرفت. در این حادثه ۲۹۸ نفر جان باختند. قربانیان شامل ۱۹۶ هلندی، ۴۳ مالزیایی و ۳۸ استرالیایی بودند.
در دادگاهی که در سال ۲۰۲۲ در هلند برگزار شد، سه نفر غیاباً به حبس ابد محکوم شدند. با این حال، روسیه تا به امروز به شدت هرگونه دخالت در این حادثه را رد کرده است.
سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی در بیانیهای که روز دوشنبه منتشر کرد، اعلام کرد: «فدراسیون روسیه در زمان سرنگونی MH17 به تعهدات خود تحت قوانین بینالمللی هوایی عمل نکرده است.»
این سازمان مستقر در مونترال حکم داد که شکایات ارائه شده توسط استرالیا و هلند از نظر «واقعیت و قانون معتبر» هستند. این اولین تصمیمی است که سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی در یک اختلاف بین کشورهای عضو اتخاذ میکند.
دولت هلند این تصمیم را تحولی دانست که به «جامعه بینالمللی نشان میدهد که دولتها نمیتوانند قوانین بینالمللی را نقض کنند.» استرالیا نیز آن را «لحظهای تاریخی» خواند.
«لحظهای تاریخی و گامی مهم در جستجوی عدالت»
دولت استرالیا در بیانیهای پس از این تصمیم که آن را «لحظهای تاریخی در جستجوی حقیقت، عدالت و مسئولیت» برای خانوادههای قربانیان فاجعه MH17 توصیف کرد، از روسیه خواست مسئولیت را بپذیرد و غرامت لازم را مطابق با قوانین بینالمللی پرداخت کند.
کاسپار فلدکمپ، وزیر امور خارجه هلند، نیز تاکید کرد که این تصمیم درد خانوادههای قربانیان را تسکین نخواهد داد، اما «گامی مهم در مسیر حقیقت و عدالت» است.
دولت هلند اعلام کرد که شورای سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی در هفتههای آینده نحوه روند غرامت قانونی را بررسی خواهد کرد.
استرالیا و هلند با مراجعه به شورای سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی خواستار اجباری شدن مذاکرات روسیه با این دو کشور در این زمینه و نظارت سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی بر این روند شدند.
اتهام مستقیم به پوتین
در سال ۲۰۲۳، تیم تحقیقات بینالمللی اعلام کرد که «نشانههای قوی» مبنی بر تایید ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، برای ارسال موشکی که منجر به سرنگونی هواپیما شد، وجود دارد. با این حال، تحقیقات به دلیل عدم وجود شواهد کافی برای پیگرد قانونی به حالت تعلیق درآمد.